Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗбірникТНУ КП 2011 - угол..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи:

Вироком місцевого суду Котячий визнаний винним в отриманні хабара в крупному розмірі і по ч. 2 ст. 368 КК засуджений до 5 років позбавлення волі. Крім того, суд у вироку вказав, що Котячий позбавляється права займати керівні посади в органах державної влади і місцевого самоврядування, проте термін цього покарання вказаний не був. Після вступу вироку до законної сили вказане упущення було виявлено. Суддя, вирок, що ухвалив, в порядку, передбаченому ст. 409 КПК, виніс ухвалу, в якій вказав, що термін додаткового покарання у вигляді заборони займати певні посади складає 2 роки.

Чи правомірно така ухвала?

Методичні вказівки до вивчення теми:

У стадії виконання вироку, ухвали, постанови (у наступному - вироку) суду реалізуються його рішення про винність чи невинності підсудного, про призначеному йому покарання, про відшкодування заподіяного злочином збитку й інші рішення, зазначені в резолютивній частині вироку.

Сутність і задачі, стадії виконання вироку полягають не тільки у фактичній (практичній) реалізації рішення суду, зокрема виконанні основних і додаткових заходів покарання, відшкодуванні заподіяного злочином збитку, витрат на стаціонарне лікування потерпілого, судових витрат, а також вирішенні інших питань.

Практичне виконання вироку в багатьох випадках довгостроково і носить не тільки процесуальний характер, тобто виходить за межі кримінального процесу.

Слід зазначити, що дана стадія характеризується низкою важливих положень і рис, а саме:

а) обов'язковістю виконання вироку (іншого судового рішення), що вступило в законну силу для всіх юридичних і фізичних осіб на території України (§ 9 ст. 129 Конституції України, ст. 403 КПК);

б) оперативністю звертання і приведення вироку у виконання;

в) можливість зміни рішення суду в стадії виконання вироку при наявності до того законних основ;

г) обов'язковістю вирішенню питань, що виникають у зв'язку з виконанням вироку;

д) участю громадськості в вирішенні судом окремих питань, зв'язаних з виконанням вироку.

Обов'язковою умовою виконання вироку є набрання ним законної сили.

У стадії виконання вироку виникає ряд питань, що вимагають судового вирішення. Це питання:

- Виникаючі в процесі звертання вироку до виконання;

  • Підлягаючі рішенню судом у процесі фактичного виконання вироку;

  • Виникаючі після відбуття покарання

4 & Нормативні акти і література:

  • Постанова Пленуму Верховного Суду України від 26 квітня 2002 р №2 «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м’яким»

  • Постанова Пленуму Верховного Суду України від 26 грудня 2003 р №16 «Про практику застосування судами України законодавства про погашення і зняття судимості»

  • Постанова Пленуму Верховного Суду України від 21 квітня 1990 р №11 «Про практику застосування судами України процесуального законодавства при вирішенні питань, пов’язаних з виконанням вироків.

  • Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 вересня 1978 р №8 «Про практику застосування судами законодавства про звільнення від відбуття покарання засуджених, які захворіли на тяжку хворобу».