Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OiV_1-6.docx
Скачиваний:
201
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
151.55 Кб
Скачать

32. Теорія перцептивних дій

Перцептивні дії – особливий вид дій, що суттєво відрізняються від дій, спрямованих на задоволення потреб людини.

Мета перцептивних дій - не зміна об’єктів та явищ, а одержання корисної інформації про їх властивості й характеристики. (Приклад перцептивних дій: різні системи перцептивних дій застосовує геодезист, котрий вивчає рельєф місцевості і живописець, який художніми засобами відтворює привабливий ландшафт).

Перцептивні дії не зводяться до фізіологічних реакцій, хоча за своїми механізмами є рефлекторними, Основна характеристика цих дій визначається змістом взаємодії людини і довкілля, тобто належить до психологічної, а не фізіологічної сфери.

До перцептивних дій відносяться:

А) рухи руки, що з тією чи іншою метою обстежують предмет;

Б) рухи очей, що відтворюють контур предмета, виділяючи найсуттєвіші його ознаки

Перцептивні дії в процесі розвитку дитини проходять кілька етапів:

1.У дитини ці дії виникають спочатку як розгорнуті зовнішньорухові дії руки чи ока, що обстежують незнайомий предмет чи сукупність предметів і створюють їхні моторні копії;

2. Поступово зовнішні перцептивні дії згортаються, втрачають свій зовнішньо руховий малюнок і створюють систему внутрішніх перцептивних дій, як становлять механізм зрілого сприймання. Це сприймання має вигляд миттєвого відображення обєкта.

У дорослої людини - система перцептивних дії стає знову розгорнутою в таких ситуаціях:

А)коли людина знайомиться з чимось новим;

Б)в складних умовах спостереження.

Залежно від умов, мотивів, змісту діяльності активізуються різні системи еталонів, змінюються системи перцептивних дій і на цій основі формуються індивідуально-специфічні образи. Мета діяльності, що зумовлює виділення із ситуації певного зміту й формування необхідних для такого виділення перцептивних дій, називається перцептивною задачею.

33. Дослідження сенсорно-перцептивних процесів в контексті психологічної теорії діяльності Лєонтьєва.

Згідно теорії діяльності О.М.Леоньєва вважається, що фундаментальна роль у формуванні адекватного образу зовнішнього об”єкту, який не даний людині спочатку, належить практичній діяльності людини з цим об”єктом.

При цьому процес сприйняття проходить такі етапи:

1.Сприйняття спочатку виступає як перцептивна задача, вирішення якої обумовлено певною потребою людини та метою.

2.Рішення цієї задачі являє собою дії, поведінкові або пізнавальні (які включать орієнтовні, предметно-образні та виконавські компоненти).

3. За допомогою ефекторного (в широкому значенні слова) компоненті діяльності образ, який виник, постійно співвідноситься, сподобляється своєму джерелу (реальному об”єкту або ситуації), за рахунок чого і виникає його адекватність.

Особливу роль відіграють перцептивні дії – особливий вид дій, що суттєво відрізняються від дій, спрямованих на задоволення потреб людини.

Мета перцептивних дій - не зміна об’єктів та явищ, а одержання корисної інформації про їх властивості й характеристики. (Приклад перцептивних дій: різні системи перцептивних дій застосовує геодезист, котрий вивчає рельєф місцевості і живописець, який художніми засобами відтворює привабливий ландшафт).

До перцептивних дій відносяться:

а) рухи руки, що з тією чи іншою метою обстежують предмет;

б) рухи очей, що відтворюють контур предмета, виділяючи найсуттєвіші його ознаки

О.М Леонтьєв також запропонував перейти від розуміння сприймання як сприймання об”єкту до розуміння сприймання як сприймання світу (образу світу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]