Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право соціального захисту (методичка).doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
708.61 Кб
Скачать

Задачі.

1. Громадянка Міткова має загальний стаж педагогічної роботи 35 років, стаж державної служби — 16 років. Пенсійного віку досягла, перебуваючи на державній службі. З 12.08.1999 р. до 05.04.2002 р. працювала методистом міського відділу освіти м. Золотоноші Черкаської обл. З 1 липня 2008 р. вийшла на пенсію, отримала пенсію за віком, хоча вважала, що має право на пенсію державного службовця. З 25.08.2009 р. знову влаштувалась на роботу в відділ освіти. Після виходу на роботу їй взагалі перестали виплачувати пенсію, базуючись на тому, що працюючі пенсіонери пенсію не отримують. Міткова звернулась за роз’ясненням до фахівців Пенсійного фонду України. За яких умов призначається пенсія державного службовця? Чи прирівнюється стаж педагогічної роботи до стажу державної служби? Які права щодо отримання пенсії у працюючих пенсіонерів? Дайте аргументовані відповіді.

2.Остапов, якому виповнилося 55 років звернувся до територіального органу пенсійного фонду за призначенням пенсії за вислугу років, як медичному працівникові. При розгляді документів вияснилося, що він 25 років працював у лікувально-профілактичному закладі, завгоспом. Остапову у призначенні пенсії за вислугу років було відмовлено. Не погоджуючись з відмовою, Остапов вирішив її оскаржувати. Дайте аргументовану оцінку ситуації. Розкрийте особливості пенсійного забезпечення медичних працівників.

3.Сім'я професора Іваннікова звернулася до територіального органу пенсійного фонду за призначенням пенсії в разі втрати годувальника. Склад сім’ї: бабуся, 82 роки, хвора на церебральний параліч, мати пенсійного віку; дочка 16 років, дружина 39 років, інвалід з-ьої групи, яка працює викладачем. Професор Іванніков помер від загального захворювання у віці 44 роки. Стаж викладацької роботи професора складає 21 рік. Заробітна плата становила – 3000 гривень за місяць. Хто з членів сім'ї має право на пенсію в разі втрати годувальника? Визначіть розмір пенсії, яку отримуватимуть непрацездатні члени сім’ї.

Завдання для самостійної роботи (5 год.)

І. Підготувати наукове повідомлення на одну з наступних тем3:

1. Пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

2. Правове регулювання пенсій за особливі заслуги перед Україною.

3. Особливості пенсійного забезпечення народних депутатів.

4. Правове регулювання пенсійного забезпечення працівників органів внутрішніх справ.

Рекомендована література: Основна література:

  1. Батыгин К.С. Право социального обеспечения.Общая часть: Учеб.пособие.-М.,1995.

  2. Бойко М. Д. Право соціального забезпечення України: Навч.посіб. — 3-тє. вид. — К.: Атіка, 2006.

  3. Болотіна Н. Б. Право соціального захисту: Навч. посіб. — К.: Знання, 2008 .

  4. Захаров М. Л., Тучкова Э. Г. Право социального обеспечения России: Учебник. — 2-е изд., испр. и перераб. — М.: БЕК, 2002. —560 с.

  5. Пенсійна система України: Навч. посіб. для студ. внз / В. І. Грушко (ред.), Н. В. Грушко, О. В. Бевзенко та ін. — К.: Кондор, 2006.

  6. Право соціального забезпечення України: Навч. посіб. / Б. С. Стичинський, І. В. Зуб, П. І. Мінюков та ін. — К.: Юрид. кн., 2007.

  7. Право соціального забезпечення: Навч. посіб. / П. Д. Пилипенко,В. Я. Бурак, С. М. Синчук та ін.; / За ред. П. Д. Пилипенко. — К.: Ін Юре, 2006.

  8. Право соціального забезпечення. Академічний курс: Підручник, 2-ге видання. П. Д. Пилипенка.- К.: Ін Юре,2008.

  9. Право соціального забезпечення в Україні: Підручник.- Харків /За заг.ред. С.М. Прилипка, О.М.Ярошенка: Видавництво «ФІНН»,2009.-434с.

  10. Синчук С. М. Право соціального забезпечення України: Навч.посіб. — 2-ге вид., переробл. і допов. — К.: Знання, 2006.

  11. Сирота И. М. Право социального обеспечения в Украине. — 6-е изд. — Харьков: Одиссей, 2006.

  12. Сташків Б. І. Теорія права соціального забезпечення: Навч.посіб. — К.: Знання, 2005.

  13. Ярошенко І. С. Право соціального забезпечення: Навч. посіб. — К.: Вид-во КНЕУ, 2005.