Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
intel_vlasn_VachevskiyBELKA.pdf
Скачиваний:
194
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Розділ 11 ОСНОВИ АВТОРСЬКОГО ПРАВА З ВИНАХІДНИЦТВА

Розділ 11

ОСНОВИ АВТОРСЬКОГО ПРАВА З ВИНАХІДНИЦТВА

11.1. Суб’єкти авторського права з винахідництва

Авторське право — це сукупність норм, що встановлюють умови і порядок визнання технічного рішення в будь-якій галузі народного господарства винаходом або раціоналізаторською пропозицією, а також регулюють особисті майнові і немайнові відносини, які виникають у зв’язку з їх створенням і використанням.

Отже, об’єктами винахідницького права є винаходи, промислові зразки, товарні знаки і раціоналізаторські пропозиції.

Оскільки більшість пропозицій на рівні винаходів, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій виникає у зв’язку з роботами, які провадять автори, у регулюванні винахідницьких правовідносин значну роль відіграють норми трудового права.

Патентне законодавство України, норми якого регулюють правовідносини, пов’язані з набуттям і захистом прав на винаходи, корисні моделі та промислові зразки, визнає і гарантує також охорону прав дійсних творців технологічних, технічних або художньо-конструкторських

287

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

нововведень. При цьому основна увага приділяється правам та обов’язкам патентовласників, що цілком природно і закономірно випливає з переходу до патентної форми охорони винаходів, корисних моделей і промислових зразків. Їх творці дістали можливість стати патентовласниками, їм гарантуються права, які зазвичай надаються патентним законодавством усіх розвинутих країн світу1.

Патентне мито, а також пільги авторів на податок з одержаної винагороди встановлюються нормами фінансового права.

Права авторів у випадку їх порушення охороняються нормами не тільки цивільного, а й кримінального права.

Патентне законодавство України визнає та охороняє права авторів винаходів, корисних моделей чи промислових зразків із моменту досягнення творчого результату і вираження його в об’єктивній формі, оскільки саме із цього часу з’являється небезпека його присвоєння іншими особами.

Право авторства є невідчужуваним, що зумовлено його особистим характером. Воно не може бути передано іншій особі ні за життя автора, ні після його смерті.

За часом дії винахідницькі правовідносини поділяють на дві великі групи:

правовідносини, що виникають до моменту кваліфікації передбачуваного винаходу, промислового зразка чи раціоналізаторської пропозиції,

правовідносини, що виникають після того, як ці пропозиції визнано і на них видано охоронний документ.

Між автором та організацією, у зв’язку з виконанням службового завдання якої було зроблено передбачуваний винахід або куди він як її працівник звернувся з приводу оформлення відповідної заявки, виникають правовідносини відносного характеру. З огляду на зазначені відносини, обов’язки виникають тільки в тієї організації, до якої звернувся автор.

1 Довгий С., Жаров В., Кремень В.та ін. Охорона інтелектуальної власності в Україні. — К: — Форум, 2002. — С. 167–170.

288

Розділ 11 ОСНОВИ АВТОРСЬКОГО ПРАВА З ВИНАХІДНИЦТВА

Ще одним різновидом правовідносин є відносини між заявником (автором) і Відомством, які виникають під час перевірки в установленому порядку відповідності внесеної пропозиції обов’язковим ознакам винаходу, промислового зразка, корисної моделі чи товарного знака. Юридичним фактом, з яким пов’язано виникнення цих відносин, є надходження в Науково-дослідний центр патентної експертизи (НДЦПЕ) належно оформленої заявки. На цій стадії правовідносини можуть змінюватися. Наприклад, якщо автор, подавши заявку на одержання патенту на своє ім’я, виявить бажання передати її в Державний фонд патентів.

Ці відносини можуть припинитися, якщо заявником (автором) не будуть подані матеріали, яких не вистачає, або вона не буде виправлена, або за результатами розгляду заявки заявнику буде відмовлено у визнанні пропозиції винаходом.

Зазначимо, що патентне законодавство України надає автору винаходу, корисної моделі, промислового зразка чи товарного знака право подати заявку на видачу патенту і стати патентовласником.

Подати заявку на видачу патенту може лише особа, творчою працею якої створено відповідний винахід, корисна модель чи промисловий зразок, за винятком випадків, зазначених у законі.

Законодавство не вимагає від заявника доказів, що саме він є автором винаходу, промислового зразка, корисної моделі чи товарного знака. Відтак право на подання заявки у Відомство є виключним правом тієї особи, яка створила винахід, корисну модель, промисловий зразок чи товарний знак.

Патентне законодавство України, закріплюючи за автором монопольне право на подання заявки, одночасно підтверджує його право на досягнутий ним творчий результат. Тому тільки сам автор має право вирішувати питання про можливість і доцільність ознайомлення суспільства зі своєю розробкою. Автор може зберегти в таємниці свою розробку, але слід пам’ятати, що аналогічна монополія може бути досягнута іншою особою.

З метою забезпечення надійної, обмеженої певним строком дії правової охорони створеного винаходу, корисної моделі чи промислового

289

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

зразка автор може отримати на них патент. При цьому він повинен висвітлити сутність створеного ним об’єкта прав інтелектуальної власності.

Суб’єктами винахідницького права є учасники винахідницьких правовідносин, які мають права на конкретні винаходи і раціоналізаторські пропозиції. До них належать:

громадяни — автори вказаних пропозицій– або їх правонаступники;

юридичні особи — підприємства, організації, установи.

Особливим суб’єктом винахідницького права є держава.

Зазначимо, що автор винаходу, корисної моделі чи промислового зразка має право на авторське ім’я. Це означає, що його ім’я як творця об’єкта інтелектуальної власності повинно зазначатися в публікаціях про створений ним об’єкт прав інтелектуальної власності.

Авторами новаторських пропозицій можуть бути громадяни цієї країни й іноземні громадяни незалежно від віку і національності.

Іноземні громадянина — автори винаходів і раціоналізаторських пропозицій — мають ті ж права, що і громадяни даної країни.

11.2. Правовий захист авторів винаходів і раціоналізаторських пропозицій

Визнання права авторства є основою виникнення всіх інших прав творців винаходів або раціоналізаторських пропозицій.

Документом, що підтверджує факт визнання пропозиції винаходом, пріоритет винаходу, авторство на винахід і виключне право, є патент.

Авторство на раціоналізаторську пропозицію, дату її подання (пріоритет) і визнання пропозиції раціоналізаторською підтверджує посвідчення на раціоналізаторську пропозицію.

У разі співавторства кожному із співавторів видається патент або посвідчення, де повідомляється про інших співавторів.

290

Розділ 11 ОСНОВИ АВТОРСЬКОГО ПРАВА З ВИНАХІДНИЦТВА

Автор винаходу має право вимагати, щоб винаходу було присвоєно його ім’я або спеціальна назва, про що він повинен заявити в патентне відомство одночасно з поданням заявки на видачу патенту або після її подання, однак не пізніше, ніж через два місяці з дня прийняття рішення про видачу охоронного документа. Про присвоєння винаходу імені автора або спеціальної назви вказується в патенті, у технічній документації до винаходу, виробу або на їх упаковці.

У разі співавторства питання присвоєння імені або спеціальної назви винаходу може бути вирішено позитивно тільки за згоди всіх співавторів.

Згідно із законодавством раціоналізаторським пропозиціям ім’я автора або спеціальна назва не присвоюються.

На стадії подання і розгляду заявок на винахід і заяви на раціоналізаторську пропозицію їх автори мають чітко визначені права:

1.Право на подання заяви на винахід і заяви на раціоналізаторську пропозицію. Це право базується на особистій думці автора про те, що створене ним технічне рішення достатньо обґрунтоване і відповідає вимогам законодавства до винаходів та раціоналізаторських пропозицій. Винятком є право стосовно винаходів, створених у зв’язку з виконанням службового завдання, так як у цьому випадку заявка на видання патенту подається від організації (роботодавця).

2.Право на пріоритет винаходу і першість раціоналізаторської пропозиції. Ґрунтується на тому, що за автором визнається першість за поданою в установленому порядку заявкою на винахід або за заявою на раціоналізаторську пропозицію перед іншими такими ж рішеннями, які заявлені пізніше або опубліковані після дати пріоритету.

Право на допомогу від держави у створенні умов для творчої роботи, у т. ч. в оформленні заявок на винаходи і заяв на раціоналізаторські пропозиції.

Підприємство зобов’язане надати авторові допомогу в оформленні заявки, перевірити новизну пропонованого винаходу і в місячний термін з дня звернення автора направити в Держпатент оформлену заявку на видання патенту.

291

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Право на винагороду. Автор винаходу, корисної моделі чи промислового зразка може претендувати на одержання особливої винагороди від використання цього об’єкта у виробництві товарів, що перевищує його звичайну заробітну плату.

Розмір та порядок виплати авторської винагороди обумовлюється угодою між автором і роботодавцем. Вона може бути укладена заздалегідь, або коли автор повідомляє роботодавцю про створений ним винахід і його використання. Якщо виникають спірні питання стосовно авторської винагороди і важко дійти згоди, питання виплати винагороди вирішує суд.

Право на ознайомлення з матеріалами, на основі яких прийнято рішення стосовно заявки на винахід. Таке право дає авторам (заявникам) можливість у двомісячний термін з дня одержання рішення вимагати надання копій протиставлених матеріалів (за винятком секретних). Копії протиставлених матеріалів на заявку на видання патенту надсилаються за встановлену Держпатентом оплату.

На рішення про відмову в прийнятті заявки до розгляду заявник може подати заперечення до Апеляційної ради Держпатенту України протягом двох місяців від дати його одержання. Апеляційна рада повинна розглянути заперечення у двомісячний термін з дати його надходження. Рішення Апеляційної ради є остаточним.

Право на одержання мотивованого рішення у випадку відхилення заяви на раціоналізаторську пропозицію. Автору повинні бути повідомлені мотиви відхилення його пропозиції у 15-денний термін, якщо ця пропозиція розглядалася на підприємстві, в організації (закладі).

Автор винаходу і раціоналізаторської пропозиції має право брати участь у впровадженні своїх пропозицій, а також у розробці технічної документації, виготовленні й випробовуванні дослідних зразків.

Брати участь у підготовці до впровадження у виробництво свого винаходу або раціоналізаторської пропозиції автор може за місцем постійної роботи або на інших підприємствах. У першому випадку він може бути повністю або частково звільнений від виконання основної роботи з оплатою праці в розмірі не нижче середньої зарплати на основному місці роботи. У тих випадках, коли за умовами виробництва

292

Розділ 11 ОСНОВИ АВТОРСЬКОГО ПРАВА З ВИНАХІДНИЦТВА

звільнення автора від основної роботи неможливе, з ним укладається угода про підготовку до впровадження винаходу або пропозиції в неробочий час з оплатою праці.

Якщо автор звільнений від виконання основної роботи і бере участь у підготовці до використання свого винаходу на іншому підприємстві, то з автором укладається трудовий договір і за ним зберігається посада, право на відпустку і всі інші права, встановлені за місцем постійної роботи, а весь період участі в підготовці використання пропозиції зараховується в безперервний трудовий стаж.

Якщо робота автора по підготовці до використання винаходу або раціоналізаторської пропозиції на іншому підприємстві продовжувалася не менше II місяців, йому надається оплачувана відпустка і за місцем цієї роботи.

Якщо автор, який не є робітником або службовцем, залучається до участі в підготовці до використання винаходу або раціоналізаторської пропозиції, з ним може бути укладений договір на весь час виконання цієї роботи або на певний термін з оплатою праці залежно від кваліфікації автора й складності роботи, а також відповідно до діючих тарифних ставок або схем посадових окладів. Термін роботи автора-пенсіонера не може перевищувати два місяці протягом календарного року.

Підприємство, яке залучає до участі в підготовці до виконання й використання винаходу або раціоналізаторської пропозиції автора без постійного місця проживання, уклавши з ним трудовий договір, зобов’язане повернути йому витрати на проїзд в обидва боки, а також квартирні і добові відповідно до чинного законодавства України про відрядження.

Підприємство, яке взяло до використання раціоналізаторську пропозицію або винахід, може скористатися виготовленою автором технічною документацією чи моделлю або доручити автору виконання такої роботи. Якщо автор виконує роботу, не пов’язану зі службовим завданням, підприємство зобов’язане укласти з ним угоду, передбачивши оплату праці і відшкодування витрат на виготовлення документації або моделі згідно з діючими нормами й розцінками. Визначені такою угодою суми виплачуються авторові незалежно від винагороди за використання винаходу або раціоналізаторської пропозиції.

293

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ.

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

За працівником, який є автором раціоналізаторської пропозиції або винаходу, що викликали зміну технічних норм і розцінок, попередні розцінки зберігаються протягом шести місяців з дня початку впровадження раціоналізаторської пропозиції або винаходу. Попередні розцінки зберігаються і в тих випадках, коли автор раніше не виконував роботи, норми і розцінки на які змінено у зв’язку з впровадженням його пропозиції, і був переведений на цю роботу після її використання.

За іншими працівниками, що допомагали раціоналізаторові у впровадженні його пропозиції, попередні розцінки зберігаються протягом трьох місяців. У цих випадках додаткова, з урахуванням нових розцінок, заробітна плата виплачується по доплатних листах за рахунок фонду заробітної плати.

Про використані винаходи й раціоналізаторські пропозиції і виплачену у зв’язку із цим винагороду робиться запис у трудовій книжці автора.

При скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці переважне право на збереження за ними робочого місця мають винахідники і раціоналізатори при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації з іншими працівниками.

Відповідно до чинного законодавства авторам винаходів, раціоналізаторських пропозицій може бути присвоєно почесне звання: «Заслужений винахідник України», «Заслужений раціоналізатор України», «Кращий молодий винахідник України», «Кращий молодий раціоналізатор України».

Автори, яким присвоєно почесні звання «Заслужений винахідник України» і «Заслужений раціоналізатор України» користуються всіма пільгами, які надаються ветеранам праці.

Вирішуючи питання про направлення спеціалістів у творчі відрядження на інші підприємства або на тематичні виставки, конференції з метою вивчення передового досвіду, адміністрація підприємства зобов’язана віддавати перевагу авторам винаходів і раціоналізаторських пропозицій.

294

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]