Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Стрілецька зброя.doc
Скачиваний:
600
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Робота частин і механізмів кулемета при заряджанні

Для заряджання кулемета необхідно:

  • вставити споряджену патронами стрічку в приймальне вікно приймача так, щоб перший патрон в стрічці пройшов за фіксуючі і подаючі пальці;

  • відвести ручку (рукоятку) перезарядження кулемета назад, поставивши затвор на шепотіло;

  • повернути ручку (рукоятку) перезарядження кулемета в крайнє переднє положення (при роботі механізмом пневмоперезаряжанія для цього достатньо відпустити кнопку електропневмоклапана);

  • спустити затвор з шепотіла, натиснувши на кнопку електроспуску (або спусковий важіль кулемета);

  • повторно відвести ручку (рукоятку) перезарядження назад, поставивши затвор на шепотіло.

Кулемет заряджений.

При першому відведенні ручки перезарядження назад відбувається наступне.

Ручка перезарядження зчіплюється з виступом остову затвора і переміщає затвор назад.

Остов затвора, відходячи назад, передніми стінками прискорювальних вирізів натискає на прискорювач, примушуючи прискорювач, а з ним і бойову личинку повертатися управо.

При цьому бойові виступи бойової личинки розчіпляються з бойовими виступами насадної муфти стовбура — відбувається відмикання каналу стовбура.

Одночасно остов затвора зміщується щодо бойової личинки назад, разом з остовом затвора переміщається і движок подачі.

Поворот бойової личинки продовжується до тих пір, поки прискорювач не займе горизонтальне положення і його кінці встануть проти подовжніх прорізів стовбурної коробки; вертикальні пази бойової личинки займуть вертикальне положення, вставши під зацепамі ізвлекателей; бойові виступи бойової личинки встануть проти проміжків між бойовими виступами насадної муфти стовбура, унаслідок чого бойова личинка розчепиться із стовбуром і дістане можливість рухатися назад.

Разобщитель, вийшовши з-під вимикача в кришці стовбурної коробки, під дією пружини обернеться і встане зубом між бойовою личинкою і остовом затвора; з цієї миті бойова личинка і остов затвора рухатимуться назад разом.

При подальшому рухів затвора назад повзун подачі, пов'язаний з движком подачі, переміщається по направляючих пазах вліво (або управо залежно від напряму подачі стрічки) і просуває першу ланку стрічки з патроном до заднього вікна приймача.

Коли патрон, що знаходиться в першому кублі стрічки, встане проти заднього вікна приймача, передня фіксуюча пружина приймача заскакує за кулю, а задня — за корпус гільзи цього патрона; одночасно черговий патрон, підходячи кулею під важіль пропуску подачі, піднімає його, примушуючи зовнішній кінець важеля опуститися; фіксуючі пальці в цей час заскакують за наступний патрон.

При підході затвора в заднє положення виступи бойового взводу натискають на разобщитель відривного пристрою і відводять його назад, стискаючи пружину; при цьому разобщитель, набігаючи на скіс клямки шепотіла, виводить її з-під шепотіла, шепотіло звільняється і під дією своєї пружини, повертаючись зацепамі вниз, захоплює виступи бойового взводу затвора (затвор стає на шепотіло).

При натисненні на спусковий важіль кулемета після першого відведення затвора назад відбувається наступне.

Спусковий важіль, повертаючись разом з разобщителем, натискає на шепотіло, підводячи його, а через підставу разобщителя — на верхнє плече клямки потиличника, стискаючи пружину клямки.

Шепотіло, стискаючи свою пружину, повертається зацепамі догори і звільняє затвор; одночасно клямка заскакує під ліве плече шепотіла і утримує його в підведеному положенні, разобщитель і спусковий важіль після відпуску спускового важеля під дією пластинчастої пружини і клямки потиличника відійдуть в первинне положення.

При роботі електроспуском важіль шепотіла піднімає шепотіло, безпосередньо впливаючи на його праве плече. При цьому спусковий важіль кулемета, підставу разобщителя і разобщитель в роботі участі не приймають.

Затвор, а з ним і движок подачі під дією поворотно-бойової пружини, що розтискає, спрямовуються вперед; повзун подачі, пов'язаний з движком подачі, відходить управо (при подачі стрічки справа наліво); подаючі пальці проходять над наступним кублом стрічки, яке утримується фіксуючими пальцями; при цьому виступ прапорця подаючих пальців потрапляє під важіль пропуску подачі, унаслідок чого подаючі пальці виявляються вимкненими.

Подаватель, ковзаючи своїми закруглюючими по ребрах копіра кришки стовбурної коробки, повертається, його передня частина підводиться і після приходу затвора в переднє положення стає над черговим патроном, що знаходиться проти заднього вікна приймача.

Коли бойова личинка підійде дзеркалом до пенька стовбура і подальший її рух вперед стане неможливим, головка разобщителя підійде під вимикач на кришці стовбурної коробки, унаслідок чого разобщитель обернеться зубом вгору і дасть можливість остову затвора рухатися далі вперед; одночасно бойова личинка, набігаючи скосом на скіс задньої направляючої стовбура, декілька повертається вліво.

Остов затвора, переміщаючись щодо бойової личинки вперед, задніми стінками прискорювальних вирізів натискає на прискорювач, який до цього часу вже вийшов з подовжніх прорізів стовбурної коробки, і повертає прискорювач, а з ним і бойову личинку вліво, при цьому бойові виступи бойової личинки входять в зачіпляюче з бойовими виступами насадної муфти ствола—происходит замикання каналу стовбура. Зацепи ізвлекателей затвора, входивши в заднє вікно приймача, заскакують в кільцеву проточку гільзи.

При цьому частини і механізми кулемета зайняли таке ж положення, яке вони займали до заряджання, але в зацепах ізвлекателей знаходиться патрон. Подаючі пальці знаходяться за насту пним черговим кублом стрічки, але не захоплюють його, оскільки утримуються у вимкненому положенні важелем пропуску подачі.

При другому відведенні затвора назад частини і механізми кулемета працюють, як при першому відведенні, але зацепи ізвлекателей витягують із стрічки черговий патрон (стрічка не може зсунутися назад, оскільки її кубло упирається в задній направляючий виступ приймача).

Як тільки куля витягуваного патрона вийде з-під важеля пропуску подачі, важіль звільнить подаючі пальці, які захоплять стрічку і зможуть почати її подачу.

Якщо патрон чого-небудь не буде захоплений зацепамі ізвлекателей і залишиться в приймачі, то подачі стрічки при відведенні затвора назад не буде, оскільки подаючі пальці, вимкнені важелем пропуску подачі, пройдуть над стрічкою, не захопивши її.

Подаватель, ковзаючи своїм закруглюючим по середньому ребру копіра, виводить патрон із зацепов ізвлекателей і просуває його по вертикальних пазах бойової личинки вниз до тих пір, поки патрон не упреться в жорсткий фіксатор і не встане в центрі бойової личинки капсулем проти отвору в дзеркалі для проходу бойок.

Робота частин при постановці затвора на шепотіло повториться, як і при першому відведенні затвора назад.

Після другого відведення затвора назад частини кулемета залишаться в задньому положенні, а в бойовій личинці проти отвору в дзеркалі для проходу бойок знаходиться бойовий патрон — кулемет заряджений.