Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03_lektsii_sist_tekhn (3).docx
Скачиваний:
154
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Агломерація – це процес спікання дрібних порошкових речовин, непридатних для використання, у куски оптимального розміру.

Барометричні процеси – це такі технологічні процеси, під час яких головним рушієм є тиск.

Біохімічні процеси – це такі технологічні процеси, під час яких головним рушієм є вибрані мікроорганізми.

Виробництво – процес створення матеріальних життєвих благ, необхідних для існування та розвитку суспільства.

Виробничий процес – сукупність усіх дій людей і знарядь праці, застосовуваних на даному підприємстві для виготовлення та ремонту виробів, що ним випускаються. Виробничий цикл – інтервал календарного часу від початку до кінця процесу виготовлення чи ремонту виробу. Вибір того чи іншого технологічного процесу залежить від типу виробництва. Залежно від виробничої програми і характеру продукції, що виготовляється, розрізняють три типи виробництва: одиничне, серійне й масове.

Гезенок – це сліпий стовбур, який служить для спуску корисної копалини з вищого горизонту на нижчий.

Гірничі виробки – порожнини, що утворюються в земній корі в результаті гірничих робіт.

Гірничі роботи – роботи з відокремлення порід від масиву, відокремлення корисних копалин і пустих порід та доставки їх до місця переробки.

Дистиляція, або перегонка нафти – поділ нафти та нафтопродуктів на фракції, який ґрунтується на різниці температур кипіння окремих фракцій.

Допоміжний хід – закінчена частина операції, що не супроводжується обробкою, але необхідна для виконання даної операції.

Електрохімічні процеси – це такі технологічні процеси, під час яких електрична енергія перетворюється на хімічну і, навпаки, хімічна на електричну.

Збагачення – це сукупність процесів первинної обробки мінеральної сировини, що мають на меті відділення всіх цінних мінералів від порожньої породи, а також взаємне розділення цінних мінералів.

Кар’єр – сукупність відкритих виробок, обладнаних для видобування корисних копалин.

Каталізаторами називають речовини, які змінюють швидкість хімічних реакцій, а самі залишаються незмінними.

Каталізом називають зміну швидкості хімічних реакцій у присутності каталізаторів.

Каталітичні процеси – це такі технологічні процеси, під час яких головним рушієм є каталізатор.

Коксування – процес нагрівання вугілля або іншого твердого палива без доступу повітря при температурі 1 100–1 200 °С. Цей процес називають сухою перегонкою, за якою одержують кокс, напівкокс, деревне вугілля і леткі продукти.

Колодязь і шурф – це вертикальні гірничі виробки, які мають вихід на поверхню і призначені для допоміжних робіт: розвідка шару, вентиляція.

Концентрат – продукт з підвищеним вмістом необхідного мінералу.

Копальня – гірниче підприємство, на якому видобувають корисні копалини в закритих виробках.

Лазерні процеси – це такі технологічні процеси, під час яких головним рушієм є монохроматичне проміння. Лазер – оптичний квантовий генератор світлового монохроматичного випромінювання.

Магнітна сепарація – метод розділення мінералів між собою або від пустої породи на основі різниці їх магнітних властивостей.

Масове виробництво характеризується великим обсягом виробів, що випускаються та безперервно виготовляються або ремонтуються упродовж значного часу, і на більшості робочих місць використовується одна робоча операція (автомобілі, трактори, комбайни, електро - двигуни, холодильники і т.д.).

Нерудна сировина – сировина, яку використовують для виробництва хімічних, будівельних та інших неметалічних матеріалів (фосфорити, апатити, граніти, алюмосилікати).

Одиничне виробництво характеризується малим обсягом випуску однакових виробів, повторне виготовлення або ремонт яких не передбачаються.

Очисні роботи – роботи, пов’язані з відокремленням корисних копалин.

Плазмові процеси – це такі технологічні процеси, під час яких головним рушієм є плазма. Плазма – це іонізований газ, який складається з позитивно та негативно заряджених часток, нейтральних атомів і молекул.

Промисловість – основна галузь матеріального виробництва, що пов’язана з видобуванням сировини, виробництвом і переробкою матеріалів та енергії, виготовленням машин, виробництвом товарів і послуг.

Промислова підготовка води – комплекс заходів і технологічних процесів для отримання води необхідної якості.

Радіаційно-хімічні процеси – це такі технологічні процеси, під час яких головним рушієм є α і β частинки, γ-промені, електрони, протони, нейтрони тощо.

Робочий хід – головна частина технологічного процесу, пов’язана зі зміною форми, розміру, структури, властивостей, стану або положенням у просторі предмета праці. Робочий час – це час безпосереднього впливу робітника на предмет праці, а також час апаратних процесів під спостереженням робітника.

Рудна мінеральна сировина – гірничі породи, що вміщують метали, котрі можуть бути економічно вигідно відокремлені у технічно чистому стані.

Серійне виробництво характеризується виготовленням чи ремонтом виробів партіями, що періодично повторюються.

Система технологій – сукупність функціонально пов’язаних засобів технологічного оснащення, предметів виробництва та виконавців для виконання в регламентованих умовах виробництва технологічних процесів або заданих операцій.

Сировина – речовина природного або синтетичного походження, яку використовують при виробництві промислової продукції.

Сліпий стовбур – вертикальна гірнича виробка, яка не має безпосереднього виходу на денну поверхню і служить для підйому корисної копалини з нижчого горизонту на вищий.

Стовбур – вертикальна гірнича виробка, яка має безпосередній вихід на денну поверхню і служить для видання на поверхню корисної копалини, спуску допоміжних матеріалів, спуску-підйому людей, подання свіжого повітря.

Термічні процеси – це такі технологічні процеси, в ході яких головним рушієм є тепло. При високотемпературних процесах сировину нагрівають, при низькотемпературних – охолоджують.

Техніка – сукупність засобів людської діяльності, які створюються для здійснення процесів виробництва, обслуговування невиробничої сфери, потреб суспільства.

Технологічна операція – закінчена частина технологічного процесу, яка виконується на одному робочому місці праці одним робітником над одним об’єктом і характеризується сталістю предмета праці, знарядь праці та характером впливу на предмет праці.

Технологічне оснащення – знаряддя виробництва, що доповнюють технологічне обладнання і необхідні засоби для виконання визначеної частини технологічного процесу.

Технологічний процес – послідовний набір операцій, під час кожної з яких із сировини отримують проміжну або готову продукцію з певними властивостями.

Технологія – це сукупність методів переробки, виготовлення, зміни стану, властивостей, форми та складу сировини, матеріалу, напівфабрикатів, які використовуються у процесі виготовлення виробів продуктового та виробничого призначення.

Флотація – це процес розділення дрібних твердих частин, сутність якого полягає у різних поверхневих властивостях складових мінералів, заснована на відмінності їх при змочуванні водою.