Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gigiena_modul.docx
Скачиваний:
501
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
281.83 Кб
Скачать

28 Види джерел штучного освітлення їх порівняльна характеристика(переваги, недоліки)

Використовують електричні і неелектричні джерела світла. До неелектричних відносять гасові лампи та ліхтарі, гасові світильники, свічки світильники з використанням горіння виділяють значну кількість теплоти, вуглекислого газу,водяної пари,акролеїну, кіптяви., що негативно впливають на людину та приміщення.Ці світильники мають невелику і часто нестійку силу світла, яка суттєво відрізняється від сонячного світла(спектр зсунутий у жовтогарячий бік) Електричні джерела – дугові лампи, лампи розжарювання(вакуумні, газонаповнені сумішшю аргону та азоту,газонаповнені біспіральні, біспіральні з криптоно-ксеноновим наповнювачем), газосвітні, люмінесцентні. Люмінісцентні лампи мають спектр наближений до денного світла. Розрізняють білого світла, теплого білого світла, денного світла. З точки зору формування світлового потоку розрізняють 5 типів освітлюваної апаратури: прямого світла(прожектор, юпітери, лампа з непрозорим абажуром), рівномірно-розсіяного (матово чи молочнобіла куля), відбитого світла, направлено розбитого, відбито-розсіяного. Лампи розжарювання : їх спектр зсунутий у жовтогарячий бік, тому сприйняття відрізняється від денного, спотворення кольорового відчуття, засліплюючи дія прямих променів.також лампи мають низький ККД, тому що більша частина енергії витрачається на тепло випромінювання.

Люмінісцентні лампи високо економічні , світловіддача у 3-4 рази перевищує світловіддачу ламп розжарювання. Велика поверхня свічення зменшує їх яскравість до рівнів, які легко сприймаються, перешкоджає нагріванню приміщень.

29 Порівняльна характеристика ламп розжарювання та люмінесцентних ламп

Лампи розжарювання широко застосовуються для освітлення жилих і громадських приміщень.Їх спектр зсунутий у жовтогарячий бік, тому сприйняття відрізняється від денного, спотворення кольорового відчуття, засліплюючи дія прямих променів.також лампи мають низький ККД, тому що більша частина енергії витрачається на тепло випромінювання(інфрачервоне невидиме оком) . Люмінісцентні лампи високо економічні , світловіддача у 3-4 рази перевищує світловіддачу ламп розжарювання. Велика поверхня свічення зменшує їх яскравість до рівнів, які легко сприймаються, перешкоджає нагріванню приміщень Люмінісцентні лампи- газорозрядні лампи низького тиску, в яких використовується явище люмінесценція, або холодного свічення. мають спектр наближений до денного світла. Розрізняють білого світла, теплого білого світла, денного світла.

30 Гігієнічне значення води

Вода виконує важливу роль у житті людини,людина випиває 2,5 -3 л на добу, при фізичному тривалому навантаженні8-10л, тому гігієнічна оцінка води має неабияке значення. Епідеміогічна та токсикологічна роль води полягає у тому, що вода джерело поширення збудників захворювання, розмноження переносників хвороб, наявністю у воді хімічних речовин, які можуть негативно впливати на здоров’я людини. Вода має бальнеологічне значеня використовується з лікувальною метою, реабілітацією реконвалесцентів, як фактор загартовування. Важлива господарсько-побутова та народногосподарська роль води(засіб приготування їжі, як її складової, засіб підтримання чистоти тіла, зрошування зелених насаджень в межах населених функцій, санітарно-транспортна та знешкоджуюча функція води, гасіння пожеж тощо)

Соседние файлы в предмете Гигиена