Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шир Я.О. Курсова робота Аромологія «Масаж. Види масажу. Аромокосметичні засоби для масажу».doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
238.08 Кб
Скачать
  1. Лікувальний масаж

Масаж - певна система прийомів механічної дії на поверхню тіла людини, на його тканини і органи. Масаж відомий з давніх часів паралельно з розвитком питання застосування фізичних вправ, купань і використання природних чинників природи.

У міру свого розвитку ці прийоми прийняли струнку систему і широко застосовуються в медичній і спортивній практиці. По застосуванню масаж розділяють на три види: гігієнічний масаж, лікувальний масаж, спортивно-тренувальний масаж.

Користь лікувального масажу - дія лікувального масажу на організм, вплив масажу на організм людини.

 В результаті лікувального масажу механічно віддаляються з шкіри лусочки(клітини) епідермісу, покращується шкірне дихання, посилюються видільні процеси сальних і потових залоз. Шкіра після лікувального масажу стає м'якою і еластичною.

  Завдяки наявності в шкірі незліченної безлічі рецепторних апаратів, шкіра виконує найважливішу роль встановлення зв'язку організму із зовнішнім середовищем. Шкіра бере участь в окислювальних, обмінних і імунобіологічних процесах організму. Лікувальний масаж, як ефективний метод зміцнення функцій шкіри, набуває особливо великого значення.

Користь лікувального масажу.

  При лікувальному масажі в один сеанс масажується спочатку передня поверхня тіла(руки, ноги, живіт), а потім задня. Таким чином, дія спрямовується одночасно на великий рецепторний апарат людини. Цією обставиною частково можна пояснити той значний терапевтичний ефект, який спостерігається у масажованих.

  Лікувальний масаж робить на нервову систему заспокійливу дію. Часто збуджена людина під впливом одного з прийомів лікувального масажу - погладжування - швидко заспокоюється і засинає, нічний сон стає глибшим і спокійнішим після лікувального виду масажу. Лікувальний масаж робить те, що регулює дія на вегетативні функції організму: дихання, кровообіг, травлення, кровотворну функцію. Під впливом даного масажу стимулюються окислювальні, теплорегулюючі процеси і покращується тканинний обмін речовин. На периферичні нервові закінчення і доступні дії нервові стволи лікувальний масаж спочатку зазвичай робить збуджуючу, а надалі має заспокійливу дію.

 Техніка прийомів поглажування при лікувальному масажі.

  • погладжування однією рукою при лікувальному масажі;

  • погладжування двома руками(поперемінне);

  • концентричне погладжування(переважно на суглобах закругленої форми

колінному, гомілковостопному, плечовому) при масажі.

Лікувальний масаж зазвичай починають і закінчують погладжуванням. Слід зазначити, що погладжування йде за кожним основним прийомом лікувального масажу (після розтирання слідує погладжування ).

Техніка розтирання (масажування) при лікувальному масажі.

  • кругові і прямолінійні розтирання при лікувальному масажі;

  • прямолінійні і спіралевидні розтирання;

  • розтирання основою долоні;

  • граблевидне (на спині) розтирання;

  • гребенеподібне розтирання - на підошвах і в області зовнішніх фасцій

стегна при лікувальному масажі.

 

Розминки при лікувальному масажі роблять великий вплив на увесь організм, особливо на м'язи масажованої частини тіла. Розрізняють два головні різновиди розминок при лікувальному масажі. При першому різновиді захоплюють м'яз великими пальцями і долонею, відтягують її від кістки і, не випускаючи з рук, обертальними рухами розминають, як би вичавлюючи губку, пересувають руки від периферії до центру.

  Там, де не можна м'язові пучки відтягнути від кістки (гомілка, розгиначі передпліччя, довгі м'язи спини), розминка при лікувальному масажі робиться при другому різновиді: подушечками пальців рук розминають м'язи, придавлюючи долонею їх до кісток, на яких вони лежать; при цьому масажована частина тіла розташовується майже перпендикулярно до того, хто масажує.

  Вібрація при лікувальному масажі - це передача масажованій ділянці тіла що швидко йдуть одне за іншим рівномірних дрібних струсів. Вібрація при лікувальному масажі, пальцями робиться зазвичай по ходу нервових стволів і їх гілочок.

Цей прийом лікувального масажу живота активує діяльність шлунково-кишкового тракту. Часто вібраційний лікувальний масаж застосовується за допомогою апаратів.

   Протипоказання до лікувального масажу.

Лікувальний масаж протипоказаний при гарячкових захворюваннях, гнійних процесах, кровотечах, тромбофлебіті, при злоякісних пухлинах (рак, саркома), каменях жовчних і сечових шляхів та психозах.

  Лікувальний масаж не рекомендується при туберкульозі і деяких шкірних захворюваннях, а також при підвищеній чутливості шкіри до різних механічних роздратувань [5].