Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

English для юристов. Гончар

.pdf
Скачиваний:
855
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Part IV. GRAMMAR GUIDE

Якщо перша частина питання — стверджувальне речення, то коротке питання стоїть у заперечній формі:

You are free, aren’t you?

He must write this document, mustn’t he? He works here, doesn’t he?

Якщо в першій частині питання — заперечне речення, то коротке питання ставиться у стверджувальній формі:

It is not late yet, is it?

They never appeal to the high court, do they?

Структура заперечних речень

Заперечна частка not додається до допоміжного дієслова. Однак слід пам’ятати, що в англійському заперечному реченні може бути тільки одне заперечне слово. Якщо у реченні вживаються такі слова, як never, nobody, nothing або no, то заперечна частка not не вживається, на відміну від української мови. Наприклад:

І have never been to Britain. Я ніколи не був у Великобританії.

Nobody can do it.

Ніхто не може це зробити.

No woman could be more

Жодна жінка не могла б бути

beautiful.

красивішою.

Sorry, I can do nothing about it. Вибач, я нічого не можу з цим зробити.

Артикль (The Article)

1.Неозначений артикль (the Indefinite Article) уживається з обчислюваними іменниками в однині, коли дається загальна характеристика: I am a student. It is a very important fact. He made an interesting remark.

2.Означений артикль (the Definite Article) вживається:

а) з обчислюваними іменниками в однині, коли йдеться про знайомий предмет: The teacher asked us to read the text. The students of our group will take part in the conference.

б) з обчислюваними іменниками в однині, коли розкривається їх зміст: The defendant is a person against whom a legal action is brought.

370

Part IV. GRAMMAR GUIDE

в) із необчислюваними іменниками, коли йдеться про речо5 вини або абстрактні явища, обмежені місцем, часом чи обста5 винами: The silence in the hall was oppressive.

г) з назвами океанів, морів, заток, каналів і річок: the Volga, the Black Sea.

ґ) з назвами групп островів: the British Isles.

д) з назвами гірських хребтів: the Urals, the Alps.

3. Відсутність артикля (Zero Article). Артикль не вживається: а) з обчислюваними іменниками у множині, коли їм дається загальна характеристика: We are students. We discussed various

problems.

б) з абстрактними іменниками: He studies _ law. The witness spoke with _ confidence.

в) з обчислюваними іменниками на позначення посад та титулів: Bill Clinton is President of the USA. Tony Blair, Prime Minister of the UK, declared that Britain did not support the proposal. Якщо ці іменники є підметом чи додатком, вони вживаються з неоз5 наченими чи означеними артиклями: The Prime Minister visited France last week. They applied to the President asking him to interfere.

г) з обчислюваними іменниками, означенням яких є кількісні числівники: Turn to page 23. Contract A*455 has been fulfilled. Clause 5 is now under consideration.

ґ) з обчислюваними іменниками, що вживаються з при5 йменником у функції обставини та є нерозривним сполученням:

Не is away on business. Let us go by taxi.

д) з назвами більшості країн, континентів, міст, вулиць, площ, з іменами та прізвищами людей: Russia, Moscow, London, Peter Brown.

Особливості вживання артиклів

а) імена людей

Прізвища та імена людей, а також прізвиська тварин вжи5 ваються без артикля: George Michael, Tom Brown. Означений артикль вживається, коли прізвище стоїть у множині і позначає сім’ю в цілому: the Browns, the Belovs.

Іменники на позначення військових рангів, посад чи титулів, таких як академік, професор, доктор, лорд, граф, президент,

371

Part IV. GRAMMAR GUIDE

королева, король і т.д., вживаються без артикля: Colonel Brown, Doctor Strong. Якщо назва посади є підметом чи додатком, то вона вживається з означеним чи неозначеним артиклем: The President spoke for an hour.

Іменники, що виражають взаємини у сім’ї, вживані з влас5 ними іменами, вживаються без артикля: Aunt Polly, Uncle Tom.

б) географічні назви

Назви континентів, країн, міст і сіл вживаються без артикля. Як виняток, назви деяких країн і місцевостей, вживаються з означеним артиклем: the Netherlands, the Philippines, the Caucasus, the Crimea, the Hague.

Назви країн, що складаються із загального іменника з одним або кількома означеннями, вживаються з означеним артиклем: the United States of America, the United Kingdom, the United Arab Emirates.

в) назви мов

Назви мов завжди вживаються без артикля: to speak English, French. Якщо назва мови вживана з іменником ‘мова’, перед нею вживається означений артикль: the English language.

г) університети

Назви університетів, коледжів вживаються без артикля:

Cambridge University, Oxford University. Перше слово в таких назвах ім’я людини чи місця. Але означений артикль може вживатися з учбовими закладами, в назвах яких на першому місці стоїть не власне ім’я: the National Art Academy of Ukraine.

ґ) політичні партії та організації

Назви організацій та політичних партій вживаються з озна5 ченим артиклем:

the Labour Party, the Supreme Court, the Verkhovna Rada, the House of Lords, the United Nations, the Anglican Church. Якщо йдеться про конкретну країну, та її політичний устрій, то назви організацій можуть вживатися без артикля: Sovereignty of Parliament forms the second pillar of the British Constitution.

д) документи

Назви історичних, юридичних, політичних документів вжи5 ваються з означеним артиклем: the British Constitution, the Bill of Right, the Programme of the «Nasha Ukraina» party.

372

Part IV. GRAMMAR GUIDE

Іменник (The Noun)

Утворення множини іменників. Іменники в англійській мові поділяються на обчислювані (countable nouns) і необчислювані (uncountable nouns). Обчислювані іменники означають предмети, які можна полічити: chair — стілець; engineer — інженер; question

— запитання. Необчислювані іменники — це назви речовин і багатьох абстрактних понять, які не піддаються лічбі: water — вода; milk — молоко; freedom — свобода; friendship — дружба та ін.

Обчислювані іменники вживаються в однині (the singular) і множині (the plural). На письмі більшість іменників мають у множині закінчення *s. Закінчення *es додається, якщо іменник в однині закінчується на *s, *ss, *sh, *ch, *x:

bus автобус — buses

lunch сніданок — lunches

class клас — classes

watch годинник — watches

bush кущ — bushes

box ящик — boxes

Якщо іменник закінчується на –f або –fe, у множині f змі5 нюється на v з додаванням закінчення –es:

leaf листок — leaves

wife дружина — wives

shelf полиця — shelves

wolf вовк — wolves

half половина — halves

calf теля — calves

knife ніж — knives

life життя — lives

Винятки:

man чоловік — men foot нога — feet goose гуска — geese

child дитина — children

woman жінка — women tooth зуб — teeth mouse миша — mice ох бик — oxen

Деякі іменники латинського і грецького походження збері5 гають форми множини, які вони мали в цих мовах:

phenomenon явище — phenomena

crisis криза — crises

criterion критерій — criteria

thesis теза, тезис — theses

analysis аналіз — analysis

basis основа, базис — bases

datum надана (величина),

memorandum меморандум —

початковий факт — data

memoranda

У складних іменниках форму множини приймає лише голов5 ний іменник:

daughter*in*law невістка — daughters*in*law school*mate шкільний товариш — school*mates

373

Part IV. GRAMMAR GUIDE

Необчислювані іменники мають або форму однини, або форму множини. Так, назви речовин, а також іменники, що позначають абстрактні поняття, вживаються тільки в однині: chalk — крейда, silver — срібло, peace — мир, courage — відвага та ін. До іменників, які в англійській мові вживаються лише в

однині, належать також іменники:

 

advice — порада, поради

knowledge — знання

information — інформація, відомості

news — новина, новини

progress — успіх, успіхи

money — гроші

До іменників, які в англійській мові вживаються лише в м5 ножині, належать, як і в українській мові, назви предметів, що складаються з двох рівних або подібних частин: spectacles — окуляри, trousers — штани, scissors — ножиці та ін.

Тільки форму множини мають і деякі інші іменники, україн5 ські відповідники яких можуть уживатися в однині і множині, а деякі навіть тільки в однині: goods — товар, товари; clothes — одяг; contents — зміст; wages — зарплата тощо.

Присвійний відмінок (The Possessive Case). Присвійний від5 мінок однини утворюється додаванням до іменника апострофа і закінчення 5s, наприклад: Jack’s friends — друзі Джека. Якщо іменник в однині закінчується на 5s, *ss, *x, на письмі в присвійн5 ому відмінку додається здебільшого тільки апостроф, хоча по5 значення 5‘s також можливе: James’ coat, James’s coat.

Якщо іменник у множині закінчується на 5s, то в присвійно5 му відмінку множини до нього додається лише апостроф: the lawyers — the lawyers’ documents. Якщо іменник у множині не закі5 нчується на 5s, то його присвійний відмінок утворюється так само, як і в однині, тобто додаванням — ‘s: men’s evidence.

Іменник у присвійному відмінку, як правило, стоїть перед іншим іменником і є означенням до нього. Українською мовою він перекладається родовим відмінком іменника або присвійним прикметником: Peter’s report — доповідь Петра, Петрова доповідь.

У присвійному відмінку вживаються в основному іменники, що означають назви істот. Крім назв істот, у присвійному від5 мінку вживаються:

а) іменники, що позначають час і відстань: yesterday’s news* paper; two year’s absence; at a mile’s distance;

374

Part IV. GRAMMAR GUIDE

б) назви країн, міст, а також слова country, town, city, world, ocean, river: Kyiv’s parks; England’s foreign trade; the river’s banks;

в) назви небесних тіл (the sun, the moon, the earth): the sun’s rays; the Moon’s surface;

г) збірні іменники типу government, party, army, crew, family, society: the government’s proposals; the Society’s members.

Закінчення 5‘s додається не лише до іменників, а й до займен5 ників somebody, someone, anybody, anyone, other, another, each other, one another, one.

Закінчення –‘s може утворюватися також від цілих слово5 сполучень і навіть речень: Foreign Minister of Poland’s speech

промова міністра закордонних справ Польщі.

Прикметник (The Adjective)

Ступені порівняння прикметників. Прикметники в англійській мові мають три ступені порівняння. Якісні прикметники мають позитивний (the Positive Degree), вищий (the Comparative Degree) і найвищий ступінь (the Superlative Degree).

Порівняльний та найвищий ступені можуть утворюватись одним з двох способів: 1) cинтетичний спосіб полягає у тому, що до основної форми прикметника додається закінчення 5er у вищому і 5est у найвищому ступені: cold — colder — the coldest; 2) аналітичний спосіб полягає у тому, що до основної форми прик5 метника слова more у вищому ступені і the most — у найвищому: dangerous — more dangerous — the most dangerous.

Синтетичним способом утворюються ступені порівняння: а) усіх односкладових прикметників: short — shorter — the shor*

test;

б) двоскладових прикметників, що закінчуються на –y, *er, * le, *ow:

heavy — heavier — the heaviest clever — cleverer — the cleverest simple — simpler — the simplest narrow — narrower — the narrowest);

в) двоскладових прикметників з наголосом на другому складі: polite — politer — the politest

severe — severer — the severest.

375

Part IV. GRAMMAR GUIDE

Усі інші прикметники утворюють ступені порівняння аналі5 тичним способом.

Винятки: good

better

the best

bad

worse

the worst

little

less

the least

many

more

the most

much

more

the most

far

farther/further

the farthest/furthest

Іменник, що має означення, виражене прикметником у н5 айвищому ступені, вживається з означеним артиклем: the most interesting case — найцікавіша справа.

Означений артикль вживається перед найвищим ступенем порівняння прикметника і тоді, коли іменник не згадується:

There are 20 lawyers in the company. He is the most qualified. — У компанії 20 юристів. Він найбільш кваліфікований.

Для посилення вищого ступеня вживаються слова much, far

набагато, значно; still — ще:

This result is much better. — Цей фільм значно кращий. It is still colder today. — Сьогодні ще холодніше.

При порівнянні в реченні звичайно вживається сполучник than:

She is younger than Helen. — Вона молодша за Олену.

При порівнянні предметів з однаковою мірою якості вжи5 вається прикметник в основній формі та сполучник as…as:

He is as dangerous as she. — Лютий такий же холодний, як і січень.

Для вираження меншої міри якості прикметник в основній формі вживається зі сполучником so … as:

They are not so smart as she. — Вони не такі розумні, як вона. За допомогою сполучника as можна також порівняти нерівні

якості та кількість, які відрізняються один від іншого у кілька разів:

I have twice as much evidence as you do. — У мене вдвічі більше доказів, ніж у тебе.

My office is half as large as yours. — Мій офіс вдвічі менший, ніж ваш.

376

Part IV. GRAMMAR GUIDE

Займенник (The Pronoun)

Особові займенники мають два відмінки: називний (the Nomi5 native Case) і об’єктний (the Objective Case).

Число

Називний відмінок

Об’єктний відмінок

 

(the Nominative Case)

(the Objective Case)

Однина

I

я

me – мене, мені

 

you – ти

you – тебе, тобі

 

he

він

him – його, йому

 

she – вона

her – її, їй

 

it

воно (він, вона)

it

його, йому,її, їй

Множина

we – ми

us

нас, нам

 

you – ви

you – вас, вам

 

they – вони

them – їх, їм

Особові займенники 35ї особи відрізняються за родами: he (чоловічий рід) вживається для позначення істот чоловічої статі, she (жіночий рід) — для позначення істот жіночої статі, it (серед5 ній рід) — для позначення неістот, тварин і рослин. У множині є тількі один займенник 35ї особи — they. Особові займенники в називному відмінку виконують функцію підмета; особові зай5 менники в об’єктному відмінку виконують функцію додатка.

Присвійні займенники позначають належність і відповідають на питання whose? — чий? чия? чиє? чиї? Присвійні займенники змінюються за особами.

Число

Особові займенники

 

Присвійні займенники

Однина

I

я

my

мій, моя, моє, мої

 

you – ти

your – твій, твоя, твоє, твої

 

he

він

his

його

 

she – вона

her – її

 

it

воно (він, вона)

its

його

Множина

we – ми

our – наш, наша, наше, наші

 

you – ви

your – ваш, ваша, ваше, ваші

 

they – вони

their – їхній, їхня, їхнє, їхні

Присвійні займенники вживаються у функції означення перед іменниками. Артикль при цьому не ставиться:

This is my room.

These are theirs notebooks.

377

Part IV. GRAMMAR GUIDE

Вказівні займенники this (цей, ця) і that (той, та) мають форму множини: these (ці) і those (ті). Вказівний займенник this (these) вживається стосовно предметів, що знаходяться близько від того, хто говорить. Вказівний займенник that (those) вживається стосов5 но предметів, більш віддалених від того, хто говорить. Вказівні займенники виконують функції:

а) підмета: This is a report.

б) означення (перед іменником): This report is good.

Зворотні займенники утворюються додаванням закінчення 5 self (в однині) і 5selves (у множині) до присвійних займенників my, your, our, особових займенників у об’єктному відмінку him, her, it, them та неозначеного займенника one:

Число

Особові займенники

Зворотні займенники

Однина

I

myself

 

you

yourself

 

he

himself

 

she

herself

 

it

itself

Множина

we

ourselves

 

you

yourselves

 

they

themselves

 

one

oneself

Зворотні займенники вживаються в функції додатка і пере5 кладаються українським зворотним займенником себе в різних відмінках:

He thinks too much of himself. — Він думає дуже багато про себе. До неозначених займенників належать some, any, а також складні займенники somebody, someone, something, anybody, anyone,

anything.

Займенник some, вжитий перед обчислюваним іменником у множині або замість нього, означає кілька, деякі, дехто:

There are some papers on the table. — На столі кілька паперів. Перед обчислюваними іменниками в однині some означає

який*небудь, якийсь:

I read it in some magazine. –Я читав це в якомусь журналі.

Знеобчислюваними іменниками some означає деяка кількість

іУкраїнською мовою не перекладається:

Don’t forget to buy some butter. — Не забудь купити масла.

378

Part IV. GRAMMAR GUIDE

Займенник any означає який*небудь, які*небудь, скільки* небудь. Українською мовою він здебільшого не перекладається:

Are there any people there? — Там є люди?

Займенники some, somebody, someone, something вживаються: а) у розповідних реченнях:

I’ve bought you something. — Я вам щось приніс.

б) у запитаннях, що починаються питальними словами, а також у питальних реченнях, що виражають пропозицію або прохання:

Why have some lawyers left the court*room? — Чому деякі юристи пішли з залу суду?

Займенники any, anybody, anyone, anything вживаються:

а) у запитаннях без питального слова і в заперечних реченнях:

I don’t see anything. –Я не бачу нічого.

Was anybody here just now? — Тут був хто5небудь тільки що? б) у розповідних реченнях, де any має значення будь*який;

anybody, anyone будь*хто; anything — будь*що:

I’ll do anything in the world to help you. — Я все на світі зроблю, щоб допомогти тобі.

До кількісних займенників належать: many, much — багато; few, little — мало; a few, a little — кілька, трохи. Вони мають ступені

порівняння:

 

 

many

more

most

much

more

most

few

fewer

fewest

little

less

least

Many, few вживаються перед обчислюваними іменниками в множині, а також замінюють їх. При цьому many означає багато, few — мало:

Many judges are ex*barristers. — Багато суддів це колишні барістери.

She has few note*books. — У неї мало зошитів.

Займенники much, little вживаються перед необчислюваними іменниками, а також замінюють їх.

There is much work to do. — Є багато роботи.

Крім того, much, little вживаються після дієслів як прис5 лівники:

He works very little. — Він працює дуже мало.

Наявність неозначеного артикля перед few, little змінює їх значення. Few, little, вжиті без артикля, означають мала, недо*

379

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]