Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AKTUAL_NI_PROBLEMI_SUDOUSTROYu.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
288.26 Кб
Скачать

Завдання для самопідготовки (6 год.)

1. Ознайомтеся із основними міжнародними документами, які стосуються стандартів правосуддя (див. список рекомендованих джерел). Відвідайте сайт Консультативної ради європейських суддів http://www.coe.int/ccje.

2. Ознайомтеся з рішеннями Європейського суду з прав людини щодо порушення Україною статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (джерела: сайт Міністерства юстиції України http://www.minjust.gov.ua/0/19618 (укр. мовою); пошукова система документів Європейського суду з прав людини http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/search.asp?skin=hudoc-en (англ. або франц. мовами).

3. Ознайомтеся з концептуальними документами щодо проведення судової реформи під кутом зору забезпечення права на справедливий суд (див. список рекомендованих джерел).

4. Ознайомтеся із актуальними законопроектами, що стосуються забезпечення права на справедливий суд (скористайтеся пошуковою системою Верховної Ради України http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc2).

Тема 2. Основи судової реформи в Україні (10 год.)

Лекційні заняття 2-3 (4 год.)

Передумови судової реформи в Україні. Етапи судової реформи. Завдання сучасного етапу судової реформи, ключові документи. Перспективи і перешкоди судової реформи в Україні.

Судові реформи у країнах Східної Європи та на теренах пострадянського простору (на прикладі Польщі, Угорщини, Словаччини, країн Балтії, Росії, Білорусі, Грузії, Молдови, Казахстану).

Семінарське заняття 2 (2 год.)

1. Передумови судової реформи в Україні.

2. Етапи судової реформи.

3. Завдання сучасного етапу судової реформи, ключові документи.

4. Судові реформи у європейських країнах та на теренах пострадянського простору.

Орієнтовні теми доповідей (презентацій) студентів

1. Огляд попередніх етапів судової реформи: досягнення і невдачі.

2. Сучасний етап судової реформи: найбільш суперечливі питання.

3. Подальші заходи щодо реформування системи правосуддя в Україні: моє бачення.

4. Огляд сучасних судових реформ у європейських країнах.

Завдання для самопідготовки (4 год.)

1. Ознайомтеся із баченням завдань сучасного етапу судової реформи, що викладені у концептуальних документах (див. список рекомендованих джерел).

2. Знайдіть актуальні законопроекти, з прийняттям яких пов‘язується проведення судової реформи, та ознайомтеся з ними (скористайтеся пошуковою системою Верховної Ради України http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc2).

3. Ознайомтеся із планом роботи Міністерства юстиції України на поточний рік (у частині розвитку системи правосуддя) та станом його виконання (http://www.minjust.gov.ua/0/zvitnist).

4. Ознайомтеся з розділом 15 „Judicial Reforms” (Судові реформи) у рапорті „European judicial systems” (Європейські судові системи) (http://www.coe.int/T/dghl/cooperation/cepej/evaluation/default_en.asp) – англ. мовою.

Тема 3. Проблеми розвитку судової системи (12 год.) Лекційне заняття 4 (2 год.)

Проблеми розуміння принципів побудови системи судів. Варіанти втілення спеціалізації, територіальності, інстанційності. Система судів: проблеми організації. Співвідношення ланок та інстанцій. Проблема призначення суддів на адміністративні посади в судах. Проблеми організації органів та установ, що відповідають за підготовку, кваліфікацію і дисциплінарну відповідальність суддів. Суддівське самоврядування і Вища рада юстиції. Проблеми матеріального, фінансового, інформаційного та іншого забезпечення судів та інших установ судової системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]