Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11SZ2BolSt+.rtf
Скачиваний:
28
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
992.89 Кб
Скачать

Українська військово-медична академія

ВІЙСЬКОВО-МЕДИЧНИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ТОКСИКОЛОГІЇ,

РАДІОЛОГІЇ ТА МЕДИЧНОГО ЗАХИСТУ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри

кандидат медичних наук, доцент

полковник медичної служби

_______________ О.Є. ЛЕВЧЕНКО

“____” _____________2008 р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Військова токсикологія, радіологія та медичний захист

Модуль

Військова токсикологія, радіологія та медичний захист

Змістовний модуль № 2

Військова радіологія, захист від зброї масового ураження

Тема заняття № 11

Заходи медичної служби по захисту від ядерної та хімічної зброї

Тривалість семінарського заняття (час)

2 години (90 хв.).

Курс

V

Факультет

Медичний

Київ – 2008

Актуальність теми:

Система захисту від зброї масового ураження (ЗМУ), що прийнята в Збройних Силах України - це комплекс заходів узгоджених за часом, місцем виконання, організаційним та інформаційним забезпеченням. Вона заснована на сумісних діях всього особового складу, командирів та начальників і базується на виявленні факту застосування зброї масового ураження, використанні спеціальних засобів захисту, проведенні заходів по дегазації, дезактивації та дезинфекції, а також наданні допомоги та подальшого лікування потерпілих.

Знання основних принципів та основ організації захисту військ від зброї масового ураження потрібні студентам для розуміння ролі офіцера медичної служби в системі захисту від зброї масового ураження, в організації взаємодії медичної служби з іншими службами, які приймають участь у заходах по захисту від ЗМУ. Володіння основами захисту від ЗМУ дозволяє правильно спланувати та проводити заходи по захисту від уражаючих факторів зброї масового ураження, як до застосування так і після застосування ЗМУ, що в свою чергу попередить або зменшить уражаючий вплив ЗМУ. А знання основ оцінки хімічної та радіаційної обстановки дозволить прийняти найбільш доцільні рішення, щодо організації медичного забезпечення військ та захисту медичних підрозділів і частин від уражаючих факторів ЗМУ.

Відомості про сучасні медичні засоби захисту від зброї масового ураження необхідно глибоко засвоїти студентам, так як застосування таких засобів в значній мірі дозволяє зберегти боєздатність підрозділів, а в багатьох випадках і життя уражених.

Знання та навички отримані при вивченні теми сприяють підвищенню професійного рівня майбутнього лікаря, збагачують базу знань для розвитку та удосконалення клінічного мислення, дають значні переваги успішно діяти як фахівцю при необхідності надання медичної допомоги великій кількості людей в умовах загроз масових уражень хімічними та радіаційними факторами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]