Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП_МІ_робнавч_2013-2014.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
302.08 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ІНСТИТУТ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

Теорія держави і права

Робоча навчальна програма

для студентів спеціальності

6.030204 «Міжнародна інформація»

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Інститут міжнародних відносин

Кафедра порівняльного

і європейського права

Укладачі: доктор юридичних наук,

доцент Шпакович О.М.

ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

для студентів спеціальності

6.030204 «Міжнародна інформація»

Затверджено

на засіданні кафедри

протокол № 1

від 30 серпня 2013 року

Зав.кафедри

___________________

В.І.Муравйов

Директор

Інституту міжнародних відносин

___________________

В.В.Копійка

Київ – 2013

Робоча навчальна програма з дисципліни «Теорія держави і права»

Укладачі: д.ю.н., доцент Шпакович Ольга Миколаївна

Лектор: д.ю.н., доц. Шпакович О.М.

Викладач: д.ю.н., доц. Шпакович О.М.

Погоджено

з науково-методичною комісією

«____» ______________ 2013 р.

__________проф. Коппель О.А.

ВСТУП

Навчальна дисципліна «Теорія держави і права» є обов’язковою базовою, фундаментальною дисципліною, котру вивчають у всіх вищих юридичних навчальних закладах та на всіх юридичних факультетах. Читається на IІ курсі відділення «Міжнародна інформація» в ІІІ семестрі в обсязі 3 кредитів, в тому числі 72 годин роботи: лекції - 18, семінарську заняття - 16, самостійна робота – 38. Закінчується заліком в ІІІ семестрі.

Метою і завданням навчальної дисципліни «Теорія держави і права» є ознайомлення студентів неюридичних спеціальностей та засвоєння ними основних категорійних понять держави і права, загальних та специфічних закономірностей виникнення, розвитку та функціонування держави і права. Вивчення теорії держави і права має важливе наукове, світоглядне, політичне та практичне значення, є базою для опанування інших дисциплін, дає змогу значно поглибити загальні юридичні знання студентів, сприяє виробленню не лише юридичного мислення, але й загальної юридичної культури.

В умовах сьогодення, коли значення юридичних аспектів суспільного життя суттєво зростає, фахівці в сфері економіки, міжнародних відносин, інформації і комунікацій мають бути належно обізнаними в правовому плані. Крім суто інформативної, курс «Теорія держави і права», адаптований необхідною мірою до потреб відповідних спеціальностей, має суттєве світоглядне та методологічне навантаження, знайомить студентів зі світовою доктриною і практикою правової державності, допомагає зрозуміти взаємозв’язки економіки, політики, права та інших соціальних інститутів. Значення даного курсу полягає також у вихованні у студентів навичок аналітичного мислення, оскільки він значною мірою побудований на індуктивному методі і концентрує значну наукову інформацію, отриману через предметно-емпіричні, історичні, порівняльні та інші дослідження.

На підставі зазначеного виокремлюються такі завдання теорії держави та права:

- дослідження загальних і специфічних закономірностей виникнення, розвитку й функціонування держави та права і їх інститутів;

- вивчення суті та змісту певних аспектів діяльності та функціонування держави;

- дослідження змісту конкретних юридичних норм, теорії та практики їх застосування;

- усвідомлення соціально-економічних і моральних засад права;

- визначення взаємозвязку держави та права, їхніх ознак, форми, змісту, місця та ролі в суспільному житті;

- зясування співвідношення держави, права, суспільства й особи;

- визначення змісту таких понять, як правова свідомість і правова та професійна культури, правова поведінка, а також правове виховання, законність, правопорядок, дисципліна та інші.

Об’єктом вивчення навчальної дисципліни "Теорія держави і права” є: загальні елементи системи держави і права, форми держав світу та України; доктрини щодо походження та концепцій розвитку держави і права.

Предметом вивчення навчальної дисципліни "Теорія держави і права” є: основні положення організації і взаємодії держави і права України та країн світу, функціонування механізмів держави і системи права.

Вимоги до знань та вмінь

Студенти повинні знати:

на понятійному рівні основні тенденції розвитку найбільш загальних і провідних закономірностей виникнення, структури, функціонування й розвитку держави та права, які, як відомо, якраз і складають предмет даної науки;

на функціональному рівні зміст новітніх наукових ідей щодо минулих і сучасних державно-правових явищ; нові підходи і методи, досягнення інших наук, особливості нових зв’язків та властивостей вказаних явищ;

на практично-творчому рівні сформувати вимоги, які ставляться до юриста – дипломата, керівника, юриста-педагога, одним словом, спеціаліста, адже юрист-практик, якщо він прагне й повинен чинити законно, має бути логіком, навіть “формалістом” – хоча б у позитивному, соціально корисному сенсі цього поняття.

Студенти повинні вміти:

  • реалізувати вимоги держави щодо формування у дипломатів, юристів, керівників високої професійної культури; виробляти в себе позитивні риси і якості, які пропагують загальнолюдські цінності; давати сучасну характеристику державно-правових явищ;

  • застосовувати так званий персоналістичний підхід, використовувати потребовий підхід (тобто, це - інтерпретація й оцінка державно-правових явищ як інструментів, важелів, засобів задоволення потреб людини, соціальних спільнот, суспільства в цілому);

  • використовувати свої внутрішні позитивні якості у підвищені ефективності професійної діяльності, досліджувати актуальні питання юридичної практики; давати об’єктивні оцінки та оцінки сучасного стану розвитку української державності і права, з метою відповідності їх високим вимогам конституціалізму, демократизму, міжнародно-правовим стандартам забезпечення прав людини і громадянина.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі спеціальності. Нормативна навчальна дисципліна «Теорія держави і права» є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», і є базовою для вивчення таких спеціальних дисциплін як «Історія держави і права», «Історія політичних і правових вчень», «Порівняльне конституційне право», «Порівняльне цивільне право». Нормативний курс «Теорія держави і права» має при цьому особливе значення, оскільки він формує первинні систематизовані уявлення про державу і право як суспільні інститути, і виступає енциклопедичним введенням до їх вивчення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]