Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diagnostika.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
310.78 Кб
Скачать

7. Розкрийте основні положення психолого-педагогічної діагностики, основні групи проблем та основні аспекти психодіагностичного дослідження в шкільній галузі?

Психодіагностика в галузях освіти спрямована

  1. на стимулювання педагогічного процесу в цілому,

  2. на підвищення фахового рівня вихователя, вчителя,

  3. на визначення шляхів стимулювання,

  4. профілактики чи корекції розвитку дитини;

  5. на те, щоб розробляти теоретичні основи застосування методів аналізу індивідуального рівня та перебігу розвитку дітей дошкільного віку, школярів, підлітків, раннього юнацтва у відповідності з нормами і вимогами, які зафіксовані в програмах виховання й навчання відповідних вікових груп.

основні положення, які стосуються психолого-педагогічної діагностики:

1. Критеріями оцінки рівня і перебігу розвитку дітей є мета їх навчання, виховання і розвитку, що викладена у відповідних програмах, за якими працює вчитель, вихователь. Якщо дитина досягає того розвитку психіки і поведінки, які заплановані програмою, значить психічний рівень дитини відповідає тому, що передбачено

2. Психодіагностична діяльність вчителів і практичних психологів повинна орієнтуватись на педагогічний процес в цілому і бути складовою частиною виконання програми навчання, виховання і всебічного розвитку підростаючої особистості. Психолог спрямовує свою діяльність на виявлення слабких і сильних сторін психіки кожної дитини, визначення шляхів, методів, прийомів роботи з нею, на розкриття і розвиток всіх природних можливостей дитини, з метою привити їй необхідні знання, вмінні, навички для подальшого розвитку саморозвитку, самовдосконалення.

3. Основним завданням психодіагностичної діяльності практичного психолога і педагога має бути не звичайна констатація рівня розвитку психіки дитини, а отримання психологічної інформації про неї для того, щоб на основі її аналізу зробити висновки про необхідні педагогічні заходи, види роботи, які б стимулювали психічний розвиток дітей, формували б здібності, характер, волю, морально-ціннісну орієнтацію.

Всі проблеми, які охоплює ПД в системі освіти, можна об’єднати в такі 4 групи:

1) Діагностика в педагогічному процесі (це навчання, виховання і розвиток окремої дитини чи групи дітей). Вчитель повинен постійно планувати, здійснювати й оцінювати свою роботу з дітьми. Педагогу важливо володіти додатковою інформацією про передумови, перебіг та результати розвитку, навчання і виховання дітей

2. Діагностика індивідуальних особливостей розвитку і передумов учіння та їх оцінки. По завершенню певного етапу (місяць, чверть, півроку, рік) вчитель повинен проаналізувати рівень розвитку дітей за їхніми досягненнями, відзначаючи водночас і слабкі сторони розвитку й поведінки, щоб усе це врахувати в майбутньому, - на наступному етапі. Саме в цьому необхідна допомога практичного психолога. Він бере участь у складанні такої оцінки дитини чи групи дітей, в баченні рівня досягнень у психічному розвитку, визначення напрямку вправляючих дій

3. Діагностика різних форм відставання в розвитку та їх корекція. а) своєчасно виявити несприятливі внутрішні й зовнішні фактори розвитку; б) діагностування з метою прийняття рішення щодо тих дітей, у кого спостерігається тенденція до закріплення і посилення неадекватної поведінки.

4. Діагностичне порівняння ефективності педагогічного процесу. Практичний психолог повинен виробити стандартизовані способи порівняння результатів роботи педагогів в різних аспектах їх діяльності з дітьми.

Аспекти

1 аспект: визначення об’єкту вимірювання, чітке формулювання предмету, іншого наукового апарату, від чого залежить визначення батареї методів.

2 асп.: визначення методу вимірювання ( після визначення предмету – ЩО? необхідно дослідити, дослідник детально має визначитьсь ЯК? він це буде здійснювати)

3 асп.: аналіз методу, який застосовує психолог чи спеціаліст суміжник. Щоб розробити адекватні діагностичні методики, потрібна максимальна стандартизація умов проведення експерименту з дітьми.

4 асп.: аналіз умов розвитку. Кожен діагноз повинен розглядатися, наскільки це можливо,з позиції показника актуального рівня розвитку, показника індивідуальних відмінностей вікової групи; попереднього розвитку; майбутнього розвитку.

5 асп.: педагогічна відповідність. У висновках про аналізу педагогічної діяльності орієнтація повинна бути на особистість дитини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]