Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІППВ_Na_2013-2014_Rik.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
546.82 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2 Державно-правові та політико-правові вчення середньовічного періоду: порівняльний аналіз

ТЕМА № 7. Політичні та правові вчення в Голландії та Англії в період ранніх буржуазних революцій (6 год.)

Лекція 7. Політичниі погляди та правові вчення в Голландії та Англії в період ранніх буржуазних революцій (2 год.)

Загальна характеристика політичної і правової ідеології в зазначений період. Характеристика теорії природного права. Політичні та правові вчення в Голландії у ХVІІ ст. Політико-правове вчення Гуго Гроція. Теорія природного права. Гроцій про походження держави, суверенітет державної влади та її носіях. Принципи міжнародних відносин.Вчення Бенедікта Спінози про державу і право. Особливості вчення Спінози про невідчужувані права громадян і межі дії державноївлади. Ставлення до форм держави. Основні напрями політичної і правової думки в період англійської революції ХVІІ ст.Політико-правове вчення Т. Гоббса. Особливості трактування природного становища і договірного походження держави. “Левіафан”.Погляди на сутність, завдання і форми держави, державний суверенітет. Гоббс про співвідношення особи і держави. Політичний ідеал Т. Гоббса. Політико-правова ідеологія індепендентів (незалежних). Джон Мільтон, Джеймс Гаррінгтон і Ольджерон Сідней. Їхні погляди на організацію державної влади. Захист буржуазно-демократичних прав ісвобод. Політико-правова ідеологія левеллерів (урівнювачів). Джон Лільберн про природні права людини і народний суверенітет. Погляди на організацію державної влади. Ідея розподілу владних повноважень між органами держави. Політичні та правові ідеї дігерів (копачів). Джерард Уінстенлі про шляхи перетворення політико-правового ладу.

Обґрунтування класового компромісу в Англії в політико-правовому вченні Джона Локка. Локк про невіддільні права людини і межі дії державної влади. Ідея поділу влади.

Завдання для самостійної роботи ( 4 год.)

Користуючись рекомендованою літературою, опрацювати та підготувати реферативні повідомлення, відобразивши політико-правові погляди мислителів в періоди:

  1. Соціальна-політична характеристика епохи та її відображення в політичній і правовій свідомості. Формування юридичного світогляду. Загальна характеристика природничо-правової доктрини. Правові вчення в Голландії. Обґрунтування переможної революції Гуго Гроцієм. Теорія природнього права. Погляди на походження держави. Основні ідеї міжнародного права.

  2. Барух (Бенедикт) Спіноза. "Етика" як джерело політико-правових ідей. Зв’язок законів природи і законів держави. "Право природи". Природний і договірний аспекти. Відносини між державою і підданими. Мета могутності і права держави; невідчужувані права громадян.

  3. Основні напрями політичної і правової думки в період англійської революції XVII ст. Політичні і правові погляди роялістів. Концепції абсолютизму. Роберт Філмер.

  4. Політико-правові ідеї прихильників парламенту в передреволюційний період. Індепенденти. Джон Мільтон та його погляди на організацію державної влади.

  5. Політико-правові погляди левеллерів. Джон Лільберн. "Правдивий виклад вимог армії" та "Народна угода".

  6. Політико-правові ідеї діггерів. Критика експлуататорської держави і права. Шляхи перетворення суспільно-політичного устрою за вченням Уін-стенлі. Його проект конституції.

  7. Томас Гоббс та його політико-правове вчення. Трактат "Левіафан, його матерія, форма і влада держави".

  8. Джон Локк та його вчення про державу і право. Теоретичне обґрунтування компромісу 1688 р. "Два трактати про громадянське правління". Теорія розподілу влади та конституціалізму за Дж. Локком.

  9. Ієримія Бентам. "Фрагмент про уряд", "Вступ до принципів моральності і законності" як джерела правових поглядів. Правовий механізм регулювання людської поведінки. Принципи корисності в праві, зокрема в кримінальному. Ідея перебудови держави і права на наукових основах та приведення їх у відповідність з природою людини.

Контрольні запитання та завдання

1. Уявлення про договірне походження держави і про природне право розвивали епікурейці, Г. Гроцій, Т. Гоббс, Б. Спіноза. Дайте тлумачення їхнім окремим теоретичним міркуванням «суспільний договір є засобом досягнення і гарантією індивідуальної свободи», «природне право – це матерія, зміст позитивної форми права».

2. Хто впершее в історії вчень про державу і право сформулював положення про державний суверенітет як ознаку державної влади ?

3. Знайдіть спільні ознаки в сучасному категоріальному визначенні державного суверенітету і в понятті «суверенітет», яке зустрічаємо у державно-правовій концепції Ж. Бодена.

4. Знайдіть подібність і різницю у дефініціях «закону» в сучасному розумінні і в розумінні Гроція.

5. Як ви розумієте твердження Б. Спінози: «природне право – це право природи» ?

6. Розкрийте зміст та зясуйте сутність вчення Дж. Локка про поділ влад.

7. Чи погоджуєтесь ви з твердженням Спінози, що демократія у формі республіки є найбільш адекватною формою вираження природи держви ?

Рекомендована література.

1. Трофанчук Г.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2005.

2. Демиденко Г.Г. Історія вчень про державу і право: Підручник. – Харків, 2004.

3. Мірошниченко М.І., Мірошниченко В.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2004.

4. Шульженко Ф.П., Андрусяк Т.Г. Історія політичних і правових вчень: Навчальний посібник. – К., 2002.

5. Потульницький В. Теорія української політології. Курс лекцій. – К., 1993.

ТЕМА № 8. Політичні та правові вчення європейського Просвітництва (кінець ХVІІ — ХVІІІ ст.) (7 год.)

Лекція 8. Політико-правові та державно правові погляди європейського Просвітництва (кінець ХVІІ — ХVІІІ ст.) (2 год.)

Загальна характеристика політико-правової ідеології епохи Просвітництва, її еволюція.Вчення про природне право в Німеччині (Самуїл Пуфендорф, Христіан Томазій, Христіан Вольф).Політичні та правові вчення в Італії у ХVІІІ ст. (Джамбаттіста Віко, Чезаре Беккаріа). Основні напрями політичної і правової ідеології у Франції. Політико-правові погляди Вольтера. Вчення Шарля Луї Монтеск’є про державу і право. Монтеск’є про фактори, що визначають характер законодавства. Значення політичного фактора — форми правління. Поняття політичної свободи. Теорія розподілу влад Монтеск’є.

Політико-правові ідеї французьких матеріалістів (Дені Дідро,Поль Анрі Гольбах, Клод Адріан Гельвецій).

Політичне і правове вчення Ж. Ж. Руссо. Руссо про причини виникнення і розвитку суспільної нерівності. Теорія договірного походження держави. Обґрунтування ідеї народного суверенітету. Руссо про право. Поняття “загальної волі” і “волі всіх”. Соціально-політич-

ний ідеал Ж. Ж. Руссо. Політико-правові ідеї утопічного соціалізму (Жан Мельє, Мореллі, Габріель Боно де Маблі, Гракх Бабеф).

Основні напрями політико-правової думки в період Великої Французької революції. Політичні та правові ідеї конституціоналістів (Оноре де Мирабо, Емманюель Сієйєс), жирондистів (Жан Бріссо, Жан Антуан Кондорсе). Політико-правова ідеологія якобінців. Максиміліан Робесп’єр. Жан Поль Марат. Робесп’єр про революційний і конституційний уряд. Обґрунтування революційної диктатури і революційної законності. Політико-правові ідеї в Деклараціях прав людини і громадянина 1789 і 1793 рр.

Семінар 4. Політичні і правові вчення європейського Просвітництва2 год.

План

1. Політичні та правові погляди Вольтера в "Філософських листах". Антикатолицька позиція. Ідея скасування кріпосного права. Заперечення станових спадкових привілеїв. Передчуття революції.

2. Політико-правова доктрина Ш.-Л. Монтеск’є. Його вчення про чинники, які визначають характер законодавства. Погляди на форму держави. Вчення про розподіл влади.

3. Політико-правові погляди філософів-матеріалістів. Дені Дідро та його "Енциклопедія". Клод Адріан Гельвецій – "Про розум", "Про людину". Перебільшення можливостей правового регулювання. Поль Гольбах про державу і закони людей. Природня нерівність як підстава неможливості рівності громадянських прав.

4. Політико-правове вчення Жан-Жака Руссо. Руссо про походження і суть держави. Особливості договірної теорії походження держави. Теорія народного суверенітету. Погляди на організацію державної влади, міжнародне право.

5. Політико-правові вчення французького утопічного соціалізму. "Заповіт" Жана Мельє. Мельє про походження політичної влади та її зв’язок з приватною власністю. Шляхи перебудови політичного ладу.

6. "Кодекс природи або істинний дух її законів" Мореллі. Права і обов’язки громадянина. Принципи зразкового законодавства.

Завдання для самостійної роботи ( 3 год.)

Користуючись рекомендованою літературою, опрацювати та підготувати реферативні повідомлення, відобразивши політико-правові погляди мислителів в періоди:

1. Напрями політико-правової думки в період Великої французької революції. Конституціоналісти і жирондисти. Політичні доктрини якобінців. Максиміліан Робесп’єр і Жан Поль Марат. Робесп’єр про революційний і конституційний уряд. Вчення про законність.

2. Політико-правові ідеї утопічного комунізму.

3. Проблеми держави і права в документах "Змови задля рівності". Політична програма Гракха Бабеора.

4. План повстання і проекти революційних законів. Ідеї народної конституції.

5. Наполеон Бонапарт та його політико-правові погляди. Від консула до імператора. Державний устрій і політичний режим за Наполеоном. Кодифікація. Рецепція римського права. Політико-правові уроки Великої французької революції та вплив її ідей на становлення континентальної системи права

Контрольні запитання та завдання

1. Залучаючи навчальний матеріал з хрестоматії «Історія держави і права зарубіжних країн», доведіть або спростуйте твердження, що особливістю державно-правової думки доби Просвітництва стало поєднання теорії з практикою.

2. Співставивши погляди Гроція, Гоббса, Локка і Руссо на соціальну нерівність, зясуйте, як вони повязували її з питаннями виникнення держави ?

3. Вкажіть на раціональне зерно теорії поділу властей Ш. Монтескє. Чим ідея поділу властей Монтескє і Локка відрізняється від ідеї розподілу державної влади «батьків» американської конституції ?

4. Дайте тлумачення змісту поняття «політичної свободи», яке знаходимо в державно-правовій теорії Монтескє: «Свобода є правом робити те, що дозволено законами. Якби громадянин міг робити те, що цими законами заборонено, він бив тратив свободу, оскільки те ж сааме могли б робити й інші громадяни».

5. Вкажіть на суттєву різницю в теоріях суспільного договору ХУІІ і ХУІІІ ст. Чим ця різниця обумовлена ?

6. Сформулюйте суть державно-правової ідеології просвітителів.

7. Що спільного і відмінного в ідеях про народний суверенітет М. Падуанського і Ж.-Ж. Руссо ?

8. Як обгрунтовував Н.Макіавеллі фактории стабільності єдиновладдя ?

9. Яка, на думку Ж. Бодена, визначальна ознака відрізняє державу від інших суспільних утворень ?

10. Назвіть ознаки суверенітету за вченням Ж. Бодена.

Рекомендована література.

1. Трофанчук Г.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2005.

2. Демиденко Г.Г. Історія вчень про державу і право: Підручник. – Харків, 2004.

3. Мірошниченко М.І., Мірошниченко В.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2004.

4. Шульженко Ф.П., Андрусяк Т.Г. Історія політичних і правових вчень: Навчальний посібник. – К., 2002.

5. Потульницький В. Теорія української політології. Курс лекцій. – К., 1993.

ТЕМА № 9. Політико-правова думка в Україні (кінець ХVІІ — ХVІІІ ст.)

(6 год.)

Лекція 9. Розвиток політичних і правових вчень в Україні (кінець ХVІІ — ХVІІІ ст.) (2 год.)

Роз’єднаність українських земель. Соціально-економічний розвиток і політичне становище українських земель у складі Росії. Ліквідація автономії України і Запорізької Січі. Просвітительство на Україні. Основні риси і напрями. Теорія просвіченого абсолютизму у працях Ф. Прокоповича.

Просвітителі-демократи Г. С. Сковорода і Я. П. Козельський. Критика Г. Сковородою суспільно-політичних і соціальних порядків, феодального права

і судочинства. Принцип “сродності” як основа побудови майбутнього суспільства. Суспільно-політичний ідеал і шляхи його досягнення.

Особливість теорії природного права Я. Козельського. Теорія суспільної угоди. Республіканізм. Погляди в галузі міжнародного права. Політичні та правові ідеї в козацько-старшинських літописах. Автономістичні ідеї в Літопису Самовидця (70-ті роки ХVІІ ст.), Г. Грибянки (1710 р.), С. Величка (1720 р.). Обстоювання національно-державних прав українського народу у “Виводі прав України” П. Орлика — першої демократичної конституціїУкраїни. Політичні та правові ідеї Мазепи. Республікансько-автономістична ідея “Історії Русів” (на зламі ХVІІІ–ХІХ ст.). Вживання термінів “Русь” і “Малоросія”. Антикріпосницька ідея.

Завдання для самостійної роботи ( 4 год.)

Користуючись рекомендованою літературою, опрацювати та підготувати реферативні повідомлення, відобразивши політико-правові погляди мислителів в періоди: Юрія Дрогобича, Станіслава Оріховського – Роксолана, Івана Вишенського, Петра Могили, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Пилипа Орлика, Тараса Шевченка, Георгія Андрузького, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Миколи Міхновського, Дмитра Донцова, Симона Петлюри, Степана Бандери.

Контрольні запитання та завдання

1. Дайте загальну характеристику особливостей та рис державно-правової думки України з урахуванням рис ментальності українського народу.

2.Які перші памятки права України вам відомі ? Охарактеризуйте їх.

3. Проаналізуйте поетапно процесс формування державно-правової думки в Україні і зясуйте які концептуальні засади домінували, як розвязувалась проблема взаємозвязку держави і особи на кожному окремому етапі еволюції ?

4. Порівняйте державно-правові погляди Ф. Прокоповича і Г. Сковороди. Дайте державно-правову оцінку цим поглядам.

5. Відомо, що декабристський Рух мав переважно російський характер і не виходив за межі армії. Однак вплив декабристських ідей, особливо «Товариства обєднаних словян» певним чином позначився на програмі Кирило-Мефодіївського братства. Зясуйте, яке місце і роль відповідають Україні в програмних документах декабристів ? Співставте програмні документи декабристів, зокрема «Товариства обєднаних словян» і программу Кирило-Мофодіївського братства. Знайдіть суттєву відмінність у програмних засадах словянської конфедерації.

6. Як ви вважаєте: чому в програмі Пестеля домінувала ідея республіканського устрою, а в програмі Муравйова – ідея конституційної монархії ?

7. Проаналізуйте главу УІІ Конституції УНР (29 квітня 1918 р.) і розкрийте зміст ідеї національно-персональної автономії. В основу якої теорії держави покладена ця ідея

8. Назвіть основні риси державно-правової думки України ХХ ст.

9. Проаналізуйте державно-правову ідеологію Української Головної Визвольної Ради.

10. В чому сутність та зміст державно-правових поглядів Вячеслава Липинського

Рекомендована література.

1. Трофанчук Г.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2005.

2. Демиденко Г.Г. Історія вчень про державу і право: Підручник. – Харків, 2004.

3. Мірошниченко М.І., Мірошниченко В.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2004.

4. Шульженко Ф.П., Андрусяк Т.Г. Історія політичних і правових вчень: Навчальний посібник. – К., 2002.

5. Потульницький В. Теорія української політології. Курс лекцій. – К., 1993.

ТЕМА № 10. Політичні та правові вчення у США в період боротьби за незалежність (7 год.)

Лекція 10. Політико-правові та державно-правові погляди в період боротьби за незалежність США (2 год.)

Загальна характеристика основних напрямів політичної і правової думки Політичні та правові погляди “федералістів” (Олександр Гамільтон, Джон Адамс, Джеймс Медісон). Ідеї конституціоналізму і федералізму. Ідеї розподілу влад. Політико-правові погляди Томаса Джефферсона, їх втілення в Декларації незалежності і Біллі про права. Ставлення Джефферсона до рабства. Обґрунтування правомірності народної революції. Політичні та правові ідеї радикальних демократів. Томас Пейн. Особливості його теорії природного права. Ставлення до рабства і революції.

Семінар 5. Політичні і правові вчення періоду становлення США2 год.

План

1. Просвітительство на Україні. Основні риси і напрями. Теорія просвіченого абсолютизму у працях Ф. Прокоповича.

2. Просвітителі-демократи Г. С. Сковорода і Я. П. Козельський. Критика Г. Сковородою суспільно-політичних і соціальних порядків, феодального права і судочинства.

3. Особливість теорії природного права Я. Козельського. Теорія суспільної угоди. Республіканізм. Погляди в галузі міжнародного права.

4. Обстоювання національно-державних прав українського народу у “Виводі прав України” П. Орлика — першої демократичної конституціїУкраїни.

5. Політичні та правові погляди “федералістів” (Олександр Гамільтон, Джон Адамс, Джеймс Медісон).

6. Політико-правові погляди Томаса Джефферсона, їх втілення в Декларації незалежності і Біллі про права.

7. Томас Пейн. Особливості його теорії природного права. Ставлення до рабства і революції.

Завдання для самостійної роботи ( 3 год.)

Користуючись рекомендованою літературою, опрацювати та підготувати реферативні повідомлення, відобразивши політико-правові погляди мислителів в періоди:

1. Загальна характеристика основних напрямів політико-правової думки. Політико-правові ідеї періоду боротьби за незалежність і вироблення Конституції. Декларація незалежності, прийнята 4 липня 1776 р. Континентальним конгресом, Статті конфедерації та вічний союз 1781 р. як джерела політико-правової думки. Політико-правові погляди "федералістів" та їх відображення у вченні О. Гамільтона. О. Гамільтон про розподіл влади та його практичне здійснення.

2. Бенджамін Франклін та його концепція гомруля (самоуправління), ролі північноамериканських штатів і Англії як двох суверенних і рівноправних частин імперії.

3. Політико-правові погляди Т. Джеферсона. Його "Автобіографія" та "Замітки про штат Вірджінія". Втілення ідей Т. Джефферсона в "Декларації незалежності" та "Білі про права".

4. Томас Пейн та його політико-правові погляди. Ідеї природнього права в трактаті "Здоровий глузд".

5. Джон Адамс як автор першої фундаментальної праці з питань держави і політичної науки "В захист конституцій урядової влади в США".

6. Джеймс Медісон як прихильник республіканської форми правління. Зв’язок його політико-правових ідей з поглядами Руссо, Арістотеля, Макіавелі, Юма. Взаємовідносини між різними гілками влади за Д. Медісоном.

7. Роль американських мислителів у становленні та розвитку англо-американської системи права.

Контрольні запитання та завдання

1. Загальна характеристика основних напрямів політико-правової думки. Політико-правові ідеї періоду боротьби за незалежність і вироблення Конституції.

2. Декларація незалежності, прийнята 4 липня 1776 р. Континентальним конгресом, Статті конфедерації та вічний союз 1781 р. як джерела політико-правової думки. Політико-правові погляди "федералістів" та їх відображення у вченні О. Гамільтона. О. Гамільтон про розподіл влади та його практичне здійснення.

3. Бенджамін Франклін та його концепція гомруля (самоуправління), ролі північноамериканських штатів і Англії як двох суверенних і рівноправних частин імперії.

4. Політико-правові погляди Т. Джеферсона. Його "Автобіографія" та "Замітки про штат Вірджінія". Втілення ідей Т. Джефферсона в "Декларації незалежності" та "Білі про права".

5. Томас Пейн та його політико-правові погляди. Ідеї природнього права в трактаті "Здоровий глузд".

6. Джон Адамс як автор першої фундаментальної праці з питань держави і політичної науки "В захист конституцій урядової влади в США".

7. Джеймс Медісон як прихильник республіканської форми правління. Зв’язок його політико-правових ідей з поглядами Руссо, Арістотеля, Макіавелі, Юма. Взаємовідносини між різними гілками влади за Д. Медісоном.

Рекомендована література.

1. Трофанчук Г.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2005.

2. Демиденко Г.Г. Історія вчень про державу і право: Підручник. – Харків, 2004.

3. Мірошниченко М.І., Мірошниченко В.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2004.

4. Шульженко Ф.П., Андрусяк Т.Г. Історія політичних і правових вчень: Навчальний посібник. – К., 2002.

5. Потульницький В. Теорія української політології. Курс лекцій. – К., 1993.

ТЕМА № 11. Політичні та правові вчення в Німеччині наприкінці ХVІІІ — на початку ХІХ ст. (6 год.)

Лекція 11. Політико-правові та державно-правові погляди в Німеччині наприкінці ХVІІІ — на початку ХІХ ст. (2 год.)

Загальна характеристика основних напрямів політичної та правової ідеології цього періоду. Історична школа права Г. Гуго, Ф. К. Савіньї, Г. Пухта та їх погляди на виникнення, розвиток і сутність права.

Вчення Іммануїла Канта про державу і право. Зв’язок політичного і правового вчення з етикою. Категоричні імперативи І. Канта. Поняття права і держави. Особливості поглядів Канта на розподілвлад і класифікацію форм держави. Його суспільно-політичний ідеал і проект вічного миру.

Політико-правова теорія І. Г. Фіхте. Проект держави у праці “Замкнута торгова держава”. Ідея відсутності уряду в майбутньому вдосконаленому суспільстві.

Вчення Г. В. Ф. Гегеля про державу і право. “Філософія права”. Предмет і метод гегелівської філософії права. Розумні основи держави і права та їх дійсність. Поняття права і держави. Співвідношення громадянського суспільства і держави. Концепція розподілу і органічної єдності властей. Конституційна монархія. Гегель про міжнародне право, війну і мир, про природний стан у сфері міжнародни відносин.

Завдання для самостійної роботи ( 4 год.)

Користуючись рекомендованою літературою, опрацювати та підготувати реферативні повідомлення, відобразивши політико-правові погляди мислителів в періоди:

1. Суспільні відносини в Німеччині в кінці XVIII – початку ХІХ ст. та їх відображення в політичній і правовій свідомості.

2. Історична школа права. Густав Гуго. Ф.К. Савіньї. Критика природньо-правової теорії.

3. Імануїл Кант та його політико-правові погляди. Зв’язок політичного вчення з етикою. "Моральний закон" і "практичний розум", "добра воля" і обов’язок. Право за І.Кантом. Ставлення до природничо-правової теорії. Правовий лібералізм І.Канта. Особливості його теорії поділу влади і вчення про організацію державної влади. Теорія "вічного миру". Використання політико-правового вчення І.Канта реформістами та європейськими соціалістами.

4. Йоган-Готліб Фіхте та його практична (етико-соціальна) філософія. Народ як вища влада за Й.-Г. Фіхте. Утопія "замкнутої торгової держави". Теософізм політико-правових поглядів Фіхте.

5. Фрідріх Вільгельм Йозеф Шеллінг та його політико-правові погляди. Свобода людини як "друга природа". Правовий устрій. Тенденції до федералізму. Три періоди суспільно-політичної історії. "Правовий лад" – мета політичного розвитку людства.

6. Георг Вільгельм Фрідріх Гегель та його політико-правове вчення. "Абсолютна ідея", "світовий дух" як першооснова природного і соціального. Історичний розвиток суспільства як прогрес в усвідомленні свободи, політичному і суспільному розвитку. "Об’єктивний дух" – "філософія права". Визначення права. Поділ права на абстрактне право, мораль і моральність. Родина (сім’я) і громадянське суспільство. Станова структура і діалектика громадянського суспільства. Держава за Гегелем, внутрішній устрій і структура влади в державі.

7. Неогегеліанські теорії держави і права. Значення гегелівської політико-правової доктрини для формування новітніх поглядів на державу і право.

8. Людвіг Фейєрбах та його етичні та соціально-політичні погляди. "Нова філософія" як "нова релігія". "Етика любові" як утопічна філософія комуністичного перетворення суспільства.

Значення класичної німецької політико-правової думки.

Контрольні запитання та завдання

1. У карній юриспруденції Бентама провідним є правило, що дієвим стримувальним засобом запобігання злочинам є суворість покарання (біль, завданий покаранням, повинен перевищувати вигоду, здобуту внаслідок учинення кривди індивідам, класам чи суспільству в цілому). У карній юриспруденції Бекарія домінуючим є правило, що дієвішим попереджувальним засобом є невідворотність покарань. Обґрунтуйте, який із названих стримувальних засобів, на вашу думку, є дієвішим і чому ?

2. На вашу думку, чим обумовлена змістовна відмінність державно-правових концепцій німецького, французького і англійського лібералізму ?

3. Зясуйте різницю між античними уявленнями Платона і аристотеля та уявленнями Гегеля про субстанційну роль держави.

4. Вкажіть на відмінності в поглядах Руссо і Гегеля на державу.

5. Дайте визначення права за І. Кантом.

6. Як І. Кант трактував відмінності між правом і мораллю ?

7. Як тлумачив І. Кант походження держави ?

8. У чому полягають відмінності між приватним і публічним правом, за І. Кантом ?

9. Яку форму правління І. Кант вважав демократичною ?

10. В чому сутність гегелівської державно-правової концепції ?

11. Що являло собою, за Г. Гегелем, громадянське суспільство ?

12. Як відомо, Й. Фіхте заперечував ідею поділу влади в державі. Який механізм запобігання зловживанню владою він запропонував ?

Рекомендована література.

1. Трофанчук Г.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2005.

2. Демиденко Г.Г. Історія вчень про державу і право: Підручник. – Харків, 2004.

3. Мірошниченко М.І., Мірошниченко В.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2004.

4. Шульженко Ф.П., Андрусяк Т.Г. Історія політичних і правових вчень: Навчальний посібник. – К., 2002.

5. Потульницький В. Теорія української політології. Курс лекцій. – К., 1993.

ТЕМА № 12. Політичні та правові вчення в Росії у ХVІІ–ХІХ ст. (7 год.)

Лекція 12. Політико-правові та державно-правові погляди в Росії у ХVІІ — ХІХ ст. (2 год.)

Основні напрями політичної і правової думки та їх розвиток. Обґрунтування “просвіщенного” абсолютизму у працях Ю. Крижанича, Ф. Прокоповича, В. М. Татищева та І. Т. Посошкова. Політико-правова програма дворянства. Особливості ідеологічного обґрунтування самодержавства і кріпосного ладу в “Наказі” Катерини ІІ. Модель обмеженої монархії М. М. Щербатова.

Політико-правові ідеї російських і українських просвітителів ХVІІІ ст.: особливості та еволюція. Г. С. Сковорода. Вчення С. Ю. Десницького про державу і право. Десницький про природне право, походження, розвиток держави і права, організацію державної влади.

Дворянський лібералізм першої половини ХІХ ст. Проекти державних перебудов М. М. Сперанського. Формування і розвиток ранньої революційної політико-правової ідеології в Росії. Політичні та правові ідеї О. М. Радищева.

Політичні та правові ідеї декабристів. Проект перебудови державного і суспільного ладу в Росії у “Руській правді” П. І. Пестеля. Пестель про унітарний устрій держави і республіканську форму правління. Конституційні проекти М. М. Муравйова. Ідея федеративної конституційної монархії. Ідеї загальнослов’янської федерації у членів спілки “Об’єднані слов’яни”. Політико-правові ідеї слов’янофілів (О. С. Хом’яков, І. В. Кіреєвський) і західників (К. Д. Кавелін, Б. М. Чичерін).

Семінар 6. Політичні і правові вчення в Росії у ХVІІ–ХІХ ст. 2 год.

План

1. Історична школа права. Густав Гуго. Ф.К. Савіньї. Критика природньо-правової теорії.

2.. Імануїл Кант та його політико-правові погляди.

3. Георг Вільгельм Фрідріх Гегель та його політико-правове вчення.

4. Обґрунтування “просвещенного” абсолютизму у працях Ю. Крижанича, Ф. Прокоповича, В. М. Татищева та І. Т. Посошкова.

5. Політико-правові ідеї російських і українських просвітителів ХVІІІ ст.: особливості та еволюція. Г. С. Сковорода. Вчення С. Ю. Десницького про державу і право.

6. Формування і розвиток ранньої революційної політико-правової ідеології в Росії. Політичні та правові ідеї О. М. Радищева.

7. Політичні та правові ідеї декабристів. Проект перебудови державного і суспільного ладу в Росії у “Руській правді” П. І. Пестеля.

Завдання для самостійної роботи ( 3 год.)

Користуючись рекомендованою літературою, опрацювати та підготувати реферативні повідомлення, відобразивши політико-правові погляди мислителів в періоди:

1. Державно-правові вчення Канта, Фіхте, Гегеля, представників лібералізму у Франції та Англії; охарактеризувати історичну школу права.

2. Особливості ідеологічного обґрунтування самодержавства і кріпосного ладу в “Наказі” Катерини ІІ. Модель обмеженої монархії М. М. Щербатова.

3. Дворянський лібералізм першої половини ХІХ ст. Проекти державних перебудов М. М. Сперанського. Формування і розвиток ранньої революційної політико-правової ідеології в Росії. Політичні та правові ідеї О. М. Радищева.

4. Політичні та правові ідеї декабристів. Проект перебудови державного і суспільного ладу в Росії у “Руській правді” П. І. Пестеля. Пестель про унітарний устрій держави і республіканську форму правління.

5. Конституційні проекти М. М. Муравйова. Ідея федеративної конституційної монархії. Ідеї загальнослов’янської федерації у членів спілки “Об’єднані слов’яни”.

6. Політико-правові ідеї слов’янофілів (О. С. Хом’яков, І. В. Кіреєвський) і західників (К. Д. Кавелін, Б. М. Чичерін).

Контрольні запитання та завдання

1. На вашу думку, чим обумовлена змістовна відмінність державно-правових концепцій німецького, французького і англійського лібералізму ?

2. Зясуйте різницю між античними уявленнями Платона і аристотеля та уявленнями Гегеля про субстанційну роль держави.

3. Вкажіть на відмінності в поглядах Руссо і Гегеля на державу.

4. Дайте визначення права за І. Кантом.

5. Як І. Кант трактував відмінності між правом і мораллю ?

6. Як тлумачив І. Кант походження держави ?

7. У чому полягають відмінності між приватним і публічним правом, за І. Кантом ?

8. Яку форму правління І. Кант вважав демократичною ?

9. В чому сутність гегелівської державно-правової концепції ?

10. Що являло собою, за Г. Гегелем, громадянське суспільство ?

11. Як відомо, Й. Фіхте заперечував ідею поділу влади в державі. Який механізм запобігання зловживанню владою він запропонував ?

12. В чому полягали особливості політичних і правових поглядів славянофілів та декабристів у Росії?

Рекомендована література.

1. Трофанчук Г.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2005.

2. Демиденко Г.Г. Історія вчень про державу і право: Підручник. – Харків, 2004.

3. Мірошниченко М.І., Мірошниченко В.І. Історія вчень про державу і право: Навчальний посібник. – К., 2004.

4. Шульженко Ф.П., Андрусяк Т.Г. Історія політичних і правових вчень: Навчальний посібник. – К., 2002.

5. Потульницький В. Теорія української політології. Курс лекцій. – К., 1993.