Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru t.me/Prokururor I Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ординатура / Хирургия / Библиотека им академика М.И. Перельмана / Книга_891_Библиотеки_им_академика_М_И_Перельмана

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2026
Размер:
33 Мб
Скачать
This page intentionally left blank
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 33
https://t.me/medicina_free
Pancreas
1. From which vessel does the most common anatomic variant of the right (replaced) hepatic artery arise from? A. Left gastric artery B. Aorta C. Superior mesenteric artery D. Gastroduodenal artery
2. According to Ranson’s criteria a 67-year-old female patient suspected of acute pancreatitis presenting to the operating room (OR) with sudden onset of severe abdominal pain, a serum aspartate aminotransferase (AST) > 250 U/dL, a WBC > 16,000/mm3, and a blood glucose > 200 mg/dL would receive a disease classifica­tion of: A. Severe. B. Mild, uncomplicated.
Answer: C
In 15% to 20% of patients, the right hepatic artery will arise from the superior mesenteric artery and travel upward toward the liver along the posterior aspect of the head of the pancreas (referred to as a replaced right hepatic artery). It is important to look for this variation on preoperative computed tomographic (CT) scans and in the operating room so the replaced hepatic artery is recognized and injury is avoided. (See Schwartz 11th ed., p. 1433.)
Answer: A
See Table 33-1. (See Schwartz 11th ed., p. 1445, Table 33-7.)
TABLE 33-1 Ranson’s prognostic signs of pancreatitis
Criteria for acute pancreatitis not due to gallstones
At admission During the initial 48 h
Age > 55 y Hematocrit fall > 10 points
WBC > 16,000/mm
Blood glucose > 200 mg/dL Serum calcium < 8 mg/dL
Serum LDH > 350 IU/L Arterial PO2 < 60 mmHg
Serum AST > 250 U/dL Base deficit > 4 mEq/L
Criteria for acute gallstone pancreatitis
At admission During the initial 48 h
Age > 70 y Hematocrit fall > 10 points
WBC > 18,000/mm
Blood glucose > 220 mg/dL Serum calcium < 8 mg/dL
Serum LDH > 400 IU/L Base deficit > 5 mEq/L
Serum AST > 250 U/dL Estimated fluid sequestration > 4 L
Note: Fewer than three positive criteria predict mild, uncomplicated disease, whereas more than six positive criteria predict severe disease with a mortality risk of 50%. Abbreviations: AST = aspartate transaminase; BUN = blood urea nitrogen; LDH = lactate dehydrogenase; PO2 = partial pressure of oxygen; WBC = white blood cell count. Data from Ranson JHC. Etiological and prognostic factors in human acute pancreatitis: a review. Am J Gastroenterol. 1982;77:633 and from Ranson JH, Rifkind KM, Roses DF, et al. Prognostic signs and the role of operative management in acute pancreatitis. Surg Gynecol Obstet. 1974;139:69.
3
3
BUN elevation > 5 mg/dL
Estimated fluid sequestration > 6 L
BUN elevation > 2 mg/dL
289
290
Very heavy drinking (15%)
https://t.me/medicina_free
3. In the setting of acute pancreatitis, following aggressive fluid resuscitation, what is the most ideal nutritional approach? A. Patient should undergo strict bowel rest until resolu-
tion of inflammation.
B. Enteral feeding can be started as early as 24 hours fol-
lowing stabilization.
C. Parenteral nutrition is preferred, to be started early
CHAPTER 33
after stabilization.
D. Tube feeding is inferior to parenteral nutrition dur-
ing inflammation.
4. What is the most common cause of chronic pancreatitis?
Pancreas
A. Hyperparathyroidism B. Alcohol abuse C. Idiopathic D. Genetic
Answer: B
In contrast to analgesia and fluid therapy, there is a sound evi­dence base for nutritional support in acute pancreatitis. It is no longer acceptable to “rest the pancreas” by avoiding enteral nutrition, now the mainstay of nutritional support. Paren­teral nutrition is now known to be more expensive, riskier, and not more effective than enteral nutrition and should only be offered if the patient’s calculated nutritional requirements cannot be achieved by the enteral route. Early initiation of enteral nutrition (within the first 24 hours of admission) is not superior to delaying an oral diet until 72 hours. If this is not tolerated over 48 to 72 hours, then nasogastric tube feed­ings can be started and increased in step-wise fashion over 2 to 3 days. (See Schwartz 11th ed., p. 1446.)
Answer: C
There are a variety of chronic pancreatitis etiologies, the most common of which are idiopathic, genetic, heavy drinking, obstructive, hyperlipidemia, hyperparathyroidism, etc. Idio­pathic and genetic predispositions together comprise of more than half of the root causes of chronic pancreatitis. A variety of genes have been identified to play a role in chronic pan­creatitis, with the cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (CFTR) gene being the most prevalent influencer (Fig. 33-1). (See Schwartz 11th ed., p. 1452, Figure 33-17.)
5. In patients undergoing endoscopic retrograde cholan­giopancreatography (ERCP) for diagnosis and staging of chronic pancreatitis, the population most at risk of developing procedure-induced pancreatitis are those with: A. Calculus disease. B. Intraductal lesions. C. Sphincter of Oddi dysfunction. D. High percentage of parenchymal calcification.
Alcohol + genetic (3%)
Idiopathic
(42%)
Gallstone /
severe AP
(3%)
FIG. 33-1. Etiologies of chronic pancreatitis. (Reproduced with
permission from Whitcomb DC: Going MAD: development of a “matrix academic division” to facilitate translating research to personalized medicine, Acad Med. 2011;86(11):1353–1359.)
Genetic
(24%)
Obstructive
(9%)
Hyperlipidemia,
Autoimmune,
Other (4%)
CFTR
(14%)
CFTR + SPINK1
(3%)
SPINK1
(4%)
PRSS1
(3%)
Answer: C
For the diagnosis and staging of chronic pancreatitis, ERCP is considered to be the gold standard. It also serves as a vehicle that enables other diagnostic and therapeutic maneu­vers, such as biopsy or brushing for cytology, or the use of stents to relieve obstruction or drain a pseudocyst. Unfortu­nately, ERCP also carries a risk of procedure-induced pan­creatitis that occurs in approximately 5% of patients. Patients at increased risk include those with sphincter of Oddi
6. Pain from chronic pancreatitis can be caused by:
https://t.me/medicina_free
A. Ductal hypertension. B. Parenchymal disease. C. Obstructive pancreatopathy. D. All of the above.
dysfunction and those with a previous history of post-ERCP pancreatitis. Post-ERCP pancreatitis occurs after uncompli­cated procedures, as well as after those that require prolonged manipulation. Severe pancreatitis and deaths have occurred after ERCP. It should be reserved for patients in whom the diagnosis is unclear despite the use of other imaging meth­ods, or in whom a diagnostic or therapeutic maneuver is spe­cifically indicated. (See Schwartz 11th ed., pp. 1459–1560.)
Answer: D
Pain from chronic pancreatitis has been ascribed to three possible etiologies. Ductal hypertension, due to strictures or stones, may predispose to pain that is initiated or exacerbated by eating. Chronic pain without exacerbation may be related to parenchymal disease or retroperitoneal inflammation with persistent neural involvement. Acute exacerbations of pain in the setting of chronic pain may be due to acute increases in duct pressure or recurrent episodes of acute inflammation in the set­ting of chronic parenchymal disease. Nealon and Matin have described these various pain syndromes as being predictive of the response to various surgical procedures. Pain that is found in association with ductal hypertension is most readily relieved by pancreatic duct decompression, through endoscopic stent­ing or surgical decompression. (See Schwartz 11th ed., p. 1460.)
291
CHAPTER 33
Pancreas
7. What is the most ideal modality for evaluation of chronic pancreatitis? A. Computed tomography (CT) abdomen pelvis B. Magnetic resonance cholengiopancreatography
(MRCP)
C. Endoscopic retrograde cholangiopancreatography
(ERCP)
D. Endoscopic ultrasonography (EUS)
Answer: D
EUS has heavily impacted the evaluation and management of patients with chronic pancreatitis. Although it is more oper­ator-dependent than transabdominal ultrasonography, EUS provides not only imaging capability but also adds the capac­ity to obtain cytologic and chemical samples of tissue and fluid aspirated with linear array monitoring (Fig. 33-2). EUS images obtained through a high-frequency (7.5- to 12.5-mHz) trans­ducer are able to evaluate subtle changes in 2- to 3-mm struc­tures within the pancreas and can detect indolent neoplasms in the setting of chronic inflammation. Small intraductal lesions, intraductal mucus, cystic lesions, and subtle ductular abnormal­ities are recognizable by EUS (Table 33-2). This allows ERCP to be reserved for these patients who require therapeutic maneu­vers, or for the evaluation of more complex problems. EUS is comparable to ERCP in the detection of advanced changes in chronic pancreatitis and may be more sensitive than ERCP in the detection of mild disease. (See Schwartz 11th ed., p. 1457.)
FIG. 33-2. Endoscopic ultrasound of
chronic pancreatitis. The endoscopic ultrasound appearance of the parenchyma is heterogeneous, and dilated ducts are seen, indicating early obstructive pancreatopathy. (Reproduced
with permission from Mark Topazian, Division of Digestive Diseases, Department of Medicine, Mayo Clinic.)
292
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 33
Pancreas
TABLE 33-2 Endoscopic ultrasound features of chronic pancreatitis
Endoscopic Ultrasound Feature Implication
Ductal changes
Duct size > 3 mm Ductal dilation
Tortuous pancreatic duct Ductal irregularity
Intraductal echogenic foci Stones or calcification
Echogenic duct wall Ductal fibrosis
Side-branch ectasia Periductal fibrosis
Parenchymal changes
Inhomogeneous echo pattern Edema
Reduced echogenic foci (1–3 mm) Edema
Enhanced echogenic foci Calcifications
Prominent interlobular septae Fibrosis
Lobular outer gland margin Fibrosis, glandular atrophy
Large, echo-poor cavities (>5 mm) Pseudocyst
Reproduced with permission from Catalano MF, Lahoti S, Geenen JE, et al.: Prospective evaluation of
endoscopic ultrasonography, endoscopic retrograde pancreatography, and secretin test in the diagnosis of chronic pancreatitis, Gastrointest Endosc. 1998;48(1):11-17.
8. Which component of the pancreas is associated with the long-term inflammatory process in chronic pancreatitis, subsequently addressed in surgical resection? A. The head B. The body C. The neck D. The tail
9. Which of the following is the imaging modality of choice for initial diagnosis of exocrine tumors? A. Computed tomography (CT) with oral and intrave-
nous (IV) contrast B. Positron emission tomography-CT (PET-CT) C. CT with four-phase contrast D. Magnetic resonance imaging (MRI)
Answer: A
The common element of these variations on the theme of LR-LPJ remains the excavation or “coring out” of the central portion of the pancreatic head. It remains uncertain, how­ever, whether and to what degree the dichotomy needs to be extended into the body and tail. The logical conclusion of all of these efforts is that the head of the pancreas is the nidus of the chronic inflammatory process in chronic pancreatitis and that removal of the central portion of the head of the gland is the key to the successful resolution of pain in the long term. (See Schwartz 11th ed., p. 1478.)
Answer: C
As with pancreatic exocrine tumors, the initial diagnostic imaging test of choice for pancreatic endocrine tumors is a multidetector CT scan with four phases of contrast and fine cuts through the pancreas and liver. Neuroendocrine tumors of the pancreas often enhance with contrast. EUS can be superior to CT in localizing these tumors, which can produce dramatic symptoms despite their small (<1 cm) size. In con­trast to pancreatic exocrine tumors, many of the endocrine tumors have somatostatin receptors (SSTRs) that allow them to be detected by a radiolabeled octreotide scan. A radioactive somatostatin analogue is injected intravenously, followed by whole-body radionuclide scanning (Fig. 33-3). The success of this modality in localizing tumors and detecting metastases has decreased the use of older techniques such as angiogra­phy and selective venous sampling. (See Schwartz 11th ed., p. 1480.)
293
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 33
Pancreas
10. Which of the following is the most common presenting symptom in patients with a somatostatinoma? A. Cholelithiasis B. Constipation C. Hypoglycemia D. Hypocalcemia
FIG. 33-3. Radioactive octreotide scan
demonstrating pancreatic endocrine tumor in the body of the pancreas (arrow).
Answer: A
Because somatostatin inhibits pancreatic and biliary secre­tions, patients with a somatostatinoma present with gall­stones due to bile stasis, diabetes due to inhibition of insulin secretion, and steatorrhea due to inhibition of pancreatic exocrine secretion and bile secretion. Most somatostatino­mas originate in the proximal pancreas or the pancreato­duodenal groove, with the ampulla and periampullary area as the most common site (60%). The most common pre­sentations are abdominal pain (25%), jaundice (25%), and cholelithiasis (19%). This rare type of pancreatic endocrine tumor is diagnosed by confirming elevated serum soma­tostatin levels, which are usually above 10 ng/mL. Although most reported cases of somatostatinoma involve metastatic disease, an attempt at complete excision of the tumor and cholecystectomy is warranted in fit patients. (See Schwartz 11th ed., p. 1483.)
294
https://t.me/medicina_free
11. Treatment of a 1 cm gastrinoma in the wall of the duode­num is best accomplished by: A. Enucleation. B. Full-thickness resection. C. Duodenectomy. D. Whipple procedure.
CHAPTER 33
Pancreas
Answer: B
Fifty percent of gastrinomas metastasize to lymph nodes or the liver, and are therefore considered malignant. Patients who meet criteria for operability should undergo exploration for possible removal of the tumor. Although the tumors are sub­mucosal, a full-thickness excision of the duodenal wall is per­formed if a duodenal gastrinoma is found. All lymph nodes in Passaro triangle are excised for pathologic analysis. If the gas­trinoma is found in the pancreas and does not involve the main pancreatic duct, it is enucleated. Pancreatic resection is justified for solitary gastrinomas with no metastases. A highly selective vagotomy can be performed if unresectable disease is identified or if the gastrinoma cannot be localized. This may reduce the amount of expensive proton pump inhibitors required. In cases in which hepatic metastases are identified, resection is justified if the primary gastrinoma is controlled and the metastases can be safely and completely removed. Debulking or incomplete removal of multiple hepatic metastases is probably not help­ful, especially in the setting of MEN1. The application of new modalities such as radiofrequency ablation seems reasonable, but data to support this approach are limited. Postoperatively, patients are followed with fasting serum gastrin levels, secretin stimulation tests, octreotide scans, and CT scans. In patients found to have inoperable disease, chemotherapy with strepto­zocin, doxorubicin, and 5-fluorouracil (5-FU) is used. Other approaches such as somatostatin analogues, interferon, and chemoembolization also have been used in gastrinoma with some success. (See Schwartz 11th ed., p. 1482.)
12. Which of the pancreatic endocrine tumors are associated with diabetes and dermatitis? A. Glucagonoma B. Somatostatinoma C. Insulinoma D. VIPoma
13. Which of the following have been proven to signifi­cantly reduce the rate of pancreatic leak following pancreaticoduodenectomy? A. Stent B. Glue C. Octreotide D. None of the above
Answer: A
Diabetes in association with dermatitis should raise the sus­picion of a glucagonoma. The diabetes usually is mild. The classic necrolytic migratory erythema manifests as cyclic migrations of lesions with spreading margins and healing centers typically on the lower abdomen, perineum, perioral area, and feet. Patients also complain of an enlarged, sensi­tive tongue. The diagnosis is confirmed by measuring serum glucagon levels, which are usually >500 pg/mL. Glucagon is a catabolic hormone, and most patients present with malnu­trition. The rash associated with glucagonoma is thought to be caused by low levels of amino acids. Preoperative treat­ment usually includes control of the diabetes, parenteral nutrition, and octreotide. Like VIPomas, glucagonomas are more often in the body and tail of the pancreas and tend to be large tumors with metastases. Again, debulking operations are recommended in good operative candidates to relieve symptoms. (See Schwartz 11th ed., p. 1483.)
Answer: D
Considerable attention has been focused on the prevention of pancreatic leak after pancreas resection. Modifications of the anastomotic technique (end-to-side or end-to-end, duct­to-mucosa, or invaginated), the use of jejunum or the stom­ach for drainage, the use of pancreatic duct stents, the use of octreotide, and various sealants have all been evaluated.
Long-acting synthetic analogues of somatostatin have been evaluated as a pharmacologic therapy to reduce pancreatic secretion and the rate of pancreatic fistula after pancreatic resection. Some European studies supported benefit partic­ularly in selected higher risk patients, while previous North
14. A pancreatic cystic neoplasms that is <3 cm has atypical
https://t.me/medicina_free
cells present and has a solid component requires: A. A repeat computed tomography (CT) scan in 3 to 6
months. B. A repeat CT scan in 1 year. C. Continued observation. D. Resection.
Are any of the following high-risk stigmata of malignancy present?
(i) obstructive jaundice in a patient with cystic lesion of the head of the pancreas,
(ii) enhancing solid component within cyst, (iii) main pancreatic duct ≥10 mm in size
Yes
Imaging: (i) cyst ≥3 cm, (ii) thickened/enhancing cyst walls, (iii) main duct size 5–9 mm, (iii) nonenhancing
Consider
surgery,
if clinically
appropriate
mural nodule, (iv) abrupt change in caliber of pancreatic duct with distal pancreatic atrophy.
If yes, perform endoscopic ultrasound
American trials concluded there was no benefit. A recent single-center, randomized trial with Pasireotide (a newer analog) suggested potential benefit.
Use of a pancreatic duct stent across the anastomosis has been suggested as a means of preventing a pancreatic leak and as an aid in technical precision. Both internal stenting as well as external stenting have been practiced. A recent Cochrane analysis of eight randomized, controlled trials failed to iden­tify any convincing evidence of benefit with internal or exter­nal pancreatic duct stents. Some previous studies indicated that stents might be harmful. A recent multicenter random­ized trial comparing external to internal pancreatic duct stents during pancreaticoduodenectomy showed a lower rate of pancreatic fistula with internal stents, so this controversy is likely to continue. (See Schwartz 11th ed., p. 1497.)
Answer: D
See Fig. 33-4. (See Schwartz 11th ed., p. 1501, Figure 33-78.)
No
Are any of the following worrisome features present?
Clinical: Pancreatitis
a
No
295
CHAPTER 33
Pancreas
Yes
<1 cm
CT/MRI
in 2–3 years
a. Pancreatitis may be an indication for surgery for relief of symptoms. b. Differential diagnosis includes mucin. Mucin can move with change in patient position, may be dislodged on cyst lavage and does not have Doppler ow. Features of true tumor nodule include lack of mobility, presence of Doppler ow and FNA of nodule showing tumor tissue. c. Presence of any one of thickened walls, intraductal mucin or mural nodules is suggestive of main duct involvement. In their absence main duct involvement is inconclusive. d. Studies from Japan suggest that on follow-up of subjects with suspected BD-IPMN there is increased incidence of pancreatic ductal adenocarcinoma unrelated to malignant transformation of the BD-IPMN(s) being followed. However, it is unclear if imaging surveillance can detect early ductal adenocarcinoma, and, if so, at what interval surveillance imaging should be performed.
d
Are any of the following features present?
(ii) Main duct features suspicious for involvement
(iii) Cytology: suspicious or positive for malignancy
(i) Denite mural nodule(s)
1–2 cm
CT/MRI
yearly × 2 years,
then lengthen
interval
if no change
d
b
2–3 cm >3 cm
EUS in 3–6 months, then
lengthen interval alternating MRI
with EUS as appropriate.
Consider surgery in young,
t patients with need for
prolonged surveillance
c
No
What is the size of largest cyst?
Inconclusive
d
MRI with EUS every 3–6 months.
Strongly consider surgery in young,
Close surveillance alternating
t patients
FIG. 33-4. Algorithm for management of pancreatic cystic neoplasms. CEA = carcinoembryonic antigen;
CT = computed tomography; ERCP = endoscopic retrograde cholangiopancreatography; EUS = endoscopic ultrasound; FNA = fine-needle aspiration; Hx = history; IPMN = intraductal papillary mucinous neoplasm of the pancreas; MCN = mucinous cystic neoplasm; MRCP = magnetic resonance cholangiopancreatography. (Reproduced
with permission from Tanaka M, Adsay V, Chari S, et al. International consensus guidelines 2012 for the management of IPMN and MCN of the pancreas, Pancreatology. 2012;12(3):183–197.)
296
https://t.me/medicina_free
15. The endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) finding that is virtually diagnostic of intraductal papillary mucinous neoplasms (IPMNs) is: A. A fish-eye lesion. B. Calcification. C. Beaded or chain-of-lakes appearance of the duct. D. Cysts that resemble serous cystadenomas.
CHAPTER 33
Pancreas
Answer: A
IPMNs usually occur within the head of the pancreas and arise within the pancreatic ducts. The ductal epithelium forms a papillary projection into the duct, and mucin pro­duction causes intraluminal cystic dilation of the pancreatic ducts (Fig. 33-5). Imaging studies demonstrate diffuse dila­tion of the pancreatic duct, and the pancreatic parenchyma is often atrophic due to chronic duct obstruction. However, classic features of chronic pancreatitis, such as calcifica­tion and a beaded appearance of the duct, are not present. At ERCP, mucin can be seen extruding from the ampulla of Vater, a so-called fish-eye lesion, that is virtually diagnostic of IPMN. (See Schwartz 11th ed., p. 1502.)
FIG. 33-5. Intraductal papillary mucinous neoplasm histology.
Papillary projections of ductal epithelium resemble villous morphology and contain mucin-filled vesicles. (Reproduced with
permission from Asiyanbola B, Andersen DK. IPMN. Editorial Update. accesssurgery.com McGraw Hill; 2008.)
CHAPTER 34
https://t.me/medicina_free
The Spleen
1. A patient with which of the following diseases would most benefit from splenectomy? A. Acute myeloid leukemia with neutropenia B. Chronic lymphocytic leukemia with thrombocyto-
penia C. Hairy cell leukemia with abnormal lymphocytes D. Hodgkin lymphoma with lymphocytopenia
2. You are seeing a 13-year-old girl in clinic for a painless lump in the left upper abdominal quadrant. Her father reports she had jaundice as a newborn and on occasion, she becomes pale. The father also says multiple relatives have had their spleen removed for hemolytic anemia. You order a complete blood count. Which of the follow­ing findings would identify the most likely etiology for this presentation? A. Anemia and thrombocytopenia B. Thrombocytopenia and leukocytosis C. Elevated mean corpuscular hemoglobin and elevated
red cell distribution width
D. Lymphocytosis and monocytosis
Answer: B
Chronic lymphocytic leukemia (CCL) is a subtype of non­Hodgkin lymphoma (NHL) with the main characteristic being a progressive accumulation of old and nonfunctional lymphocytes. Symptoms of CLL are nonspecific and include weakness, fatigue, fever without illness, night sweats, and fre­quent bacterial and viral infections. The most frequent find­ing is lymphadenopathy. When the spleen is enlarged, it may be massive or barely palpable below the costal margin. Sple­nectomy is indicated to improve cytopenias and was shown to be 75% effective in a combined group of patients who had either CLL or nonmalignant Hodgkin disease (HD). Splenec­tomy may thus facilitate chemotherapy in patients whose cell counts are prohibitively low before spleen removal. Palliative splenectomy also is indicated for symptomatic splenomegaly. The remaining disease processes are not likely to improve with splenectomy. (See Schwartz 11th ed., p. 1528.)
Answer: C
Hereditary spherocytosis (HS) is the most common type of hemolytic anemia for which splenectomy is indicated and the third most common type of congenital hemolytic anemia overall. Patients with typical HS forms may have mild jaun­dice. Splenomegaly usually is palpable on physical exami­nation. Laboratory examination reveals varying degrees of anemia: patients with mild forms of the disease may not have anemia; patients with moderate to severe forms may have hemoglobin levels as low as 4 to 6 g/dL. The mean corpus­cular volume is typically low to normal or slightly decreased. For screening, a combined elevated mean corpuscular hemo­globin concentration and an elevated erythrocyte distribution width are an excellent predictor. Other laboratory indicators of HS include those providing evidence of rapid red blood cell destruction, including elevated reticulocyte count, elevated lactate dehydrogenase level, and increased level of unconju­gated bilirubin. Spherocytes are readily apparent on periph­eral blood film. (See Schwartz 11th ed., p. 1524.)
297