Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.Т.ДИСТАНЦ. КУРС.doc
Скачиваний:
175
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.19 Mб
Скачать

Найбільші готельні консорціуми в світі, 1996 г

Консорціум

Місцеположення штаб-квартири

Кількість номерів, тис. ед.

Кількість готелів, ед.

Ютел Інтернешнл

Великобританія

1385,8

6576

Анасазі Тревел Рісурсиз

      1. США

211,0

955

Лексингтон Сервайсиз Корпорейшн

США

200,0

1500

ДЖАЛ Уорлд Хоутелз

Японія

151,0

365

ВІП Інтернешнл Корпорейшн

Канада

149,8

1198

Супранейшнл Хоутелз

Великобританія

124,0

650

Кейтель

Іспанія

90,0

660

Лідінг Хоутелз оф Уорлд

США

89,3

310

Отуза-евростарс-фаміліа Хоутелз

Іспанія

70,4

892

Ложі де Франс

Франція

67,0

3710

У 1994 р. "Ютел Інтернешнл" витратив 22 млн. ам. дол. на впровадження нових технологій, розширення і вдосконалення системи резервування місць. Вона оснащена власною комп'ютерною системою бронювання "Ютел Коннект", яка обслуговує вхідні в ланцюг готелі. Через 44 міжнародних центру-офісу "Ютел Коннект" щорічно замовляється 2,5 млн. місць. В даний час в практику готельного бізнесу упроваджується нове покоління "Ютел Коннект", розраховане на факсимільну, електронну і інші види зв'язку.

По оцінках міжнародних експертів, найближчими роками готельна індустрія розвиватиметься високими темпами. Інвестори всього світу звернули увагу на цю перспективну сферу господарювання і вже зробили значні вкладення в оновлення і розширення готельної бази, впровадження сучасних технологій, передових форм обслуговування. Прогнозований бум послужить поштовхом до посилення процесів концентрації і кооперації, створення нових готельних ланцюгів.

Питання для самоконтролю

  1. Поясніть, у чому полягає різниця у сприйнятті туристичного продукту споживачами та виробниками.

  2. Назвіть відмінні риси туристичного продукту.

  3. Надайте визначення життєвого циклу туристичного продукту. Перелічить стадії його розвитку та надайте їм стислу характеристику.

  4. Які ви знаєте фактори виробничих ресурсів? Стисло їх охарактеризуйте.

  5. Назвіть форми ринкових структур у туризмі. Надайте їм стислу характеристику.

  6. Які фактори впливають на структуру туристичного ринку?

  7. Які методи конкуренції використовують туристичні компанії?

  8. Назвіть головні причини концентрації туристичного ринку.

  9. Які шляхи та засоби використовують ТНК для розширення своєї зарубіжної присутності?

Висновки (стисле резюме)

  1. Комплексним туристським продуктом є набір, або пакет, відчутних і невідчутних компонентів, склад яких визначається діяльністю людей в туристському центрі. Пакет сприймається туристом як доступні за ціною враження. Особливостями тур продукту є невідчутність, нерозривність виробництва та споживання послуги, змінність, нездатність до зберігання. Туристичний продукт проходить на своєму шляху чотири стадії: впровадження на ринок, зростання, зрілість, спад.

  2. Виробництво туристичного продукту базується на використанні трьох основних категорій виробничих ресурсів, чи факторів виробництва: природних та культурно-історичних, людських, капітальних.

  3. Структури ринків, на яких діють туристські підприємства, розрізняються по країнах і секторах - від практично досконалої конкуренції до чистої монополії. Основними формами ринкових структур в туризмі є досконала конкуренція, чиста монополія, олігополія.

  4. Сучасний етап розвитку туризму характеризується наявністю великого числа дрібних підприємств в основному сімейного типу, кустарних і напівкустарних виробництв, які співіснують з незрівнянно потужнішими і впливовішими корпораціями. Концентрація виробництва в туристській індустрії здійснюється двома шляхами: внутрішнім і зовнішнім. Фахівці розрізняють три форми об'єднання : інтеграція, диверсифікація і конгломерація.

  5. Процеси концентрації виробництва і централізації капіталу приводять до утворення ТНК. Їх виробничі системи не співпадають з контурами державних кордонів. Своїми виробничими мережами вони охопили значну частину світового простору. ТНК грають активну роль в глобальних інтеграційних процесах. Деякі дослідники розглядають їх як матеріальну основу майбутньої глобальної цивілізації. Відповідно до документів ООН до ТНК відносяться компанії, що мають філії в двох і більш країнах незалежно від юридичної форми або сфери господарювання і що здійснюють координацію їх діяльності. ТНК постійно розширюють свою зарубіжну присутність, закономірно переходячи від експорту товарів і послуг до організації їх виробництва за кордоном. ТНК здійснюють зовнішню експансію головним чином шляхом розміщення прямих іноземних інвестицій. Вони також надають грошові позики і укладають неінвестиційні угоди на управління.

  6. У міжнародному туризмі процеси транснаціоналізації традиційно розглядаються на прикладі сектора розміщення. У індустрії гостинності особливості ТНК виявляються найвиразніше. Транснаціональні компанії приймають вид готельних ланцюгів та готельних консорціумів, що перетворилися на помітне явище міжнародному життя.

Завдання для розширеного вивчення теми розділу 2.3.(опорний конспект, від руки).

1. Сутність туристської пропозиції.

2. Вплив туристських ТНК на національну економіку.

3. Процеси глобалізації у світовому туризмі.

Список рекомендованої літератури для написання самостійної роботи дивіться наприкінці навчальних матеріалів. Зверніть увагу на викладення цих тем у підручнику «Міжнародний туризм» Александрової А.Ю.