Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru t.me/Prokururor I Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ординатура / Хирургия / @xirurgi_2025 / @xirurgi_2025 - 1146 - файл

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2026
Размер:
5 Мб
Скачать
1 Esophageal Tumors
https://t.me/med1917
17
Answer: A
Explanation: Laimer’s triangle is not superior to Killian’s triangle; in fact, both are located at the same level, each at different parts of the esophagus. Killian’s triangle is at the pharyngoesophageal junction, while Laimer’s trian­gle is adjacent to the esophagogastric junction. The other options, while com­plex, accurately describe the intricate anatomical relationships around the esophagus that are crucial during esophageal surgeries.
25. A 58-year-old patient who underwent esophagectomy for esophageal cancer 6months ago is being followed up in clinic. The patient had a history of SCC and received a combination of surgery and radiation therapy. The oncology team is reviewing the patient’s posttreatment outcomes and discussing common issues encountered in similar cases. In the context of this patient’s posttreat­ment follow-up, which of the following statements is incorrect regarding out­comes after esophageal cancer treatment?
A. Surgical bypass is seldom utilized for unresectable esophageal carcinoma
due to limited efcacy and the presence of less invasive palliative options.
B. The development of reux esophagitis following low intrathoracic esopha-
gogastric anastomosis is rare, as most patients with esophageal carcinoma have limited life expectancy post-surgery.
C. Radical transthoracic esophagectomy with en bloc dissection of lymph
node-bearing tissues has not demonstrated a survival advantage over tran­shiatal esophagectomy.
D. Although SCC of the esophagus is generally considered radiosensitive,
radiation therapy alone rarely achieves a cure in most patients.
E. Endoscopic laser fulguration, used for palliative treatment of esophageal
tumors, achieves symptomatic improvement in up to 75% of patients.
Answer: B
Explanation: Contrary to the traditional teaching, the development of reux esophagitis after low intrathoracic esophagogastric anastomosis is a signicant concern, even in patients with esophageal carcinoma. These patients can expe­rience severe reux symptoms and dysphagia from benign stenosis. The other options accurately describe various aspects of esophageal cancer treatment out­comes: limited role of surgical bypass, comparison of radical transthoracic and transhiatal esophagectomies, the efcacy of radiation therapy in SCC, and the success rate of endoscopic laser fulguration.
26. A 42-year-old patient presents with dysphagia and mild chest pain. An endos­copy reveals a submucosal mass in the esophagus, and subsequent investiga­tions suggest a benign neoplasm, likely a leiomyoma. The surgical oncology team discusses the management options and the general characteristics of benign esophageal neoplasms. In the context of this patient’s diagnosis, which of the following statements is incorrect regarding benign esophageal neoplasms?
A. Benign tumors of the esophagus are relatively rare, constituting less than
1% of all esophageal neoplasms.
18
https://t.me/med1917
S. N. Abdulraheem et al.
B. Asymptomatic leiomyomas can often be managed with observation and fol-
lowed up with periodic barium esophograms and endoscopic ultrasonography.
C. Leiomyomas in the esophagus characteristically occur in patients between
50 and 70years of age.
D. Benign esophageal tumors smaller than 5 cm in size infrequently cause
symptoms and are often found incidentally.
E. Leiomyomas are the most common type of benign intramural tumor found
in the esophagus.
Answer: C
Explanation: Leiomyomas typically occur in a younger age group, charac­teristically between 20 and 50years of age, not 50 to 70years as stated. The other options correctly describe aspects of benign esophageal neoplasms: their rarity, management approach for asymptomatic leiomyomas, symptomatology related to tumor size, and the prevalence of leiomyomas as benign esopha­geal tumors.
27. In a multidisciplinary team meeting, a 68-year-old patient with end-stage esophageal cancer is being discussed. The patient has undergone chemoradia­tion and is experiencing signicant dysphagia. The team reviews various aspects of management and prognosis for patients in similar stages of esophageal can­cer. In the context of this patient’s condition and treatment, which of the follow­ing statements is incorrect regarding end-stage esophageal cancer?
A. Patients with dysphagia secondary to esophageal cancer who are treated
with radiation can generally expect symptomatic relief to last for approxi­mately 2–3months.
B. Surgery following chemoradiation induction is typically recommended to
occur after 6months.
C. The general 5-year relative survival rate for esophageal cancer in the United
States is around 21%.
D. Esophageal cancer is responsible for over 15,000 deaths annually in the
United States.
E. More than one-third of esophageal cancer cases are metastasized at the time
of diagnosis.
Answer: B
Explanation: Surgery after chemoradiation induction for esophageal cancer is typically planned for 6 to 8weeks following the completion of therapy, not after 6 months. The other statements correctly reect aspects of end-stage esophageal cancer: the duration of symptomatic relief from radiation therapy for dysphagia, the general 5-year survival rate, the annual mortality rate, and the proportion of cases presenting with metastasis at diagnosis.
1 Esophageal Tumors
https://t.me/med1917
19
Bibliography
1. Baquet CR, Commiskey P, Mack K, Meltzer S, Mishra SI.Esophageal cancer epidemiology in blacks and whites: racial and gender disparities in incidence, mortality, survival rates and histology. J Natl Med Assoc. 2005;97(11):1471–8. PMID: 16334494; PMCID: PMC2594901.
2. Hvid-Jensen F, Pedersen L, Drewes AM, Sørensen HT, Funch-Jensen P.Incidence of adeno­carcinoma among patients with Barrett’s esophagus. N Engl J Med. 2011;365(15):1375–83.
https://doi.org/10.1056/NEJMoa1103042.
3. Steevens J, van den Brandt PA, Goldbohm RA, Schouten LJ.Selenium status and the risk of esophageal and gastric cancer subtypes: The Netherlands Cohort Study. Gastroenterology. 2010;138(5):1704–13. Epub 2009 Dec 16. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2009.12.004.
4. Yang H, Lin Z, Lin Y, He F, Liu S, Zhang Z, Wang J, Xie Q, Chen Y, Chen W, Hu Z.Risk fac­tors of esophageal squamous cell cancer specic for different macroscopic types. Nutr Cancer. 2020;72(8):1336–44. Epub 2020 Mar 11. https://doi.org/10.1080/01635581.2020.1733623.
5. Zwischenberger JB, et al. Esophagus. In: Townsend Jr CM, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, editors. Sabiston textbook of surgery, vol. 1120. 17th ed. Philadelphia: Elsevier;
2004. p.1123.
6. Shetty A, Balaraju G, Shetty S, Pai CG. Diagnostic utility of alarm features in predicting malignancy in patients with dyspeptic symptoms. Indian J Gastroenterol. 2021;40(2):183–8. Epub 2021 Apr 8. PMID: 33830441; PMCID: PMC8187202. https://doi.org/10.1007/
s12664- 021- 01155- x.
7. Buttar NS, Wang KK, Anderson MA, Dierkhising RA, Pacico RJ, Krishnadath KK, Lutzke LS. The effect of selective cyclooxygenase-2 inhibition in Barrett’s esophagus epithelium: an invitro study. J Natl Cancer Inst. 2002;94(6):422–9. https://doi.org/10.1093/jnci/94.6.422.
8. Ma JL, Zhao Y, Guo CY, Hu HT, Zheng L, Zhao EJ, Li HL.Dietary vitamin B intake and the risk of esophageal cancer: a meta-analysis. Cancer Manag Res. 2018;10:5395–410. PMID: 30464635; PMCID: PMC6225909. https://doi.org/10.2147/CMAR.S168413.
9. Graham DY, Schwartz JT, Cain GD, Gyorkey F. Prospective evaluation of biopsy number in the diagnosis of esophageal and gastric carcinoma. Gastroenterology. 1982;82(2):228–31.
10. National Comprehensive Cancer Network. NCCN guidelines version 1.2012: esophageal and esophagogastric junction cancers. Vancouver: NCCN; 2012. www.nccn.org. Accessed 21 May 2012.
11. Zhang HL, Chen LQ, Liu RL, Shi YT, He M, Meng XL, Bai SX, Ping YM. The number of lymph node metastases inuences survival and International Union against cancer tumor­node- metastasis classication for esophageal squamous cell carcinoma. Dis Esophagus. 2010;23(1):53–8. Epub 2009 Apr 15. https://doi.org/10.1111/j.1442- 2050.2009.00971.x.
12. Fox M, Gyawali CP. Dietary factors involved in GERD management. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2023;62–63:101826. Epub 2023 Feb 17. https://doi.org/10.1016/j.
bpg.2023.101826.
13. Wu AJ, Goodman KA.Clinical tools to predict outcomes in patients with esophageal cancer treated with denitive chemoradiation: are we there yet? J Gastrointest Oncol. 2015;6(1):53–9. PMID: 25642338; PMCID: PMC4294820. https://doi.org/10.3978/j.issn.2078- 6891.2014.099.
14. Chang AC, Ji H, Birkmeyer NJ, Orringer MB, Birkmeyer JD.Outcomes after transhiatal and transthoracic esophagectomy for cancer. Ann Thorac Surg. 2008;85(2):424–9.
15. Stiles BM, Altorki NK. Traditional techniques of esophagectomy. Surg Clin North Am. 2012;92(5):1249–63.
16. Bang YJ, Van Cutsem E, Feyereislova A, etal. Trastuzumab in combination with chemother­apy versus chemotherapy alone for treatment of HER2-positive advanced gastric or gastro­oesophageal junction cancer (ToGA): a phase 3, open-label, randomized controlled trial. Lancet. 2010;376(9742):687–97.
17. Chang AC, Ji H, Birkmeyer NJ, Orringer MB, Birkmeyer JD.Outcomes after transhiatal and transthoracic esophagectomy for cancer. Ann Thorac Surg. 2008;85(2):424–9. https://doi.
org/10.1016/j.athoracsur.2007.10.007.
20
https://t.me/med1917
18. Zhang S, Orita H, Fukunaga T.Current surgical treatment of esophagogastric junction adeno­carcinoma. World J Gastrointest Oncol. 2019;11:567–78.
19. Murthy SC, Law S, Whooley BP, Alexandrou A, Chu KM, Wong J.Atrial brillation after esophagectomy is a marker for postoperative morbidity and mortality. J Thorac Cardiovasc Surg. 2003;126(4):1162–7. https://doi.org/10.1016/s0022- 5223(03)00974- 7.
20. Yoda Y, Yano T, Kaneko K, Tsuruta S, Oono Y, Kojima T, Minashi K, Ikematsu H, Ohtsu A.Endoscopic balloon dilatation for benign brotic strictures after curative nonsurgical treat­ment for esophageal cancer. Surg Endosc. 2012;26(10):2877–83. Epub 2012 Apr 28. https://
doi.org/10.1007/s00464- 012- 2273- 9.
21. Kamaleddine I, Hendricks A, Popova M, Schafmayer C.Adequate management of postopera­tive complications after esophagectomy: a cornerstone for a positive outcome. Cancers (Basel). 2022;14(22):5556. PMID: 36428649; PMCID: PMC9688292. https://doi.org/10.3390/
cancers14225556.
22. Shirinzadeh A, Talebi Y.Pulmonary complications due to esophagectomy. J Cardiovasc Thorac Res. 2011;3(3):93–6. Epub 2011 Aug 20. PMID: 24250962; PMCID: PMC3825331. https://
doi.org/10.5681/jcvtr.2011.020.
23. Rice TW, Kelsen D, Blackstone EH, etal. Esophagus and esophagogastric junction. In: Amin MB, editor. AJCC Cancer Staging Manual. 8th ed. Chicago: AJCC; 2017. p.185. Corrected at 4th printing, 2018.
24. Oezcelik A, DeMeester SR. General anatomy of the esophagus. Thorac Surg Clin. 2011;21(2):289–97, x. https://doi.org/10.1016/j.thorsurg.2011.01.003.
25. Nishimura K, Tanaka T, Tanaka Y, Matono S, Murata K, Shirouzu K, Fujita H. Reux esophagitis and columnar-lined esophagus after cervical esophagogastrostomy (follow­ing esophagectomy). Dis Esophagus. 2010;23(2):94–9. Epub 2009 Jul 31. https://doi.
org/10.1111/j.1442- 2050.2009.00998.x.
26. O’Hanlon DM, Clarke E, Lennon J, Gorey TF. Leiomyoma of the esophagus. Am J Surg. 2002;184(2):168–9. https://doi.org/10.1016/s0002- 9610(02)00905- 4.
27. Rampado S, Bocus P, Battaglia G, Ruol A, Portale G, Ancona E.Endoscopic ultrasound: accu­racy in staging supercial carcinomas of the esophagus. Ann Thorac Surg. 2008;85(1):251–6.
https://doi.org/10.1016/j.athoracsur.2007.08.021.
28. Watanabe M, Otake R, Kozuki R, Toihata T, Takahashi K, Okamura A, Imamura Y.Recent progress in multidisciplinary treatment for patients with esophageal cancer. Surg Today. 2020;50(1):12–20. Epub 2019 Sep 18. Erratum in: Surg Today. 2020 Apr;50(4):425. PMID: 31535225; PMCID: PMC6952324. https://doi.org/10.1007/s00595- 019- 01878- 7.
S. N. Abdulraheem et al.
Chapter 2
https://t.me/med1917
Gastric Tumors
SalihAhmedAljiburi, MunthirA.Alobaidi, RaafatRaoofAltur, SalehAbdulkareemSaleh, andAqeelShakirMahmood
1. A 55-year-old male presents with weight loss and epigastric pain. Endoscopy
reveals a gastric ulcer, and biopsy conrms adenocarcinoma. His family history is signicant for gastric cancer in his father. Based on this case and your knowl­edge of gastric cancer epidemiology, identify the incorrect statement:
A. Gastric cancer is the fth most common malignancy globally, with higher
prevalence in East Asia, Eastern Europe, and South America.
B. The majority of cases (>70%) are diagnosed in developing countries, often
presenting at advanced stages.
C. The incidence of gastric cancer is higher in men than in women, with a
male-to-female ratio of approximately 2:1.
D. In high-incidence countries, distal gastric carcinomas are more common,
while in low-incidence countries, proximal tumors predominate.
E. H. pylori infection is a signicant risk factor, especially in early-onset cases
and those with a family history of gastric cancer.
Answer: A
S. A. Aljiburi Baghdad Teaching Hospital, Baghdad, Iraq
M. A. Alobaidi Department of Surgery, College of Medicine, University of Baghdad, Baghdad, Iraq
R. R. Altur Department of Digestive Surgery, Gastroenterology and Hepatology Teaching Hospital, Baghdad, Iraq
S. A. Saleh College of Medicine University of Baghdad, Baghdad, Iraq
A. S. Mahmood (*) Department of General Surgery, University of Baghdad, Baghdad, Iraq
Switzerland AG 2024 A. S. Mahmood, A. Koulouris (eds.), MCQs in General Surgical Oncology,
https://doi.org/10.1007/978-3-031-65738-2_2
21© The Author(s), under exclusive license to Springer Nature
22
https://t.me/med1917
S. A. Aljiburi et al.
Explanation: While option A is partially correct in stating that gastric cancer has a higher prevalence in certain regions, it inaccurately ranks gastric cancer as the fth most common malignancy globally. Gastric cancer is actually the third most common malignancy.
2. A 63-year-old female with a history of chronic gastritis presents with progres­sive dysphagia and weight loss. An endoscopic biopsy conrms gastric adeno­carcinoma. Considering global epidemiological trends of gastric cancer, identify the incorrect statement:
A. Gastric cancer incidence is higher in regions with more temperate or colder
climates, reecting geographic variations in risk factors.
B. Over the past four decades, there has been a signicant worldwide decline
in the incidence of gastric cancer, attributed to improved dietary and health practices.
C. Gastric cancer ranks as the third most deadly cancer globally, following
lung and colorectal cancers.
D. Gastric cancer accounts for approximately 1 in 12 of all cancer-related
deaths, underscoring its signicant impact on global health.
E. Annually, gastric cancer is diagnosed in approximately one million indi-
viduals worldwide, highlighting its substantial prevalence.
Answer: C
Explanation: Gastric cancer is actually the fourth leading cause of cancer
deaths globally, after lung, colorectal, and liver cancers.
3. A 50-year-old male with a long-standing history of gastroesophageal reux dis­ease and recent onset of anemia is diagnosed with gastric cancer. His dietary history reveals a preference for smoked and pickled foods. Considering his diagnosis, identify the incorrect risk factor for gastric cancer:
A. H. pylori infection, which is strongly associated with both intestinal and
diffuse types of gastric cancer.
B. Consumption of salt-preserved foods, which has been linked to gastric
mucosal injury and subsequent carcinogenesis.
C. Exposure to nitroso compounds, commonly found in processed and pre-
served meats, contributing to gastric carcinogenesis.
D. Obesity, particularly central obesity, which is associated with an increased
risk of cardia gastric cancer.
E. High consumption of citrus fruits, which, due to their high acid content,
may exacerbate gastritis and contribute to carcinogenesis.
Answer: E
Explanation: High consumption of fruits is generally considered a protective factor against gastric carcinoma due to their antioxidant properties and ber content. The other options correctly identify established risk factors for gastric cancer. This question includes a subtle distraction (high citrus fruit consump­tion) which is plausible but not supported by current evidence as a risk factor for gastric cancer.
2 Gastric Tumors
https://t.me/med1917
23
4. A 58-year-old female with a history of smoking and chronic gastritis, currently undergoing treatment for H. pylori infection, is diagnosed with early-stage gas­tric cancer. Reecting on her history and the known risk factors for gastric cancer, identify the incorrect risk factor:
A. Smoking, which is a well-established risk factor for gastric cancer due to its
carcinogenic effects on the gastric mucosa.
B. GERD, which can lead to Barrett’s esophagus and an increased risk of gas-
tric cardia cancer.
C. Chronic alcohol use, associated with increased gastric mucosal damage and
a heightened risk of gastric cancer.
D. Long-term use of nonsteroidal anti-inammatory drugs (NSAIDs), known
to reduce the risk of gastric cancer, especially in patients with a history of H. pylori-associated ulcers.
E. Infection with Epstein-Barr virus (EBV), implicated in a subset of gastric
cancers, particularly those with lymphoepithelioma-like features.
Answer: D
Explanation: Contrary to the claim in the option, regular use of NSAIDs is associated with a protective effect against the development of gastric carci­noma, especially in patients with gastric ulcers related to H. pylori infection. The other options correctly identify known risk factors for gastric cancer.
5. A 62-year-old man with a 10-year history of intermittent dyspepsia presents with recent onset of weight loss and epigastric pain. Endoscopic biopsy con­rms a diagnosis of gastric adenocarcinoma, and H. pylori infection is detected. Considering the role of H. pylori in gastric cancer, identify the incorrect state­ment about its association with gastric carcinoma:
A. H. pylori infection is considered the strongest known risk factor for the
development of gastric cancer, initiating a cascade of mucosal changes.
B. The pathogenesis involves H. pylori-induced chronic gastritis, leading to
mucosal atrophy, intestinal metaplasia, and progression to neoplasia.
C. The VacA toxin, produced by H. pylori, is the primary virulence factor
implicated in the direct development of gastric carcinoma.
D. H. pylori infection may cause oxidative DNA damage, which contributes to
the neoplastic transformation of gastric mucosal cells.
E. H. pylori is implicated in the development of both intestinal-type and
diffuse- type gastric cancers, affecting different gastric regions.
Answer: C
Explanation: While the VacA toxin of H. pylori is a signicant virulence fac­tor, it is the strain of H. pylori containing the cytotoxin-associated gene A (CagA) that carries the greatest risk for gastric carcinoma development. The other options accurately reect the role of H. pylori in the pathogenesis of gas­tric cancer.
6. A 40-year-old woman with a family history of gastric cancer undergoes genetic counseling. Her father and aunt were diagnosed with diffuse gastric cancer at
24
https://t.me/med1917
S. A. Aljiburi et al.
ages 45 and 48, respectively. She is concerned about her risk for hereditary dif­fuse gastric cancer (HDGC). Based on your knowledge of HDGC, identify the incorrect statement:
A. Individuals with HDGC have a lifetime risk exceeding 70% for developing
diffuse gastric cancer.
B. HDGC is often caused by mutations in the CDH1 tumor suppressor gene,
leading to an increased risk of developing this cancer.
C. Female carriers of the mutation also face an elevated risk of developing
lobular breast cancer.
D. The main management strategies for HDGC include prophylactic total gas-
trectomy or intensive endoscopic surveillance.
E. Familial HDGC is dened as having at least two family members diagnosed
with diffuse gastric cancer before the age of 50, or three close relatives diagnosed at any age.
Answer: E
Explanation: Familial HDGC is dened as having two or more family mem­bers diagnosed with diffuse gastric cancer before the age of 50, or one member diagnosed before 50 and another at any age, or three close relatives diagnosed at any age
7. A 67-year-old male with a history of chronic gastritis undergoes gastrectomy for gastric cancer. Histopathological examination reveals poorly differentiated adenocarcinoma. Reecting on the Lauren classication of gastric cancer, iden­tify the incorrect statement:
A. The Lauren classication categorizes gastric tumors based on microscopic
appearance into two main subtypes: intestinal and diffuse.
B. The diffuse type of gastric cancer is more commonly seen in older males
and is characterized by poorly cohesive cells.
C. Regardless of the local extent of the disease, poorly differentiated cancers,
as seen in the diffuse type, generally have a poorer prognosis.
D. The pathogenesis of gastric cancer involves epigenetic changes such as
DNA methylation, histone modications, and chromosomal rearrangements.
E. Lauren classication plays a signicant role as a prognostic indicator and
inuences the surgical strategy in gastric cancer treatment.
Answer: B
Explanation: Diffuse-type gastric cancer is more commonly seen in younger individuals and has a higher frequency in females, not predominantly in older males as stated. The other options accurately describe aspects of the Lauren classication and its implications in the pathogenesis, prognosis, and treatment of gastric cancer.
8. A 72-year-old male presents with weight loss, abdominal pain, and iron­deciency anemia. Gastroscopy reveals a mass in the gastric antrum, and biopsy
2 Gastric Tumors
https://t.me/med1917
25
conrms intestinal-type gastric carcinoma. Considering the characteristics of intestinal-type gastric cancer, identify the incorrect statement:
A. Tumor cells in intestinal-type gastric carcinoma adhere together, forming
distinct tubular or glandular structures.
B. This cancer subtype is more prevalent in males and is typically diagnosed in
older age groups.
C. Despite its specic histological features, intestinal-type gastric carcinoma
generally has a poorer prognosis.
D. Intestinal-type gastric carcinoma is often associated with lymphatic and
vascular invasion, contributing to its metastatic potential.
E. The gastric antrum is the most common site for intestinal-type gastric car-
cinoma, correlating with specic epidemiological patterns.
Answer: C
Explanation: Intestinal-type gastric carcinoma, characterized by well­formed glandular structures, generally has a better prognosis compared to the diffuse type, especially when diagnosed at an early stage. The other options accurately describe the histopathological and clinical characteristics of intestinal- type gastric carcinoma.
9. A 45-year-old female, with no signicant past medical history, presents with early satiety and abdominal bloating. An endoscopy reveals linitis plastica, and biopsies conrm a diagnosis of diffuse-type gastric cancer. Evaluating your knowledge about this subtype, identify the incorrect statement:
A. The tumor cells in diffuse-type gastric cancer characteristically lack adhe-
sion, inltrating the stroma either as single cells or in small clusters.
B. A hallmark feature is the presence of signet ring cells, where intracellular
mucus displaces the nucleus to the periphery.
C. This cancer subtype is characterized by a lack of gland formation, with
tumor cells invading surrounding tissues.
D. Diffuse-type gastric cancer tends to occur more frequently in younger indi-
viduals and has a slight predilection for females.
E. Diffuse-type gastric cancer predominantly affects the gastric fundus, pre-
senting with distinct clinical features from other types.
Answer: E
Explanation: Diffuse-type gastric cancer most commonly affects the body of the stomach, not the fundus. This subtype is known for its worse prognosis and shorter duration of symptoms compared to intestinal-type gastric cancer. The other options correctly describe the pathological features and demographic ten­dencies of diffuse-type gastric cancer.
10. A 40-year-old individual with a family history suggestive of hereditary diffuse gastric cancer (HDGC) syndrome undergoes genetic counseling and testing. They are found to have a mutation in the CDH1 gene. In light of this, assess your knowledge about diffuse-type gastric cancer, and identify the incorrect statement:
26
https://t.me/med1917
S. A. Aljiburi et al.
A. Environmental factors play a less signicant role in the etiology of diffuse-
type gastric cancer compared to genetic predispositions.
B. The development of this cancer subtype is directly linked to chronic active
inammation within the gastric mucosa.
C. Active gastritis, particularly when persistent and severe, is considered a
major risk factor for diffuse-type gastric cancer.
D. The expression of E-cadherin is unrelated to the pathogenesis of diffuse-
type gastric cancer.
E. In certain scenarios, such as genetic predisposition, prophylactic total gas-
trectomy is recommended to prevent the development of diffuse-type gas­tric cancer.
Answer: D
Explanation: The loss of E-cadherin expression, often due to inactivation of the gene encoding E-cadherin (CDH1), is a crucial event in the carcinogenesis of diffuse-type gastric carcinoma. This loss leads to defective intracellular adhesions, which is a hallmark of this cancer subtype.
11. During a multidisciplinary tumor board review, a case of a 55-year-old male with newly diagnosed gastric cancer is discussed. Histopathology reveals a mixed pattern of adenocarcinoma. Considering the WHO classication of gas­tric cancers, identify the incorrect statement:
A. The WHO classication categorizes gastric cancers based on the predomi-
nant histologic pattern, acknowledging the presence of less dominant ele­ments of other histologic types.
B. This classication encompasses tubular, papillary, poorly cohesive (includ-
ing signet ring cell), mucinous, mixed, and rare variants of gastric carcinoma.
C. The most commonly diagnosed subtype of gastric cancer is poorly cohesive
signet ring cell carcinoma.
D. Papillary adenocarcinoma, typically occurring in the proximal stomach, is
notably associated with a higher incidence of liver metastases.
E. Mucinous gastric carcinoma, characterized by abundant extracellular mucin
production, accounts for about 10% of all gastric cancer cases.
Answer: C
Explanation: According to the WHO classication, the most common histo­logic subtype of gastric cancer is tubular adenocarcinoma, not poorly cohesive signet ring cell carcinoma. The other options accurately reect the WHO clas­sication’s categories and characteristics of gastric cancer subtypes.
12. A 60-year-old female with advanced gastric cancer undergoes diagnostic lapa­roscopy, revealing peritoneal and liver metastases. Considering the modes of spread for gastric cancer, identify the incorrect statement:
A. Gastric cancer can inltrate locally, invading adjacent structures and tissues
in the abdominal cavity.
B. Hematogenous spread is a recognized pathway, with common sites of dis-
tant metastasis including the liver and lungs.