Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_terapiya_skaniruvana.docx
Скачиваний:
246
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
138.3 Кб
Скачать

Опорно-руховий апарат

При описанні цього розділу послідовно з’ясовують такі дані: наявність болісних відчуттів у суглобах, кістках, м’язах (локалі­зація, інтенсивність, впраженість, характер, тривалість), міграція болю зід одного суглоба до іншого; зв’язок болю з рухами, при певному положенні тулуба, фізичним навантаженням; наявність ранкової скутості в суглобах, набряклість суглобів, в навколо­суглобових ділянках, в скелетних м’язах, почервоніння шкіри в навколосуглобових ділянках, зміна величини та форми суглобів, поява в навколосуглобових ділянках вузликуватоподібних утво­рень, обмеження рухової активності суглобів, зменшення м’язової сили в кистях, ступнях, поява на шкірі білясуглобових ділянок почервонінь або висипань.

Зразок запису Система кровообігу

Хвора скаржиться на поєднаного характеру задишку (інспі- раторно-експіраторну), яка з’являється при помірних фізичних навантаженнях (швидка хода по рівній місцевості, по сходах). Задишка з’являється іноді і в стані спокою, переважно вночі; в цьому випадку вона виникає у вигляді нападів задухи різної три­валості (від 15 хвилин до 1 години). Напади зникають або змен­шуються після внутрішньовенного введення суміші розчинів еуфіліну і лазиксу. Напад задухи зазвичай супроводжується каш­лем з виділенням пінистого харкотиння білого, а іноді рожевого кольору. Хвора відмічає також періодичні серцебиття, які з’яв­ляються зазвичай одночасно із задишкою. Серцебиття іноді супро­воджуються відчуттями перебоїв у ділянці серця. Хвору турбує також стисного характеру біль у загруднинній ділянці, іноді тис­нення в горлі, відчуття «клубка» за грудиною, що часто з’явля­ється одночасно із задишкою. Болісні відчуття часто іррадіюють у ліву половину шиї, в ліву щелепу, ліву руку, біль супроводжує­ться онімінням п’ятого — четвертого пальців лівої кисті. Крім означених скарг, хвора відмічає постійну набряклість нижніх кін­цівок, відчуття тяжкості в правому підребер’ї, зменшення кіль­кості виділення добової сечі (менше 1 л).

2. Система дихання

У стані спокою дихання через ніс вільне, при фізичних наван­таженнях виникає задишка, яка проявляється утрудненим дихан­ням і супроводжується відчуттям сухості у роті. Болю в грудній клітці не відмічає ні в спокійному стані, ні при задишці. При нападі задухи з’являється інтенсивний кашель з виділенням неве­ликої кількості пінистого харкотиння світлого або рожевого ко­льору. У спокійному стані кашель не турбує. Нападоподібної за­духи і кашлю, які були б спричинені різними запахами, тютюно­вим димом, медикаментозними засобами, харчовими продуктами не відмічає. Надмірної пітливості не відмічає.

3. Система травлення

Апетит знижений, смак не спотворений, відмічає періодичну сухість у роті; ковтання рідкої та твердої їжі не утруднене, безбо­лісне, спраги в умовах звичайного питного режиму не відчуває Розжовує їжу повільно. Відмічає відчуття тяжкості у правому підребер’ї. Больових відчуттів в інших ділянках живота не від­мічає. Періодично відчуває нудоту, здуття живота; випорожнення нерегулярні із схильністю до закрепів (акт дефекації зазвичай 1 раз на 2—3 доби), калові маси у помірній кількості, кал твер­дий, ковбасоподібний, іноді у вигляді «овечого». Незвичайних до­мішок (кров, слиз, глисти) у калі не відмічає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]