Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Положення про самоврядування КНУ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
131.07 Кб
Скачать

П о л о ж е н н я про студентське самоврядування у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка

Конференція студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка від імені всіх студентів університету, виражаючи волю студентів, дбаючи про забезпечення їх законних прав та свобод, прагнучи розвивати творчий потенціал студентства ухвалює це Положення.

Загальні положення

1. Це положення регламентує порядок створення і функціонування студентського самоврядування у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

2. Студентське самоврядування в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка (далі – Університет) є гарантованим державою правом осіб, які навчаються в Університеті (далі – студентів) самостійно або через представницькі органи вирішувати питання, віднесені до їх повноважень. Студентське самоврядування є невід’ємною частиною громадського самоврядування.

3. Студентське самоврядування в Університеті діє на основі принципів законності, демократичності, гласності, виборності та добровільності.

4. Студентське самоврядування забезпечує захист прав та інтересів студентів в Університеті та їхню участь в управлінні Університетом.

5. Студентське самоврядування здійснюється студентами безпосередньо та через органи студентського самоврядування, що обираються голосуванням.

6. Студенти мають рівне право на участь в студентському самоврядуванні. Кожен студент має право обирати і бути обраним до органів студентського самоврядування.

7.Фінансовою основою студентського самоврядування є кошти, визначені Вченою Радою Університету в розмірі не менше 0,5 % коштів спеціального фонду Університету. Кошти органів студентського самоврядування спрямовуються на виконання їх завдань і повноважень. Не менше як 30 % коштів мають витрачатися на підтримку наукової діяльності осіб, які навчаються в Університеті.

8. У своїй діяльності органи студентського самоврядування в Університеті керуються законодавством України, рішеннями спеціально уповноваженого органу виконавчої влади в галузі освіти і науки та відповідного центрального органу виконавчої влади, в підпорядкуванні якого знаходиться Університет, а також Статутом Університету і цим Положенням.

9. Органи студентського самоврядування вУніверситеті здійснюють свою діяльність в інтересах всього студентства Університету.

10. Органи студентського самоврядування в Університеті можуть співпрацювати з органами студентського самоврядування інших навчальних закладів та молодіжними організаціями, діяльність яких не має політичного або релігійного характеру, укладати договори про співпрацю.

11. Метою студентського самоврядування є створення умов для самореалізації особистості студентів і формування у них організаторських навичок, лідерських якостей, відповідальності за результат своєї праці тощо. Діяльність органів студентського самоврядування направлена на удосконалення навчально-виховного процесу, підвищення його якості, забезпечення виховання духовності та культури студентів, зростання у студентської молоді соціальної активності.

12.  Основними завданнями органів самоврядування студентів Університету є:

  1. контроль за забезпеченням прав та інтересів студентів;

  2. сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів;

  3. сприяння покращенню умов проживання й відпочинку студентів, організація поселення студентів в гуртожитки;

  4. сприяння створенню різноманітних студентських гуртків, товариств, об'єднань, клубів за інтересами та координація їх діяльності;

  5. забезпечення участі у вирішенні питань міжнародного обміну студентами;

  6. забезпечення інформаційної, правової, психологічної, фінансової, юридичної та іншої допомоги студентам (спільно з відповідними службами Університету), участь у роботі стипендіальної комісії;

  7. представництво в колегіальних, представницьких, робочих, дорадчих органах Університету та їхніх структурних підрозділів;

  8. контроль за дотриманням правил внутрішнього розпорядку, оперативне реагування на випадки їх порушення;

  9. організація та координація роботи органів студентського самоврядування в гуртожитках та студмістечку, на факультетах та в інститутах;

13. За погодженням з органом студентського самоврядування в Університеті приймається рішення про:

1) відрахування студентів та їх поновлення на навчанні;

2) переведенням осіб, які навчаються в Університеті за державним замовленням на навчання за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб;

3) переведенням осіб, які навчаються в Університеті за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб на навчання за державним замовленням;

4) призначення заступників деканів, проректора, які відповідають за роботу із студентами;

5) поселення осіб, які навчаються в Університеті в гуртожиток і виселення з гуртожитку;

6) затвердження рішення з питань студентських містечок та гуртожитків для проживання студентів.

14. У вищому колегіальному органі громадського самоврядування та у вченій раді Університету, вчених радах факультетів (інститутів) має забезпечуватися представництво від органів студентського самоврядування, не менше 10% від загальної чисельності її складу.

15. Представники від органів студентського самоврядування на збори вищого колегіального органу громадського самоврядування Університету, збори вищого колегіального органу громадського самоврядування відповідного факультету чи інституту, вчену раду Універститету та вчену раду відповідного факультету чи інституту обираються вищим органом студентського самоврядування Університету – конференцією студентів Університету чи конференцією відповідного факультету чи інституту.

16. Делегати від факультетів на конференцію студентів Університету обираються на конференції факультету (інституту), в кількості 15 осіб.

17. Представники від органів студентського самоврядування на збори колегіального органу громадського самоврядування Університету та вчену раду Університету обираються на конференції студентів Університету, шляхом відкритого рейтингового голосування, на час навчання, але не більше ніж на 2 роки.

18. Кандидатури вносяться на конференцію студентів Університету головою Студентського парламенту Університету, після погодження із Студентським парламентом Університету.

19.Представників від органів студентського самоврядування на збори колегіального органу громадського самоврядування відповідного факультету чи інституту та вчену раду відповідного факультету чи інституту обираються на конференції факультету чи інституту, шляхом відкритого рейтингового голосування, на час навчання, але не більше ніж на 2 роки.

20. Кандидатури вносяться на конференцію студентів факультету чи інституту головою Студентського парламенту факультету чи інституту.

21.Органи студентського самоврядування вправі звертатися до адміністрації Університету з пропозиціями та заявами щодо вирішення завдань передбачених основними напрямками діяльності студентського самоврядування.

22. Органи студентського самоврядування Університету можуть мати власну символіку.

23. Органи студентського самоврядування є вільними від втручання політичних партій та рухів, громадських і релігійних організацій.

24. Члени органів студентського самоврядування, їх керівники зберігають свої повноваження в разі тимчасової втрати статусу студента Університету після отримання диплома бакалавра (але не більше ніж на 4 місяці) при продовженні навчання з нового навчального року.