Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
банківська діяльність ЛЕКЦИЯ 5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
90.62 Кб
Скачать

ЛЕКЦИЯ 5

Лицензирование банковской деятельности

Вопросы:

  1. Необходимость лицензирования банковской деятельности.

  2. Условия получения лицензии для вновь созданного банка.

  3. Условия получения письменного разрешения.

Лекции разработаны:проф.Житный П.Е.

ас. Коба О.В.

План:

1. Загальні положення про порядок видачі банківських ліцензій, письмових дозволів і ліцензування окремих операцій для банків і банківських корпорацій.

2. Операції, здійснювані банками на підставі отриманих банківський ліцензії і письмовий дозвіл.

3. Умови, виконання яких, надає право банкам одержувати банківську ліцензію.

4. Умови одержання письмового дозволу.

5. Спеціальні вимоги, пропоновані до банок, на здійснення визначеного виду діяльності.

6. Документи, надані банком для одержання банківської ліцензії.

7. Спеціальні документи, що надає банк для одержання банківської ліцензії.

8. Документи, надані банком для одержання письмового дозволу.

9. Особливості видачі ліцензії і письмового дозволу банківським корпораціям для здійснення окремих видів операцій.

10. Порядок розгляду територіальним керуванням НБУ документів для видачі банківської ліцензій, письмового дозволу, ліцензії на виконання окремих видів операцій.

11. Порядок розгляду НБУ пакета документів на видачу банківської ліцензії, письмового дозволу, ліцензії на виконання окремих видів операцій.

12. Умови, необхідні філіям банків банківських і інших операцій.

13Надання банками додаткової інформації.

  1. Необхідність ліцензування банківської діяльності.

З метою підвищення надійності та стабільності банківської системи України, забезпечення захисту інтересів кредиторів, вкладників банків, а також згідно із законами України "Про банки і банківську діяльність" , "Про Національний банк України" та іншими законами і нормативно-правовими актами України Національний банк України (далі - Національний банк) визначає порядок видачі банкам та банківським корпораціям банківських ліцензій, письмових дозволів і ліцензій на виконання окремих операцій.

Порядок і умови видачі банкам і банківським корпораціям банківських ліцензій на здійснення банківських операцій та письмових дозволів на здійснення інших операцій і банківським корпораціям - ліцензій на виконання окремих операцій, а також визначає умови, за яких Національний банк може відмовити у видачі банківської ліцензії, письмового дозволу, ліцензій на виконання окремих операцій.

Письмовий дозвіл Національного банку - документ, який видає Національний банк у порядку і на умовах, визначених Законом України "Про банки і банківську діяльність" та цим Положенням, на підставі якого банки мають право здійснювати окремі операції, передбачені статтею 47 Закону України "Про банки і банківську діяльність";

Ліцензія на виконання окремої операції для банківської корпорації - документ, який видає Національний банк банківській корпорації в порядку і на умовах, визначених Законом України “Про банки і банківську діяльність” та цим Положенням. Виходячи з розміру зведеного (консолідованого) регулятивного капіталу банків – учасників банківської корпорації, та на підставі якого банківська корпорація має право на виконання окремої операції.

Банк має право здійснювати банківську діяльність лише після отримання банківської ліцензії.

Після отримання банківської ліцензії банк зобов'язаний протягом усього часу дії банківської ліцензії дотримуватися ліцензійних вимог, у тому числі щодо розміру регулятивного капіталу.