Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru t.me/Prokururor I Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ординатура / Хирургия / @xirurgi_2025 / @xirurgi_2025 - 1146 - файл

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2026
Размер:
5 Мб
Скачать
10 Cholangiocarcinoma
https://t.me/med1917
141
25. A 62-year-old patient is diagnosed with Bismuth type III cholangiocarcinoma.
The surgical team is considering the approach for resection. Which of the fol­lowing statements regarding Bismuth type III and IV CC is incorrect?
A. IIIa: The tumor involves the conuence and extends into the right
hepatic duct. B. IIIb: The tumor involves the conuence and extends into the left hepatic duct. C. IV: There is tumor involvement of bilateral intrahepatic secondary bile ducts. D. There is no difference in survival between patients undergoing total caudate
lobectomy (TCL) and those who do not. E. TCL has an acceptable safety prole and high rates of curative resectability.
Answer: D
Explanation: TCL provides higher survival rates for Bismuth type III and IV cholangiocarcinoma, with signicant curative resection potential and safety prole.
26. During a multidisciplinary team meeting, the resectability of a patient with PCC is being discussed. Which of the following is incorrect regarding factors that render CC unresectable?
A. Distant LN metastases. B. T2b perihilar tumor. C. Peritoneal metastases. D. Intrahepatic metastases. E. Vascular encasement.
Answer: B
Explanation: A T2b perihilar tumor does not necessarily preclude
resectability.
27. A patient with inoperable ICC is being evaluated for palliative treatment options. Which of the following is not a liver-directed therapy for inoperable cholangiocarcinoma?
A. TACE. B. Hepatic arterial infusion. C. ERCP. D. Percutaneous ablation. E. Radioembolization.
Answer: C
Explanation: ERCP is not a liver-directed therapy for ICC.
28. A patient with cholangiocarcinoma, post-surgical resection with positive lymph nodes, is being considered for adjuvant therapy. Which of the following state­ments about adjuvant therapy in CC is incorrect?
A. Patients receiving chemotherapy or CRT show greater benet than those
receiving radiation therapy alone.
142
https://t.me/med1917
A. S. Mahmood et al.
B. The most signicant benet of adjuvant therapy is seen in patients with
positive LN disease.
C. Patients with R1 resection status derive the greatest benet from adjuvant
therapies.
D. Unselected patients, regardless of node and margin status, show no signi-
cant benet from adjuvant therapy.
E. Radiation therapy has no role in the management of patients with R1
resections.
Answer: E
Explanation: Radiation therapy can be benecial for patients with R1 resec-
tions, with potential harm in R0 resection patients.
29. In discussing the case of a patient with perihilar bile duct cancer, the team is reviewing the TNM staging. Which statement about T3N1 staging for perihilar bile duct cancer is incorrect?
A. Involvement of one to three positive lymph nodes. B. Lymph nodes involved may include hilar, posterior pancreaticoduodenal,
common bile duct, hepatic artery, cystic duct, and portal vein lymph nodes. C. The tumor invades the main portal vein or its branches bilaterally. D. The tumor invades unilateral branches of the portal vein. E. The tumor invades unilateral branches of the hepatic artery.
Answer: C
Explanation: T4, not T3N1, is characterized by invasion of the main portal
vein or its branches bilaterally.
30. A patient with advanced CC is being evaluated for chemotherapy options.
Which of the following is incorrect chemotherapy regimen for cholangiocarcinoma?
A. Combination of gemcitabine with S-1. B. Mitomycin-C and 5-uorouracil. C. Cytarabine. D. Gemcitabine alone. E. Gemcitabine combined with oxaliplatin.
Answer: C
Explanation: Cytarabine is not commonly used in the chemotherapy regi-
men for cholangiocarcinoma.
31. In a case conference, a patient with unresectable ECC is discussed for palliative
treatment options. Which statement about the treatment of unresectable ECC is incorrect?
A. Biliary drainage is achieved through stent placement. B. PDT and RFA can prolong survival. C. One-month mortality with PDT is signicantly higher than with RFA and
stent placement alone.
10 Cholangiocarcinoma
https://t.me/med1917
143
D. Survival is longer in patients using photothermal therapy (PTU) compared
to RFA and stent placement. E. Stent patency duration is longer in patients using PTU compared to RFA
and stent placement.
Answer: C
Explanation: One-month mortality with PDT is actually lower than with
RFA and stent placement alone.
32. In a tumor board meeting, the team discusses the risk factors for recurrence in
a patient with recently resected ICC.Which of the following is incorrect predic­tor for ICC recurrence?
A. Tumor size 5cm. B. Presence of perineural invasion. C. Evidence of vascular invasion. D. The tumor is solitary. E. Nodal status.
Answer: D
Explanation: The presence of multiple tumors, not a solitary tumor, is a pre-
dictor for earlier recurrence of ICC.
33. In discussing the risks of PTCp for a patient with suspected biliary obstruction,
which statement about PTCp complications is incorrect?
A. Bile leakage is a potential complication. B. Severe blood loss requiring transfusion may occur. C. Hemobilia can be a complication of the procedure. D. Formation of a biloma is a possible complication. E. Pneumoperitoneum is a recognized complication.
Answer: B
Explanation: Severe blood loss requiring transfusion is not a typical compli­cation of PTCp; hemobilia is usually temporary and does not generally require emergency intervention or blood transfusion.
34. A patient with hilar CC is being evaluated for diagnostic and palliative options. Which statement about the roles of PTCp and ERCP is incorrect?
A. PTCp is more frequently used as it better outlines tumor involvement in the
proximal biliary tree than ERCP.
B. Both ERCP and PTCp are often needed to assess the feasibility of major
liver resection.
C. PTCp can be used to decompress bile ducts before surgical excision as a
palliative approach for jaundice.
D. ERCP can be used for stent placement as palliative therapy in unresectable
hilar cholangiocarcinoma.
E. PTCp is the preferred test in the majority of cases and offers a greater over-
all survival benet compared to ERCP.
144
https://t.me/med1917
A. S. Mahmood et al.
Answer: E
Explanation: The choice between PTCp and ERCP depends on expertise availability and tumor anatomy, not on one providing a greater overall survival benet.
35. During a multidisciplinary discussion about a patient with unresectable ECC, RFA is considered. Which of the following statements about RFA is incorrect?
A. Overall survival is signicantly longer in patients treated with RFA and
stenting compared to stenting alone.
B. Stent patency period is longer in patients treated with RFA and stenting than
in stent-only patients.
C. There is a signicant difference in the incidence of postoperative adverse
events between the RFA and stent-only groups. D. RFA is a safe and effective palliative treatment option for these patients. E. RFA can be applied either endoscopically or percutaneously.
Answer: C
Explanation: There is no signicant difference in the incidence of postopera-
tive adverse events between the RFA and stent-only groups.
36. The team evaluates a patient with unresectable CC for brachytherapy in con-
junction with stenting. Which statement about this combined treatment approach is incorrect?
A. Brachytherapy increases the duration of stent patency compared with stent-
ing alone. B. Brachytherapy offers an average survival of 10 months, compared to
4–6months without it. C. Brachytherapy improves localized control, enhancing complete and partial
response rates, with or without external beam radiation. D. Overall survival is better with brachytherapy. E. There are no signicant side effects when comparing brachytherapy with
stenting alone.
Answer: E
Explanation: Radiation-associated complications, such as duodenal ulcers
and later duodenal stenosis, can occur with brachytherapy.
37. A patient with unresectable hilar CC is being evaluated for biliary drainage.
Which statement about the drainage of this type of cancer is incorrect?
A. Effective drainage is often achieved when more than 50% of the liver vol-
ume, especially in Bismuth 3 strictures, is drained. B. Unilateral stent placement is usually sufcient. C. Pre-ERCP assessment of hepatic volume distribution on CT imaging can
optimize endoscopic procedures. D. Intubation of an atrophic liver segment (30%) is not useful and may increase
cholangitis cases. E. Drainage of 50% of liver volume is associated with longer survival.
10 Cholangiocarcinoma
https://t.me/med1917
145
Answer: B
Explanation: Bilateral stent placement is often needed to drain more than
50% of the liver volume in these cases.
38. The oncology team is considering chemotherapy options for a patient with
advanced, unresectable cholangiocarcinoma. Which statement about chemo­therapy in this setting is incorrect?
A. Gemcitabine plus cisplatin has been proven effective. B. Gemcitabine plus cisplatin is superior to gemcitabine alone in patients with
advanced disease. C. Patients receiving combined therapy may experience a signicant increase
in lethargy. D. Chemotherapy does not play a role in prolonging survival in advanced unre-
sectable tumors. E. Combining S-1 with gemcitabine is a treatment option.
Answer: D
Explanation: Chemotherapy, including regimens like gemcitabine plus cis­platin, plays a role in prolonging survival in advanced unresectable cholangiocarcinoma.
39. A patient with unresectable stage IVa/IVb ICC is being evaluated for treatment options. Which statement about the management of this condition is incorrect?
A. Capecitabine plus cisplatin (XP) chemotherapy with external radiotherapy
(XP-CCRT) is well-tolerated.
B. XP-CCRT patients have a longer overall survival than those receiving XP
chemotherapy alone.
C. Neutropenia as a side effect is more common in XP-CCRT than in the XP
group alone.
D. Neoadjuvant concurrent CRT offers more advantages than locoregional RT
alone for patients with advanced and unresectable ICC, including those with distant metastases.
E. Chemotherapy alone is the standard treatment of choice for most patients
with advanced unresectable ICC.
Answer: E
Explanation: Better overall survival has been noted in XP-CCRT patients
compared to XP chemotherapy alone.
40. In a multidisciplinary team meeting, the treatment plan for a patient with locally advanced, unresectable ICC is discussed. Which of the following statements is incorrect?
A. Chemotherapy alone is superior to locoregional treatment for these types
of tumors.
B. Locoregional treatment benets patients with locally advanced, unresect-
able ICC.
C. Locoregional treatment is superior to systemic chemotherapy alone.
146
https://t.me/med1917
A. S. Mahmood et al.
D. Locoregional therapy reduces the occurrence of death by decreasing liver
failure cases.
E. Locoregional therapy maintains control of intrahepatic disease, thereby
increasing overall survival.
Answer: A
Explanation: Locoregional treatment, not chemotherapy alone, is superior
for these types of tumors.
41. A patient with an incurable biliary tract tumor is being considered for stenting. Which statement about biliary tract stenting is incorrect?
A. Stenting can be used as a palliative procedure in incurable tumors. B. Preoperative stent placement is advised if serum bilirubin is >10mg/dL and
surgery is deferred until serum bilirubin is <3mg/dL.
C. Complications include obstruction due to tumor ingrowth or overgrowth
and cholangitis. D. The placement of a stent is best done transcutaneously. E. Self-expandable metallic stents (SEMS) are more effective than plastic
stents for both proximal and distal obstructions.
Answer: D
Explanation: The placement of stents is typically best performed using
ERCP, not transcutaneously.
42. In evaluating a patient with risk factors for gallbladder malignancy, the surgical
team discusses the associated risks. Which statement about risk factors for gall­bladder malignancy is incorrect?
A. Stones larger than 3cm carry a tenfold increased risk of malignancy. B. Symptomatic stone disease carries a lower risk of developing malignancy
than asymptomatic stones. C. Gallbladder polyps larger than 10mm have a 25% risk of malignancy. D. Porcelain gallbladders are malignant in 10% of cases. E. Prophylactic cholecystectomy is advised when risk factors for gallbladder
malignancy are present.
Answer: B
Explanation: Symptomatic gallstones carry a higher risk of developing
malignancy compared to asymptomatic gallstones.
Bibliography
1. DeOliveira ML, Cunningham SC, Cameron JL, Kamangar F, Winter JM, Lillemoe KD, etal. Cholangiocarcinoma: thirty-one-year experience with 564 patients at a single institution. Ann Surg. 2007;245(5):755–62.
10 Cholangiocarcinoma
https://t.me/med1917
2. Palmer WC, Patel T. Are common factors involved in the pathogenesis of primary liver cancers? A meta-analysis of risk factors for intrahepatic cholangiocarcinoma. J Hepatol. 2012;57(1):69–76.
3. Bismuth H, Nakache R, Diamond T.Management strategies in resection for hilar cholangio­carcinoma. Ann Surg. 1992;215(1):31–8.
4. Clements O, Eliahoo J, Kim JU, Taylor-Robinson SD, Khan SA. Risk factors for intrahe­patic and extrahepatic cholangiocarcinoma: a systematic review and meta-analysis. J Hepatol. 2020;72(1):95–103.
5. Burak K, Angulo P, Pasha TM, Egan K, Petz J, Lindor KD. Incidence and risk factors for cholangiocarcinoma in primary sclerosing cholangitis. Am J Gastroenterol. 2004;99(3):523–6.
6. Burkhart RA, Pawlik TM.Staging and prognostic models for hepatocellular carcinoma and intrahepatic cholangiocarcinoma. Cancer Control. 2017;24(3):1073274817729235.
7. Akiba J, Nakashima O, Hattori S, Tanikawa K, Takenaka M, Nakayama M, et al. Clinicopathologic analysis of combined hepatocellular-cholangiocarcinoma according to the latest WHO classication. Am J Surg Pathol. 2013;37(4):496–505.
8. Madhusudhan KS, Gamanagatti S, Gupta AK.Imaging and interventions in hilar cholangio­carcinoma: a review. World J Radiol. 2015;7(2):28–44.
9. Brandi G, Venturi M, Pantaleo MA, Ercolani G. Cholangiocarcinoma: current opinion on clinical practice diagnostic and therapeutic algorithms: a review of the literature and a long­standing experience of a referral center. Dig Liver Dis. 2016;48(3):231–41.
10. Malaguarnera G, Paladina I, Giordano M, Malaguarnera M, Bertino G, Berretta M.Serum markers of intrahepatic cholangiocarcinoma. Dis Markers. 2013;34(4):219–28.
11. Oseini AM, Chaiteerakij R, Shire AM, Ghazale A, Kaiya J, Moser CD, etal. Utility of serum immunoglobulin G4in distinguishing immunoglobulin G4-associated cholangitis from chol­angiocarcinoma. Hepatology. 2011;54(3):940–8.
12. Liao P, Cao L, Chen H, Pang SZ.Analysis of metastasis and survival between extrahepatic and intrahepatic cholangiocarcinoma: a large population-based study. Medicine (Baltimore). 2021;100(16):e25635.
13. Bagante F, Spolverato G, Weiss M, Alexandrescu S, Marques HP, Aldrighetti L, et al. Assessment of the lymph node status in patients undergoing liver resection for intrahepatic cholangiocarcinoma: the new eighth edition AJCC staging system. J Gastrointest Surg. 2018;22(1):52–9.
14. Boerner T, Drill E, Pak LM, Nguyen B, Sigel CS, Doussot A, etal. Genetic determinants of outcome in intrahepatic cholangiocarcinoma. Hepatology. 2021;74(3):1429–44.
15. Olthof SC, Othman A, Clasen S, Schraml C, Nikolaou K, Bongers M.Imaging of cholangio­carcinoma. Visc Med. 2016;32(6):402–10.
16. You Y, Shin YC, Choi DW, Heo JS, Shin SH, Kim N, etal. Proposed modication of staging for distal cholangiocarcinoma based on the lymph node ratio using Korean multicenter data­base. Cancers (Basel). 2020;12(3):762.
17. Bird N, Elmasry M, Jones R, Elniel M, Kelly M, Palmer D, etal. Role of staging laparoscopy in the stratication of patients with perihilar cholangiocarcinoma. Br J Surg. 2016;104(4):418–25.
18. Pelsang RE, Johlin FC.A percutaneous biopsy technique for patients with suspected biliary or pancreatic cancer without a radiographic mass. Abdom Imaging. 1997;22(3):307–10.
19. Park JY, Kim SY, Shin DH, Choi KU, Kim JY, Sol MY, etal. Validation of the T category for distal cholangiocarcinoma: measuring the depth of invasion is complex but correlates with survival. Ann Diagn Pathol. 2020;46:151489.
20. Lee AJ, Chun YS.Intrahepatic cholangiocarcinoma: the AJCC/UICC 8th edition updates. Chin Clin Oncol. 2018;7(5):52.
21. Yamamoto Y, Sugiura T, Okamura Y, Ito T, Ashida R, Ohgi K, Nakanuma Y, Uesaka K.The evaluation of the eighth edition of the AJCC/UICC staging system for intrahepatic cholangio­carcinoma: a proposal of a modied new staging system. J Gastrointest Surg. 2020;24(4):786–95.
147
148
https://t.me/med1917
22. Hau HM, Meyer F, Jahn N, Rademacher S, Sucher R, Seehofer D.Prognostic relevance of the eighth edition of TNM classication for resected perihilar cholangiocarcinoma. J Clin Med. 2020;9(10):3152.
23. Valle J, Wasan H, Palmer DH, Cunningham D, Anthoney A, Maraveyas A, etal. Cisplatin plus gemcitabine versus gemcitabine for biliary tract cancer. N Engl J Med. 2010;362(14):1273–81.
24. Rea DJ, Heimbach JK, Rosen CB, Haddock MG, Alberts SR, Kremers WK, etal. Liver trans­plantation with neoadjuvant chemoradiation is more effective than resection for hilar cholan­giocarcinoma. Ann Surg. 2005;242(3):451–8; discussion 8–61, 461.
25. Cheng QB, Yi B, Wang JH, Jiang XQ, Luo XJ, Liu C, etal. Resection with total caudate lobec­tomy confers survival benet in hilar cholangiocarcinoma of Bismuth type III and IV. Eur J Surg Oncol. 2012;38(12):1197–203.
26. Liu P, Song Y, Shakoor K, Peng C, Liu S. The pros and cons of the PCC staging system to guide surgical resectability and prognosis. J Cancer. 2022;13(13):3444–51.
27. Koay EJ, Odisio BC, Javle M, Vauthey JN, Crane CH.Management of unresectable intrahe­patic cholangiocarcinoma: how do we decide among the various liver-directed treatments? Hepatobiliary Surg Nutr. 2017;6(2):105–16.
28. Horgan AM, Amir E, Walter T, Knox JJ.Adjuvant therapy in the treatment of biliary tract can­cer: a systematic review and meta-analysis. J Clin Oncol. 2012;30(16):1934–40.
29. Ueno M, Morizane C, Ikeda M, Okusaka T, Ishii H, Furuse J.A review of changes to and clini­cal implications of the eighth TNM classication of hepatobiliary and pancreatic cancers. Jpn J Clin Oncol. 2019;49(12):1073–82.
30. Luvira V, Satitkarnmanee E, Pugkhem A, Kietpeerakool C, Lumbiganon P, Pattanittum P. Postoperative adjuvant chemotherapy for resectable cholangiocarcinoma. Cochrane Database Syst Rev. 2021;9(9):Cd012814.
31. Mohan BP, Chandan S, Khan SR, Kassab LL, Ponnada S, Artifon ELA, etal. Photodynamic therapy (PDT), radiofrequency ablation (RFA) with biliary stents in palliative treatment of unresectable extrahepatic cholangiocarcinoma: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2022;56(2):e153–e60.
32. Hyder O, Hatzaras I, Sotiropoulos GC, Paul A, Alexandrescu S, Marques H, etal. Recurrence after operative management of intrahepatic cholangiocarcinoma. Surgery. 2013;153(6):811–8.
33. Chang HY, Liu B, Wang YZ, Wang WJ, Wang W, Li D, etal. Percutaneous transhepatic chol­angiography versus endoscopic retrograde cholangiography for the pathological diagnosis of suspected malignant bile duct strictures. Medicine (Baltimore). 2020;99(11):e19545.
34. Zhimin G, Noor H, Jian-Bo Z, Lin W, Jha RK.Advances in diagnosis and treatment of hilar cholangiocarcinoma—a review. Med Sci Monit. 2013;19:648–56.
35. Yang J, Wang J, Zhou H, Zhou Y, Wang Y, Jin H, et al. Efcacy and safety of endoscopic radiofrequency ablation for unresectable extrahepatic cholangiocarcinoma: a randomized trial. Endoscopy. 2018;50(8):751–60.
36. Taggar AS, Mann P, Folkert MR, Aliakbari S, Myrehaug SD, Dawson LA.A systematic review of intraluminal high dose rate brachytherapy in the management of malignant biliary tract obstruction and cholangiocarcinoma. Radiother Oncol. 2021;165:60–74.
37. Vienne A, Hobeika E, Gouya H, Lapidus N, Fritsch J, Choury AD, etal. Prediction of drainage effectiveness during endoscopic stenting of malignant hilar strictures: the role of liver volume assessment. Gastrointest Endosc. 2010;72(4):728–35.
38. Valle JW, Wasan H, Johnson P, Jones E, Dixon L, Swindell R, etal. Gemcitabine alone or in combination with cisplatin in patients with advanced or metastatic cholangiocarcinomas or other biliary tract tumours: a multicentre randomised phase II study—the UK ABC-01 study. Br J Cancer. 2009;101(4):621–7.
39. Kim YI, Park JW, Kim BH, Woo SM, Kim TH, Koh YH, etal. Outcomes of concurrent chemo­radiotherapy versus chemotherapy alone for advanced-stage unresectable intrahepatic cholan­giocarcinoma. Radiat Oncol. 2013;8:292.
A. S. Mahmood et al.
10 Cholangiocarcinoma
https://t.me/med1917
40. Yamashita S, Koay EJ, Passot G, Shroff R, Raghav KP, Conrad C, etal. Local therapy reduces the risk of liver failure and improves survival in patients with intrahepatic cholangiocarci­noma: a comprehensive analysis of 362 consecutive patients. Cancer. 2017;123(8):1354–62.
41. Machairas N, Lang H, Jayant K, Raptis DA, Sotiropoulos GC.Intrahepatic cholangiocarci­noma: limitations for resectability, current surgical concepts and future perspectives. Eur J Surg Oncol. 2020;46(5):740–6.
42. Yu MH, Kim YJ, Park HS, Jung SI.Benign gallbladder diseases: imaging techniques and tips for differentiating with malignant gallbladder diseases. World J Gastroenterol. 2020;26(22):2967.
149
Chapter 11
https://t.me/med1917
Anal Cancers
SalihAhmedAljiburi, AqeelShakirMahmood, SalehAbdulkareemSaleh, andMustafaIsmail
1. A 67-year-old male presented with hematochezia; further evaluation revealed
SCC.In epidemiology of anal cancer, the incorrect statement is:
A. Less than 1000 new cases are diagnosed annually in the United States. B. Anal cancer incidence and mortality have increased dramatically in the
recent decades in the United States. C. Anal cancer is more common in men. D. Anal cancer accounts for 1–2% of digestive tract tumors. E. SCC constitutes 80–90% of all malignant anal tumors.
Answer: C
Explanation: Anal cancer is more common in females, potentially attrib­uted to sexual behavior or the prevalence of human papillomavirus (HPV) infection in females. This demographic difference is a key point to remember.
2. A 77-year-old male presented with fresh bleeding and pain during defecation; further evaluation exhibits SCC in the anus. In risk factors for anal cancer, the incorrect statement is:
A. Autoimmune diseases are associated with an increased prevalence of
anal cancer.
S. A. Aljiburi Baghdad Teaching Hospital, Baghdad, Iraq
A. S. Mahmood Department of General Surgery, University of Baghdad, Baghdad, Iraq
S. A. Saleh College of Medicine University of Baghdad, Baghdad, Iraq
M. Ismail (*) Department of Surgery, College of Medicine, University of Baghdad, Baghdad, Iraq
Switzerland AG 2024 A. S. Mahmood, A. Koulouris (eds.), MCQs in General Surgical Oncology,
https://doi.org/10.1007/978-3-031-65738-2_11
151© The Author(s), under exclusive license to Springer Nature