Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика нотаріуса.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
964.61 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі

Задача № 1

До приватного нотаріуса С. за вчиненням нотаріальної дії звернулась його сусідка. Вона була немічною, старою жінкою. Нотаріус С. був безкорисливою, лояльною людиною. Він пожалів бабусю та знизив розмір нотаріального тарифу, який у нього був передбачений для вчинення даної нотаріальної дії.

Чи порушив нотаріус С. правила етики? Як розцінити аналогічні дії державного нотаріуса, який самовільно, без достатніх для цього підстав змінив розмір нотаріального тарифу (державного мита), який встановлений законом? Чи повинен він нести відповідальність та яку?

Задача №2

Гр. К., який написав до нотаріальної палати похвальний лист з подякою, де зазначив про те, що він подякував нотаріусу С. квітами та цукерками, за вичерпну, грамотну консультацію, оперативно та правильно вчинену нотаріальну дію.

Чи були порушені нотаріусом правила етики, а саме: принцип безкорисливості?

Яка відповідальність має бути застосована до нотаріуса? Яким, на вашу думку, має бути критерій безкорисливості нотаріуса?

Задача № 3

До Інспекції з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ протягом календарного року на нотаріуса П. було направлено дві скарги у яких йшлося про те, що нотаріус безпідставно відмовляє у вчинені нотаріальної дії, а також у винесені постанови про таку відмову, та його діяльність було зупинено у зв'язку з тим, що ним не було дотримано вимоги щодо робочого місця. Нотаріус не дивлячись на те, що його діяльності була зупинена управлінням юстиції продовжував вчиняти нотаріальні дії.

У зв'язку з цим за поданням загальних зборів нотаріусів регіону його свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю було анульовано. Нотаріус вважав таке рішення Мін'юсту незаконним та хоче звернутися до суду.

Визначте правомірність дій усіх учасників даної правової ситуації. До якого суду слід звертатися нотаріуса з такою вимогою? Обгрунтуйте вимоги нотаріуса.

Задача № 4

До нотаріуса М. звернувся гр-н Німеччини та гр- ка України за посвідченням шлюбного договору. Гр. Німеччини при посвідчені договору клопотав застосувати норми права його держави. Нотаріус не знаючи законодавства Німеччини, почав вчиняти нотаріальну дію, оскільки не хотів втрачати багатих клієнтів, він не порадився із колегами, не запропонував сторонам звернутися за консультацією до компетентних адвокатів, не звернувся до Мін'юсту для з'ясування змісту норм права Німеччини. Посвідчив договір фактично за шаблоном. Крім того, він не володів знаннями з німецької мови, а спілкувався з гр. Німеччини через його майбутню дружину - сторону договору.

Визначте правомірність дій нотаріуса.

Задача № 5

До нотаріуса звернулося подружжя. Вони хотіли на випадок своєї смерті розпорядитися своїм майном, шляхом посвідчення заповіту подружжя на ім'я сина дружини. Але між подружжям виник спір, яке майно заповідати. Нотаріус почав втручатися до особистих справ подружжя, висловлювати свою особисту думку щодо бажання чоловіка заповісти рідкісні, історичні книги університету, де він все життя пропрацював.

Чи діяв у даному випадку нотаріус як неупереджений радник, сумнінно та чесно?

Задача № 6

До нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії звернулась старенька бабуся. Нотаріус її уважно вислухав та порадив їй різні способи охорони її прав на майбутнє. Він роз'яснив сутність різних видів заповітів, різницю між спадковим договором, договором довічного утримання та договором дарування. Бабуся не була фахівцем у галузі права, тому їй було важко розібратися у тонкощах даних правочинів. Нотаріус не наполягав на вчиненні нотаріальної дії та порадив бабусі додатково звернутися за консультацією до адвоката чи іншого нотаріуса.

Чи не суперечать такі дії нотаріуса принципу добросовісної конкуренції та чи узгоджуються вони із правилами етики ?

Задача № 7

До нотаріуса Ф. у кінці робочого дня за посвідченням договору дарування квартири звернулася гр. С. Нотаріус себе погано почував, у нього був серцевий напад, але клієнтка благала його посвідчити такий договір, оскільки вона вранці мала відлітати до Америки у відрядження, а інші нотаріуси вже не працювали.

На благання клієнтки нотаріус доручив підготувати проект такого договору своєму помічнику, не читаючи договір підписав його.

Через деякий час гр. С звернулась до суду із позовом до нотаріуса про відшкодування матеріальної шкоди за неправильно вчинену нотаріальну дію. У заяві вона посилалась на ту обставину, що нотаріус не роз'яснив її сутність даного договору та наслідки, які можуть для неї настати, її права та обов'язки, фактично договір посвідчував його помічник, а нотаріус поставив лише свій підпис на договорі.

Дайте оцінку діям нотаріуса на відповідність правилам етики та обов'язкам нотаріусів щодо клієнтів.

Задача № 8

Нотаріус з'вився на робочому місці у нетверезому стані. До нього на посвідчення договору прийшов представник банку, який є постійним клієнтом нотаріуса. Нотаріус пояснив, що він не буде вчиняти нотаріальну дію, оскільки стан у якому він знаходився може вплинути на якість наданої послуги. Представник банку посміючись сказав: «Хіба ми перший день знайомі, Ви мені, що не довіряєте, думаєте я Вас підставлю». Але нотаріус, не дивлячись на довірливі відносини з клієнтом та проявляючи певну тактовність, все ж таки не став вчиняти нотаріальну дію.

Визначте правомірність дій нотаріуса на відповідність правилам етики.

Задача № 9

До нотаріуса на консультацію щодо посвідчення заповіту прийшов старий дідусь. Він був глухим, тому нотаріусу необхідно було голосно з ним спілкуватися, роз'яснювати йому деякі положення по декілька раз. Нотаріус втомився від такого спілкування, почав підвищувати голос, довів старого до серцевого нападу та почав випроваджувати його з контори, пояснюючи це тим, що його терміново викликають на посвідчення заповіту. Потім він побачив у вікно, що дідуся біля його офісу збив автомобіль.

Як Ви вважаєте чи правильно поступив нотаріус? Чи можна вважати, що неуважне ставлення нотаріуса до інтересів дідуся, не тактовна поведінка потягла такі негативні наслідки?

Задача № 10

До приватного нотаріуса звернулась гр. Д за посвідченням договору позики у сумі 2000грн, для якого не передбачена обов'язкова нотаріальна форма. Нотаріус за посвідчений договір стягнув плату у сумі 400грн. Гр. Д. погодилась із таким тарифом. Але через декілька днів, вона написала скаргу до нотаріальної палати про те, що нотаріус не сказав їй скільки буде коштувати вчинення такої нотаріальної дії, а стягнув суму більшу ніж за посвідчення такого договору платять у державній нотаріальній конторі.

Дайте оцінку діям нотаріуса та його клієнтки? Чи порушив нотаріус правила етики?

Задача № 11

Нотаріус відмовив гр. К. у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Таку відмову він мотивував тим, що заповіт не був внесений до Спадкового реєстру.

Чи мав з'ясовувати нотаріус, де клієнт взяв такий заповіт ? Чи мав нотаріус сприяти громадянину у витребуванні інформації про посвідчений заповіт? До яких органів він має звертатися за такою інформацією?

Задача № 12

Гр. П. при вчиненні нотаріальної дії грубо поводився із нотарісом, некоректно висловлював свої думки, наполягав на посвідченні договору, згідно наданого ним проекту.

Як має діяти нотаріус:

І. у такій самій формі спілкуватися із клієнтом; грубо вимагати залишення приміщення нотконтори, відмовити у вчинення нотаріальної дії;

ІІ. навести доводи у неможливості вчинення нотаріальної дії, знайти компромісне вирішення питання.

ІІІ. Запропонуйте інші варіанти.

Задача № 13

Рада директорів концерну «Балтика» запросила нотаріуса для ведення протоколу загальних зборів, фіксування явки учасників та результатів голосування. Нотаріус погодився із пропозицією, вчинив ці дії, але відмовився ставити свою печатку, оскільки вчинення таких дій не передбачено Законом України «Про нотаріат».

Чи може нотаріус у даній ситуації діяти як приватна особа? Чи має право нотаріус ставити свою печатку на таких документах, коли він діє як приватна особа?

Задача № 14

Нотаріус С. взяв у своєї сусідки у борг гроші. Він написав росписку, але сусідка була юридично не грамотна та наполягала на тому, щоб він поставив на розписці свою печатку для більшої достовірності документу. Нотаріус погодився.

Дайте оцінку діям нотаріуса. Чи порушив він правила етики?

Задача № 15

Нотаріус М. на окремому столику на автомобільному ринку «Радужний» посвідчував довіреності на управління транспортними засобами. Коли його клієнт зробив йому зауваження щодо збереження документів, він відповів у грубій формі: «Якщо Вас щось не влаштовує, то йдіть до інших нотаріусів та платить великі гроші»

Визначте правомірність та етичність дій нотаріуса.

Задача № 16

Нотаріус-початківець М. в кінці робочого дня встановив, що він забув стягнути державне мито за вчинення нотаріальної дії. Коли він звернувся до клієнта, останній відмовився сплатити такі

кошти. Нотаріус подав позов до суду.

Розгляньте перспективу позову та етичність дій нотаріуса.

Задача № 17

До нотаріуса звернувся водій голови держадміністрації з вимогою засвідчити справжність підпису на документі його керівника, оскільки Голова до нього вже неодноразово звертався та у нього є зразок його підпису. Нотаріус відмовився, оскільки не знає у якому стані зараз перебуває Голова та чи працює він у держадміністрації на цій посаді.

Визначте правомірність дій нотаріуса.

Задача № 18

До нотаріуса звернувся гр. П. із запитом суду про надання йому на руки реєстру нотаріальних дій для розгляду справи. Крім того, судом у такий самий спосіб була направлена ухвала про забезпечення позову шляхом накладення арешту на квартиру відповідача.

Як має реагувати нотаріус на такі акти суду? У разі відмови, чи не порушить нотаріус принципи етики щодо відносин суд-нотаріус та принцип обов'язковості виконання рішень суду?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]