Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
intel_vlasn_VachevskiyBELKA.pdf
Скачиваний:
194
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Розділ 4 ВИНАХІДНИЦТВО

До застосування за новим призначенням прирівнюється перше застосування відомих речовин (природних і штучно одержаних) для задоволення суспільних потреб.

Найпростішими прикладами можуть бути: ніж як пристрій, що використовується в харчовій галузі, і ніж у медицині «скальпель» — затуплене лезо; голка у швейній промисловості і голка в медицині.

Застосування раніше відомого об’єкта винаходу здатне задовольнити зовсім іншу потребу, у зв’язку з чим набуває функцій, які істотно відрізняються від тих, котрі він уже має. Винахід на застосування відомих раніше виробів чи способів не характеризується ні конструктивними, ні технологічними, ні якісними (рецептурними) ознаками. Його суть полягає у встановленні нових властивостей уже відомих об’єктів винаходу та визначенні нових галузей їх використання.

Для характеристики винаходів, що можуть застосовуватися за новим призначенням, використовується стисла характеристика застосування об’єкта винаходу, достатня для його ідентифікації, та зазначення нового призначення відомого об’єкта винаходу.

До застосування винаходу за новим призначенням прирівнюється також перше застосування відомих речовин (природних і штучно отриманих) для задоволення суспільної потреби.

4.3. Подання заявки на винахід та складання опису винаходу

Оформлення заявки є початковим етапом патентної процедури, у процесі якої складаються відповідні патентні документи, що мають винятково важливе значення для всіх наступних стадій проходження заявки.

Інформація, що міститься в заявці, надалі буде головною і єдиною підставою для вирішення ряду відповідальних юридичних, виробничотехнічних та економічних питань.

117

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Тому необхідні документи треба готувати якнайретельніше.

Заявка на видачу патенту на винахід подається до Держпатенту України автором винаходу, спадкоємцем автора або юридичною особою, яка одержала від автора право на подання заявки на договірній основі. Крім того, заявка може бути також подана через патентного повіреного, зареєстрованого в Держпатенті України.

Склад заявки на винахід відповідно до пункту 20 Положення на винахід повинна містити:

заяву про видачу патенту;

опис винаходу, який розкриває його суть із повнотою, достатньою для здійснення;

формулу винаходу, яка відображає його суть і повністю ґрунтується на описі;

креслення та інші матеріали, якщо вони необхідні для розуміння суті винаходу;

реферат (короткий опис суті винаходу, відповідно до формули).

Заявка повинна мати також документ, який підтверджує сплату мита в установленому розмірі, звільнення від сплати мита або наявність підстав для зменшення його розміру.

Заявка, яка подається через патентного повіреного, повинна супроводжуватися документом, який підтверджує його повноваження й оформлений відповідно до вимог законодавства країни, де складено документ.

Заява про видачу патенту, опис винаходу, формула винаходу, креслення та інші матеріали, необхідні для розуміння суті винаходу, а також реферат подаються в трьох примірниках, а у випадку, якщо автор передає виключне право на користування винаходу державі (Фонд винаходів України), додатково подається ще один примірник зазначених документів.

На заявки, які подаються державному Фонду винаходів України, мито не сплачується.

Усі матеріали заявки подаються українською мовою.

Заява про видачу патенту складається за встановленою формою (див. приклад оформлення заявки на винахід) і повинна мати всі необхідні відомості.

118

Розділ 4 ВИНАХІДНИЦТВО

Заява підписується автором, крім випадків подання заяви спадкоємцем, і заявником або уповноваженою на це особою, що підтверджується документом про передачу таких повноважень.

Слід пам’ятати, що заявка на видачу патенту на винахід повинна відповідати чотирьом основним юридичним вимогам:

Вимога перша Існують загальноприйняті вимоги до змісту документів заявки. Під змістом слід розуміти інформацію, що повинна міститися в цих документах.

Вимога друга

Існують вимоги до «фізичної особи» заявки. Це

 

стосується питання про те, як слід подати зміст заявки,

 

наприклад, якими повинні бути формат і структура

 

документів заявки, як слід розмістити текст і креслення

 

до заявки.

 

 

Вимога третя

Передбачено вимоги спеціально для випадку, коли

 

заявляється пріоритет більш ранньої заявки на цей

 

самий винахід. Це той випадок, коли заявник просить

 

прийняти до уваги, що він уже подав заявку на видачу

 

патента на цей самий винахід в іншій країні і дата подачі

 

попередньої заявки визначає дату пріоритету заявки в

 

даній охороні.

 

 

Вимога

Заявник повинен заплатити збір за подачу заявки. Ця

четверта

вимога не пов’язана із змістом заявки і формою її подачі,

 

але вимога сплати необхідного збору є обов’язковою

 

умовою початку проведення експертизи по заявці. Без

 

сплати необхідного збору заявка не розглядається.

Закон передбачає, що заявка повинна мати чотири основні документи: заяву про видачу патенту, опис винаходу, формулу винаходу і реферат. П’ятий документ — креслення — вимагаються, якщо в описі винаходу є посилання на них.

Заява — це прохання (клопотання) про видачу патента на винахід. Заява містить відомості про сам винахід і відомості про авторів, вказаних у заяві на винахід.

119

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Серед відомостей, що містяться в заяві, повинні бути назва винаходу, клас МКВ, а також достатні відомості про заявника.

Найважливішою частиною заявки є опис.

Опис винаходу повинен зрозуміло і достатньо повно розкривати суть винаходу. Основне завдання — висвітлити сутність винаходу, щоб дати можливість спеціалісту відтворити даний винахід; показати, яке завдання вирішує винахід; відзначити його переваги; з’ясувати, чим він відрізняється від відомих аналогів.

Опис є не тільки основним документом у процесі експертизи, а й єдиним джерелом інформації про нове технічне рішення, яке досі невідоме світовій техніці, ніде раніше не було описане і ніде не застосовувалося. Загальні вимоги до опису можна сформулювати так:

Суть винаходу повинна бути викладена настільки повно, щоб будьяка досвідчена особа (спеціаліст середньої кваліфікації відповідної галузі техніки) могла практично здійснити, застосувати запропоноване технічне рішення.

В описі обов’язково повинно бути вказано, який саме елемент конструкції, технологічного процесу, рецептури, штаму мікроорганізму відрізняє запропоноване рішення від того, яке було відоме раніше.

Неприпустимо приховувати будь-які характерні для технічного рішення ознаки, як це іноді можуть вважати заявники.

Опис починається з назви винаходу та зазначення індексу рубрики чинної редакції Міжнародної класифікації винаходів (МКВ), якої стосується винахід, що заявляють. У структурі опису є такі розділи:

галузь техніки, до якої належить винахід;

рівень техніки (аналог або прототип);

суть винаходу;

перелік фігур креслень, якщо такі додаються;

відомості, які підтверджують можливості впровадження винаходу.

Не допускається заміна розділу опису в цілому або його частини посиланням на джерело, яке містить необхідні відомості (літературне

120

Розділ 4 ВИНАХІДНИЦТВО

джерело, опис винаходу до раніше поданої заявки, опис винаходу до охоронного документа і т. ін.).

Назва винаходу характеризує його призначення, відповідає суті винаходу і, як правило, певній рубриці МКВ.

Правильне формулювання назви має велике техніко-інформаційне значення. Деякі патентно-інформаційні документи (офіційні періодичні публікації, картотеки і фондові каталоги) подають, крім прийнятих класифікаційних індексів, тільки назву винаходу, тому дуже важливо правильно визначити галузь використання запатентованого рішення.

Назва винаходу може бути доповнена ім’ям автора винаходу або спеціальною назвою, яка присвоюється згідно із заявою автора, що подається на будь-якій стадії розгляду заявки. Назва викладається в однині, за винятком назви винаходів, які стосуються хімічних сполук, штаму мікроорганізму або групи винаходів.

Галузь техніки, до якої належить

Рівень техніки — зазначаються

винахід, зазначається галузь

відомості про аналоги і прототип.

застосування винаходу. Якщо таких

Наводиться характеристика

галузей декілька, то зазначають ті,

існуючих технічних досягнень,

які мають перевагу.

найближчих до запропонованих.

 

 

 

 

Аналог винаходу — це відомий

Прототип — це аналог винаходу,

до дати пріоритету засіб того ж

який є найбільш близьким до

призначення, сукупність ознак

нього за сукупністю ознак.

якого подібна до сукупності

 

суттєвих ознак винаходу.

 

 

 

До наведених відомостей про кожний з аналогів чи прототип належать бібліографічні дані джерела інформації, у якому він розкритий, ознаки аналога із зазначенням тих з них, які збігаються із суттєвими ознаками винаходу, який заявляють, а також зазначення причин, які перешкоджають

121

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

одержанню потрібного технічного результату. Слід вказувати назву книги, рік видання, сторінку, національну належність патенту, його номер. Відсутність такого посилання і його характеристики значно шкодить своєчасному й успішному проведенню експертизи, оскільки скорочує можливості експерта аналізувати сутність і новизну запропонованого рішення на підставі матеріалів заявки.

Якщо винахід стосується способу одержання суміші невизначеного складу з конкретним призначенням або біологічно активними властивостями, як прототип зазначається спосіб одержання суміші з таким же призначенням або такими ж біологічно активними властивостями.

Якщо винахід стосується способу одержання нової індивідуальної сполуки, у т. ч. високомолекулярної, і об’єкта генетичної інженерії, то наводяться відомості про спосіб одержання його відомого структурного аналога.

Характеризуючи прототип винаходу, який стосується штаму мікроорганізму культури клітин рослин та тварин — продуцент речовин, наводяться також відомості про вихід цільового продукту в середовище, про рівень активності (продуктивності) і спосіб її визначення.

Якщо винахід стосується застосування відомого раніше пристрою, способу, речовини, штаму за новим призначенням, до його аналогів зараховують відомі пристрої, способи, речовини, штами того ж призначення. Описуючи групу винаходів, відомості про аналоги та прототип слід наводити для кожного винаходу окремо.

Суть винаходу детальне з’ясування завдання, на вирішення якого спрямовано винахід. Формуючи завдання, слід обов’язково відобразити таке:

зазначити об’єкт, який слід розробити чи вдосконалити;

перелічити в загальному вигляді ті удосконалення, які вносяться до об’єкта;

навести технічний результат, який можна одержати в разі застосування винаходу.

Велике значення має також графічна частина опису. У цьому розділі

опису, крім переліку фігур, наводяться короткі відомості про те, що зображено на кожній з них.

122

Розділ 4 ВИНАХІДНИЦТВО

Пояснювальні креслення в текст не вміщують, а додають до нього окремо. Однак логічно вони повинні становити єдине ціле з описом. В описі обов’язково повинні наводитися позначення до креслень, пояснюватися будова вузлів і конструктивних елементів, а також обгрунтовуватися їх відповідність посиланням на позиції креслень.

У наступному розділі наводяться відомості, які підтверджують можливість реалізації винаходу, суть якого характеризується ознаками, вираженими загальними поняттями, що подаються на рівні функціонального узагальнення або методів його одержання.

Кожному об’єкту винаходу відповідає своя специфіка опису реалізації винаходу, де з’ясовуються такі властивості об’єкта:

Відомості пристрою містять опис пристрою в статичному стані, що пояснює його конструкцію.

Описуючи конструктивні елементи пристрою, слід давати посилання на фігури креслень. Цифрові позначення конструктивних елементів наводяться по мірі згадування в порядку зростання, починаючи з одиниці.

Після описування пристрою в статичному стані описується дія (робота) або спосіб використання пристрою з посиланням на цифрові позначення елементів конструкції, зображені на кресленнях, а в разі необхідності — на інші пояснювальні матеріали (епюри, часові діаграми і т. ін.).

Відомості способу

містять посилання на послідовність дій

 

(заходів, операцій) над матеріалами, а

 

також на умови проведення дій, конкретні

 

режими (температура, тиск) і, якщо це

 

необхідно, на пристрої, речовини і штами, які

 

використовуються при цьому.

 

 

Описуючи спосіб, який характеризується використанням відомих засобів (пристроїв, речовин і штамів), посилаються на ці засоби і підтверджують їх відомість до дати пріоритету. У випадку використання невідомих засобів наводиться їх характеристика, а при необхідності додається графічне зображення.

123

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Відомості речовини

наводиться структурна формула, доведена

 

відомими методами; описується спосіб, яким

 

уперше було одержано нову сполуку; наводяться

 

також докази можливості використання цієї

 

сполуки за певним призначенням, а для біологічно

 

активної сполуки — показники кількісних

 

характеристик активності і токсичності.

 

 

Якщо нова сполука має лікувальні властивості і вже проведено її клінічні випробування, то наводяться відомості про ці випробування із зазначенням дози і способу приймання лікувального засобу, способу складання рецептури, результатів її випробування на гостроту токсичності.

Вміст кожного інгредієнта в конкретних речовинах, ілюстрованих прикладами, зазначається в такій конкретній кількості конкретних одиниць, яка відповідає зазначеному у формулі винаходу інтервалу величин за масою або за об’ємом; сумарний вміст усіх інгредієнтів у прикладі дорівнює 100 %.

У відомостях, що

наводяться номенклатурні дані і походження штаму,

стосуються штаму

дані щодо кількісного і якісного складу поживних

мікроорганізму

середовищ (посівного та ферментаційного), умов

культури клітин

культивування (температура, освітлення тощо),

рослин та тварин

часу ферментації, характеристики біосинтезу,

 

корисних (цільових продуктів), щодо виходу

 

продукту в середовище, рівня активності штаму і

 

способів її визначення.

 

 

Для консорціумів мікроорганізмів і культур клітин рослин та тварин наводяться такі дані: метод перевірки наявності компонентів, метод виділення (селекції) та ознаки, за якими здійснювалася селекція, стабільність консорціуму як такого при тривалому культивуванні, стійкість до зараження побічними мікроорганізмами.

Відомості, що

наводяться відомості, які підтверджують

застосуються за

можливість реалізації за цим призначенням.

новим призначенням

 

 

 

124

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]