Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особливості статевого виховання.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Дистанційний курс

Особливості статевого виховання дітей та молоді”

Передмова

Курс містить матеріали, призначені для студентів – майбутніх соціальних педагогів та соціальних працівників – тих, хто цікавиться питаннями виховання хлопчиків і дівчаток, становлення чоловічої/жіночої індивідуальності дитини; хто готується до статевого виховання дітей та молоді.

Основні теми курсу містять досвід реалізації статевого виховання у вітчизняній і зарубіжній педагогічній теорії й практиці, інформацію стосовно процесу статеворольової соціалізації особистості та особливостей цього процесу в дітей різного віку, зміст статевого виховання дітей та молоді.

Мета курсу: допомогти студентам оволодіти теоретичними знаннями й практичними уміннями, необхідними для здійснення статевого виховання дітей та молоді.

Завдання курсу:

  1. надати студентам системні знання з питань статевого виховання дітей і молоді;

  2. сформувати у студентів професійно-педагогічні уміння організовувати виховну діяльність в сфері статеворольової соціалізації;

  3. сформувати у студентів професійну зацікавленість в здійснені статевого виховання дітей та молоді.

Автор курсу – Ковальчук Ірина Андріївна, доцент кафедри соціальної педагогіки.

Методичні рекомендації

Шановний студент, слухач дистанційного курсу, автор бажає Вам творчих успіхів у навчанні й сподівається, що Ви отримаєте, корисну інформацію, цінні знання, які стануть у нагоді в майбутній професійній діяльності.

Адреса для спілкування: ЛНУ ім. Тараса Шевченка, інститут педагогіки і психології, кафедра соціальної педагогіки – аудиторія № 4-03.

Проблема статевого виховання дітей та молоді сьогодні набуває особливої актуальності. Це зумовлено особливостями психосексуального розвитку хлопчиків і дівчат у сучасних соціальних умовах, труднощами й складностями засвоєння школярами статеворольової культури.

Одним із напрямків виховної діяльності вчителя, соціального педагога, соціального працівника повинно бути статеве виховання дитини, спрямоване на формування повноцінної та здорової особистості дівчини/хлопчика, яка буде поважати себе та інших чоловіків і жінок, зможе реалізуватися як представник певної статі.

Підростаюче покоління в процесі своєї статеворольової соціалізації потребує професійної педагогічної допомоги. Своєчасна порада, зауваження вчителя, соціального педагога, соціального працівника, його настанови про те, як необхідно поводитись хлопчикам і дівчаткам в різних ситуаціях сприяють ефективному засвоєнню норм статеворольової поведінки, позитивно впливають на процес становлення особистості дитини. Це визначає необхідність вивчення студентами дисципліни „Особливості статевого виховання дітей та молоді”.

Інструкція „Як працювати з курсом”

При вивченні курсу „Особливості статевого виховання дітей та молоді” студент повинен орієнтуватися на потижневий розклад, де є зміст діяльності студента на кожний день протягом 10 тижнів.

Навчальні розділи містять цілі, завдання, методичні рекомендації, інструкції та питання для самоконтролю, що дозволяє студенту ефективно опрацювати навчальний матеріал, та визначити в ньому головне.

По завершенню курсу студент повинен знати: сутність й особливості статеворольової соціалізації, особливості статеворольової соціалізації дітей різного віку, особливості гендерної соціалізації, вплив агентів соціалізації (школи, сім’ї, культурного середовища) на процес розвитку й становлення особистості дівчинки/хлопчика, зміст статевого виховання дітей та молоді, ключові слова курсу.

Для заліку студенту потрібно набрати від 60 до 140 балів. Написання контрольних модульних робіт – необхідна умова навчання. За загальними результатами навчання підраховується рейтинг і студенту присвоюється певне рейтингове місце.