Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuybida.Lekcii_new-1.doc
Скачиваний:
347
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
520.7 Кб
Скачать

Тема 6. Місцеві суди

План

1. Місцевий суд - основна ланка судової системи. Види і мережа місцевих судів.

2. Повноваження місцевого суду.

3. Склад місцевого суду. Порядок розподілу судових справ. Спеціалізація суддів.

4. Одноособовий та колегіальний розгляд судових справ у місцевому суді. Порядок відводу (самовідводу) суддів.

5. Голова місцевого суду, його повноваження.

6. Апарат місцевого суду: структура і повноваження. Організація роботи в місцевому суді.

7. Досвід модельних судів.

1. Місцевий суд – основна ланка судової системи. Види і мережа місцевих судів

Місцеві суди мають найбільш розгалужену мережу і є найбільш наближеними до населення. Саме з цієї ланки у більшості випадків починається здійснюватися правосуддя. Місцеві суди вирішують у першій інстанції цивільні, кримінальні, адміністративні, господарські справи, а також справи про адміністративні правопорушення, що віднесені до юрисдикції судів.

Розгляд більшості справ завершується саме на рівні місцевих судів, оскільки судові рішення зазвичай оскаржують не більше, ніж у 20% справ.

Місцевими судами є:

1) місцеві загальні суди (у тому числі військові);

2) місцеві господарські суди;

3) місцеві (окружні) адміністративні суди.

Місцевими загальними судами є:

1) міські (67);

2) районні (412);

3) районні у містах суди (114);

4) міськрайонні суди (73);

5) військові суди гарнізонів (14).

Міськрайонні суди було утворено Указом Президента України від 15 березня 2004 року через злиття 146 районних і міських судів, які знаходилися у містах, що одночасно є районними центрами. Місцеві загальні суди (крім військових судів гарнізонів) утворені відповідно до адміністративно-територіального устрою України.

Місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя (всього 27).

Місцевими адміністративними судами є окружні суди, що утворюються в округах відповідно до указу Президента України. За Указом Президента України має бути утворено 27 місцевих (окружних) адміністративних судів за зразком господарських судів – у кожній області, містах Києві та Севастополі, в Автономній Республіці Крим.

Мережа судів - це визначений указами Президента України перелік місцевих та апеляційних судів з їхніми найменуваннями, місцезнаходженням, територіальною юрисдикцією та кількістю суддів.

Мережу місцевих загальних судів, крім військових судів, визначено Указом Президента України «Про Мережу та кількісний склад суддів місцевих судів» від 20 серпня 2001 року (з наступними змінами). Мережу місцевих військових судів встановлено Указом Президента України «Про утворення військових апеляційних та військових місцевих судів і затвердження їх мережі» від 30 серпня 2001 року (з наступними змінами).

Мережу місцевих господарських судів затверджено Указом Президента України «Про утворення апеляційних господарських судів та затвердження мережі господарських судів України» від 11 липня 2001 року (з наступними змінами).

Мережу місцевих адміністративних судів визначено Указом Президента України «Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвердження їх мережі та кількісного складу суддів» від 16 листопада 2004 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]