Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru t.me/Prokururor I Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ординатура / Хирургия / @xirurgi_2025 / @xirurgi_2025 - 1146 - файл

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2026
Размер:
5 Мб
Скачать
14 Thyroid Cancers
https://t.me/med1917
213
statements about controversies in thyroid surgery for differentiated thyroid can­cer is incorrect?
A. Active surveillance is a management option for papillary thyroid
microcarcinoma.
B. The extent of thyroid surgery for low-risk differentiated thyroid cancer is a
subject of ongoing debate.
C. Molecular testing plays no role in guiding decision-making about the neces-
sity and extent of initial surgery.
D. Innovative thyroidectomy techniques include robotic and transoral
approaches.
E. Patient preferences are crucial in decision-making regarding the extent of
surgery and long-term surveillance.
Answer: C
Explanation: Molecular testing plays no role in guiding decision-making about the necessity and extent of initial surgery. This statement is incorrect as molecular testing can guide decision-making regarding the necessity and extent of surgery.
43. A patient with differentiated thyroid cancer is being counseled about surgical options. Which of the following statements regarding total thyroidectomy for differentiated thyroid cancer is incorrect?
A. Total thyroidectomy followed by radioiodine ablation and thyroid hormone
suppression is appropriate for most patients.
B. Total thyroidectomy is associated with higher recurrence rates compared to
partial thyroidectomy.
C. The approach reduces the risk of cancer recurrence and facilitates postop-
erative monitoring.
D. Surgeon volume is associated with patient outcomes following total
thyroidectomy.
E. Retrospective analyses support total thyroidectomy for reducing recurrence
risk and addressing multifocal intrathyroidal cancer.
Answer: B
Explanation: Total thyroidectomy is associated with higher recurrence rates compared to partial thyroidectomy. This statement is incorrect as total thyroidectomy, when indicated, can reduce the risk of cancer recurrence compared to less extensive surgery.
44. A patient with a bilateral nodular goiter is considering surgical treatment options. Which of the following statements about total thyroidectomy in the treatment of thyroid disease is incorrect?
A. Total thyroidectomy is indicated for bilateral nodular goiter, Graves’ dis-
ease, and chronic thyroiditis.
B. The rapid frozen diagnosis being equivocal for carcinoma is a contraindica-
tion for total thyroidectomy.
214
https://t.me/med1917
T. A. Majeed et al.
C. Cosmetic outcomes are a signicant concern for patients undergoing thy-
roid surgery.
D. Minimally invasive procedures for thyroid disease aim to improve cosmetic
outcomes.
E. Total thyroidectomy has been performed for both malignant and benign thy-
roid diseases.
Answer: B
Explanation: The rapid frozen diagnosis being equivocal for carcinoma is a contraindication for total thyroidectomy. This statement is incorrect as an equivocal diagnosis for carcinoma may be an indication for total thyroid­ectomy to ensure complete removal and facilitate further treatment.
Bibliography
1. Kitahara CM, Linet MS, Beane Freeman LE, Check DP, Church TR, Park Y, Purdue MP, Schairer C, Berrington de González A.Cigarette smoking, alcohol intake, and thyroid cancer risk: a pooled analysis of ve prospective studies in the United States. Cancer Causes Control. 2012;23:1615–24.
2. Pizzato M, Li M, Vignat J, Laversanne M, Singh D, La Vecchia C, Vaccarella S.The epide­miological landscape of thyroid cancer worldwide: GLOBOCAN estimates for incidence and mortality rates in 2020. Lancet Diabetes Endocrinol. 2022;10(4):264–72.
3. Pearce EN, Braverman LE.Papillary thyroid microcarcinoma outcomes and implications for treatment. J Clin Endocrinol Metabol. 2004;89(8):3710–2.
4. Welker MJ, Orlov D.Thyroid nodules. Am Fam Physician. 2003;67(3):559–67.
5. Matthews TJ, Chua E, Gargya A, Clark J, Gao K, Elliott M. Elevated serum thyroglobulin levels at the time of ablative radioactive iodine therapy indicate a worse prognosis in thyroid cancer: an Australian retrospective cohort study. J Laryngol Otol. 2016;130(Suppl 4):S50–S3.
https://doi.org/10.1017/S0022215116008331.
6. Staniforth JU, Erdirimanne S, Eslick GD. Thyroid carcinoma in graves’ disease: a meta­analysis. Int J Surg. 2016;27:118–25.
7. Al-Brahim N, Asa SL. Papillary thyroid carcinoma: an overview. Arch Pathol Lab Med. 2006;130(7):1057–62.
8. Park H, Heo J, Ki CS, Shin JH, Oh YL, Son YI, Kim JS, Kim SW, Chung JH, Kim TY, Kim TH, Kim JH.Selection criteria for completion thyroidectomy in follicular thyroid car­cinoma using primary tumor size and TERT promoter mutational status. Ann Surg Oncol. 2023;30(5):2916–25. https://doi.org/10.1245/s10434- 022- 13089- 5. PMID: 36637642; PMCID: PMC9838536
9. McHenry CR, Phitayakorn R. Follicular adenoma and carcinoma of the thyroid gland. Oncologist. 2011;16(5):585–93.
10. Limaiem F, Rehman A, Anastasopoulou C, Mazzoni T.Papillary thyroid carcinoma. 2023 Jan
1. In: StatPearls [internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2023.
11. Rahbari R, Zhang L, Kebebew E. Thyroid cancer gender disparity. Future Oncol. 2010;6(11):1771–9. https://doi.org/10.2217/fon.10.127. PMID: 21142662; PMCID: PMC3077966
12. Iglesias ML, Schmidt A, Ghuzlan AA, Lacroix L, Vathaire F, Chevillard S, Schlumberger M.Radiation exposure and thyroid cancer: a review. Arch Endocrinol Metab. 2017;61(2):180–7.
14 Thyroid Cancers
https://t.me/med1917
13. Bomeli SR, LeBeau SO, Ferris RL.Evaluation of a thyroid nodule. Otolaryngol Clin N Am. 2010;43(2):229–38. https://doi.org/10.1016/j.otc.2010.01.002. PMID: 20510711; PMCID: PMC2879398, vii
14. Gonzalez-Gonzalez R, Bologna-Molina R, Carreon-Burciaga RG, Gómezpalacio-Gastelum M, Molina-Frechero N, Salazar-Rodríguez S.Papillary thyroid carcinoma: differential diag­nosis and prognostic values of its different variants: review of the literature. ISRN Oncol. 2011;2011:915925. https://doi.org/10.5402/2011/915925. PMID: 22432054; PMCID: PMC3302055
15. Yutan E, Clark OH.Hürthle cell carcinoma. Curr Treat Options in Oncol. 2001;2:331–5.
16. Wells SA Jr, Pacini F, Robinson BG, Santoro M.Multiple endocrine neoplasia type 2 and famil­ial medullary thyroid carcinoma: an update. J Clin Endocrinol Metab. 2013;98(8):3149–64.
17. Quayle FJ, Moley JF. Medullary thyroid carcinoma: including MEN 2A and MEN 2B syn­dromes. J Surg Oncol. 2005;89(3):122–9.
18. Haugen BR, Alexander EK, Bible KC, Doherty GM, Mandel SJ, Nikiforov YE, Pacini F, Randolph GW, Sawka AM, Schlumberger M, Schuff KG, Sherman SI, Sosa JA, Steward DL, Tuttle RM, Wartofsky L. 2015 American Thyroid Association management guidelines for adult patients with thyroid nodules and differentiated thyroid cancer: the American Thyroid Association guidelines task force on thyroid nodules and differentiated thyroid can­cer. Thyroid. 2016;26(1):1–133. https://doi.org/10.1089/thy.2015.0020. PMID: 26462967; PMCID: PMC4739132
19. Schmid KW.Lymphknoten- und Organmetastasen des Schilddrüsenkarzinoms. Metastasen in der Schilddrüse [Lymph node and distant metastases of thyroid gland cancer. Metastases in the thyroid glands]. Pathologe. 2015;36(Suppl 2):171–5. Germanica. https://doi.org/10.1007/
s00292- 015- 0071- 6.
20. Del Rio P, Loderer T, Giuffrida M, Cozzani F, Rossini M, Bonli D, Bonati E.Multifocality in patients treated for papillary thyroid carcinoma: a preliminary analysis of related risk factors. Acta Biomed. 2021;92(5):e2021017.
21. Coca-Pelaz A, Shah JP, Hernandez-Prera JC, Ghossein RA, Rodrigo JP, Hartl DM, Olsen KD, Shaha AR, Zafereo M, Suarez C, Nixon IJ, Randolph GW, Mäkitie AA, Kowalski LP, Vander Poorten V, Sanabria A, Guntinas-Lichius O, Simo R, Zbären P, Angelos P, Khaf A, Rinaldo A, Ferlito A.Papillary thyroid cancer-aggressive variants and impact on management: a narrative review. Adv Ther. 2020;37(7):3112–28. https://doi.org/10.1007/s12325- 020- 01391- 1. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32488657; PMCID: PMC7467416
22. Patel KN, Shaha AR. Poorly differentiated and anaplastic thyroid cancer. Cancer Control. 2006;13(2):119–28.
23. Tuttle RM, Leboeuf R. Postoperative Management of well-differentiated thyroid cancer. Endocrine surgery: principles and practice. 2009:137–48.
24. Sawka AM, Thephamongkhol K, Brouwers M, Thabane L, Browman G, Gerstein HC.A sys­tematic review and metaanalysis of the effectiveness of radioactive iodine remnant ablation for well-differentiated thyroid cancer. J Clin Endocrinol Metabol. 2004;89(8):3668–76.
25. Berlin JA, Gross JM, O'Donoghue JE.Radioiodine therapy for thyroid cancer: a review of the literature. J Nucl Med. 2012;53(7):1163–72.
26. American Thyroid Association. Management of thyroid cancer: 2015 guidelines of the American Thyroid Association. Thyroid. 2015;25(11):1675–730.
27. Noussios G, Anagnostis P, Goulis DG, Lappas D, Natsis K. Ectopic thyroid tissue: anatomi­cal, clinical, and surgical implications of a rare entity. Eur J Endocrinol. 2011;165(3):375–82.
28. Tran P, Desimone S, Barrett M, Bachrach B.I-131 treatment of graves' disease in an unsus­pected rst trimester pregnancy; the potential for adverse effects on the fetus and a review of the current guidelines for pregnancy screening. Int J Pediatr Endocrinol. 2010;2010:858359.
29. Ahmed S, Ghazarian MP, Cabanillas ME, Zafereo ME, Williams MD, Vu T, Schomer DF, Debnam JM. Imaging of anaplastic thyroid carcinoma. AJNR Am J Neuroradiol. 2018;39(3):547–51.
215
216
https://t.me/med1917
30. Macedo F, Ladeira K, Pinho F, Saraiva N, Bonito N, Pinto L, Goncalves F.Bone metasta­ses: an overview. Oncol Rev. 2017;11(1):321. https://doi.org/10.4081/oncol.2017.321. PMID: 28584570; PMCID: PMC5444408
31. Baloch ZW, LiVolsi VA. Our approach to follicular-patterned lesions of the thyroid. J Clin Pathol. 2007;60(3):244–50.
32. Sobrinho-Simoes M, Eloy C, Magalhaes J, Lobo C, Amaro T.Follicular thyroid carcinoma. Mod Pathol. 2011;24:S10–S8.
33. Grani G, Lamartina L, Durante C, Filetti S, Cooper DS.Follicular thyroid cancer and Hürthle cell carcinoma: challenges in diagnosis, treatment, and clinical management. Lancet Diabetes Endocrinol. 2018;6(6):500–14.
34. Tuttle RM, Ball DW, Byrd D, Daniels GH, Dilawari RA, Doherty GM, Duh QY, Ehya H, Farrar WB, Haddad RI, Kandeel F. Medullary carcinoma. J Natl Compr Cancer Netw. 2010;8(5):512–30.
35. Pacini F, Castagna MG, Cipri C, Schlumberger M.Medullary thyroid carcinoma. Clin Oncol (R Coll Radiol). 2010;22(6):475–85.
36. Rosato L, Avenia N, Bernante P, De Palma M, Gulino G, Nasi PG, Pelizzo MR, Pezzullo L.Complications of thyroid surgery: analysis of a multicentric study on 14,934 patients oper­ated on in Italy over 5 years. World J Surg. 2004;28:271–6.
37. Gil Z, Patel SG.Surgery for thyroid cancer. Surg Oncol Clin N Am. 2008;17(1):93–120.
38. Barczyński M, Konturek A, Hubalewska-Dydejczyk A, Gołkowski F, Cichoń S, Nowak W. Five-year follow-up of a randomized clinical trial of total thyroidectomy versus Dunhill operation versus bilateral subtotal thyroidectomy for multinodular nontoxic goiter. World J Surg. 2010;34:1203–13.
39. Uslu A, Okut G, Tercan IC, Erkul Z, Aykas A, Karatas M, Simsek C, Tatar E.Anatomical distribution and number of parathyroid glands, and parathyroid function, after total parathy­roidectomy and bilateral cervical thymectomy. Medicine. 2019;98:23.
40. An S, Kim K.Surgical management of locally advanced thyroid cancer. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2010;18(2):119–23.
41. Venkat R, Guerrero MA.Recent advances in the surgical treatment of differentiated thyroid cancer: a comprehensive review. Sci World J. 2013;2013:425136.
42. Wang TS, Sosa JA.Thyroid surgery for differentiated thyroid cancer—recent advances and future directions. Nat Rev Endocrinol. 2018;14(11):670–83.
43. Sosa JA, Udelsman R.Total thyroidectomy for differentiated thyroid cancer. J Surg Oncol. 2006;94:701–7.
44. Chonkich GD, Petti GH, Goral W.Total thyroidectomy in the treatment of thyroid disease. Laryngoscope. 1987;97(8 Pt 1):1044–6.
T. A. Majeed et al.
Chapter 15
https://t.me/med1917
Parathyroid Carcinoma
RaafatRaoofAltur, WaseemM.Al Hamidy, MunthirA.Alobaidi, andMustafaIsmail
1. A 58-year-old patient presents with persistent hypercalcemia and is undergoing
evaluation for parathyroid disease. In parathyroid carcinoma (PC), which of the following is incorrect?
A. Rare tumor that can occur sporadically or as a part of a syndrome. B. A greater number of parathyroid tumors are hormonally active for parathy-
roid hormone (PTH).
C. The symptoms of hypercalcemia in parathyroid benign tumors are often
more marked than in cases of PC patients. D. Incidence is equal between males and females. E. Many initially present with parathyrotoxicosis.
Answer: C
Explanation: The symptoms of hypercalcemia are often more marked in cases of PC patients than in parathyroid benign tumors, making it a crucial diagnostic distinction.
2. A 45-year-old patient is being evaluated for familial syndromes that might increase the risk of developing PC. Regarding the syndromes that increase the risk of PC, the incorrect statement is:
A. MEN1 is associated with an increased risk of parathyroid cancer. B. MEN2A is associated with an increased risk of parathyroid cancer.
R. R. Altur Department of Digestive Surgery, Gastroenterology and Hepatology Teaching Hospital, Baghdad, Iraq
W. M. Al Hamidy Gastroenterology and Hepatology Teaching Hospital, Medical City, Baghdad, Iraq
M. A. Alobaidi · M. Ismail (*) Department of Surgery, College of Medicine, University of Baghdad, Baghdad, Iraq
Switzerland AG 2024 A. S. Mahmood, A. Koulouris (eds.), MCQs in General Surgical Oncology,
https://doi.org/10.1007/978-3-031-65738-2_15
217© The Author(s), under exclusive license to Springer Nature
218
https://t.me/med1917
R. R. Altur et al.
C. Familial hyperparathyroidism is associated with an increased risk of para-
thyroid cancer.
D. Hyperparathyroidism-jaw tumor syndrome is associated with an increased
risk of parathyroid cancer.
E. MEN2B is associated with an increased risk of parathyroid cancer.
Answer: E Explanation: MEN2B is not associated with an increased risk of parathy-
roid cancer, unlike the other syndromes listed.
3. A 50-year-old patient is undergoing genetic testing for HRPT2 mutations due to a family history of hyperparathyroidism. Regarding HRPT2 mutation and PC, which of the following is incorrect?
A. Mutations are common with familial isolated hyperparathyroidism. B. Calcium and PTH levels are the main biochemical screening tests for
hyperparathyroidism.
C. High level of calcium is much typical of early PC associated with germline
HRPT2 mutations.
D. Additional surveillance measures, particularly neck ultrasonography, may
improve sensitivity and lead to early detection of tumors.
E. Parabromin is an important tumor suppressor of parathyroid gland tissue
and mutations in the HRPT2 gene are associated with high-grade PC.
Answer: C
Explanation: High levels of calcium are not typical of early PC associ­ated with germline HRPT2 mutations, as these tumors can be normocalce­mic or mildly hypercalcemic.
4. A 45-year-old patient is diagnosed with PC, and genetic testing is being consid­ered. Regarding genetic and PC, which of the following is incorrect?
A. HRPT2 mutations have a role in sporadic PC. B. Molecular pathogenesis of PC is affected by mutation of the HRPT2
(CDC73) which is a tumor suppressor gene.
C. HRPT2 mutations have a role in the hyperparathyroidism-jaw tumor
syndrome. D. Checking HRPT has no role in sporadic cases of parathyroid cancer. E. HRPT2 has a role in some isolated familial hyperparathyroidism cases.
Answer: D
Explanation: In sporadic cases of PC, checking for HRPT2 mutations is not typically performed; however, sporadic PC can sometimes have HRPT2 germline mutations, raising the possibility of hyperparathyroidism-jaw tumor syndrome.
5. A 30-year-old patient has a strong family history of hyperparathyroidism and jaw tumors. They are concerned about the possibility of developing PC.Which of the following is incorrect regarding hyperparathyroidism-jaw tumor (HPT- JT) syndromes?
15 Parathyroid Carcinoma
https://t.me/med1917
219
A. Autosomal recessive disease related to familial hyperparathyroidism. B. Strong association between HRPT2 mutations and HPT-JT. C. PC occurs with higher frequency in HPT-JT than in sporadic PHPT. D. Patients that have sporadic PC may have the HPT-JT syndrome. E. HPT-JT-associated diseases include cystic parathyroid adenomatosis, ossi-
fying broma.
Answer: D
Explanation: Patients with sporadic PC are not typically associated with HPT-JT syndrome. HPT-JT is an autosomal dominant type of familial hyperparathyroidism.
6. A 50-year-old patient is undergoing genetic counseling due to a family history of parathyroid disorders. The geneticist is evaluating the potential genetic fac­tors that could be associated with an increased risk of PC. Regarding the genes associated with PC, the incorrect statement is:
A. CCND1/PRAD1 is associated with PC. B. APC is associated with PC. C. HRPT2 is associated with PC. D. MEN1 is associated with PC. E. RET is associated with PC.
Answer: B
Explanation: APC is not associated with PC; it is primarily associated with CRC. The other genes listed have roles in the development of parathy­roid cancer.
7. A 52-year-old male patient presents with memory decits and paresthesia. Laboratory ndings reveal elevated calcium levels. Regarding possible clinical presentations of PC, the incorrect statement is:
A. A 55-year-old female patient with lab calcium of 14.5 mg/dL. B. A 47-year-old asymptomatic patient with a calcium level of 13.4 mg/dL. C. A 45-year-old female patient with a known cause of chronic kidney disease
on dialysis. D. A 50-year-old male patient with a cervical mass and fatigue. E. A 52-year-old male patient with memory decit and paresthesia.
Answer: C
Explanation: Most PC patients present with signs and symptoms of hyperparathyroidism. A patient with a known cause of kidney disease and hyperparathyroidism is usually due to secondary hyperparathyroidism related to renal failure, making this presentation less likely to be PC.
8. A 52-year-old patient with hyperparathyroidism is experiencing various symp­toms. Regarding symptoms of hyperparathyroidism, which of the following is incorrect?
A. Clinical symptoms are mainly related to tumor spread rather than high
secretion of PTH.
B. Hypercalcemia.
220
https://t.me/med1917
R. R. Altur et al.
C. Renal failure. D. Cardiac arrhythmia. E. Neurocognitive dysfunction.
Answer: A Explanation: Clinical symptoms of hyperparathyroidism are mainly
related to the high secretion of PTH, which leads to various systemic effects.
9. A 48-year-old patient undergoes a parathyroidectomy, and an immunohisto­chemical panel is used to analyze the tissue. Regarding the role of immunohis­tochemical panel in PC, which is incorrect?
A. Useful in the identication of parathyroid tissue. B. Differentiates between parathyroid cancer and other tumors like thy-
roid cancer.
C. Has no role in small biopsies or ectopic locations suspected to be of para-
thyroid origin. D. Differentiates between parathyroid adenoma and carcinoma. E. Identication of supernumerary parathyroid glands.
Answer: C
Explanation: Immunohistochemical panels are useful in various aspects of parathyroid pathology, including the identication of parathyroid tissue and differentiation between different parathyroid conditions, but they may have limited utility in small biopsies or ectopic locations suspected to be of parathyroid origin.
10. A 60-year-old female patient is diagnosed with primary hyperparathyroidism (PHPT), and her treatment options are being discussed. Which of the following is incorrect regarding PHPT?
A. Benign solitary adenoma is accountable for 80%–90% of all cases of PHPT. B. Ultrasonography and sestamibi scan are considered typical imaging for
parathyroid lesions.
C. Common, occur in females more than males with an age range of
50–70years.
D. Minimally invasive intervention isn’t useful if the patient having a preop-
erative scan is suspicious for a single solitary lesion.
E. Minimally invasive intervention is useful in the majority of cases of PHPT.
Answer: D
Explanation: Minimally invasive intervention is mostly useful when there is a preoperative scan suspicious for a single solitary lesion, or when the lesion is a benign solitary adenoma, which is the most common cause of PHPT.
11. A 45-year-old patient with a cervical mass undergoes surgical evaluation, and pathology results are awaited. In PC and atypical parathyroid adenoma, which of the following is incorrect?
A. Hypercalcemia crisis has a higher incidence in atypical adenoma than PC. B. PC size is larger than atypical parathyroid adenoma.
15 Parathyroid Carcinoma
https://t.me/med1917
221
C. Mean serum calcium is much higher in PC than in atypical adenoma. D. PTH level is much higher in PC than in adenoma. E. PC usually doesn’t have a distinct capsule and adheres to nearby structures,
while loss of parabromin expression is the same as in atypical adenoma.
Answer: A Explanation: Hypercalcemia crisis is more commonly associated with
PC than atypical adenoma.
12. A 45-year-old patient is being evaluated for PHPT and is discussing diagnostic options with their endocrinologist. In parathyroid gland pathologies, which of the following is incorrect?
A. PC is least likely to be a cause of PHPT than parathyroid adenoma. B. Diagnosis of parathyroid cancer can be made using radiological imaging. C. Knowledge of the unusual anatomic locations for enlarged parathyroid
glands is crucial to operative success during both initial and reoperative
parathyroid surgery. D. Eighty-four percent of individuals have four parathyroid glands. E. Localization studies should not be used to establish the diagnosis of PHPT.
Answer: B
Explanation: The diagnosis of parathyroid cancer is made by pathology, typically during surgical excision. Radiological imaging alone cannot denitively diagnose parathyroid cancer.
13. A surgeon is explaining parathyroid gland anatomy to a medical student. Regarding parathyroid glands’ surgical anatomy, which is incorrect?
A. The superior glands originate from the third branchial pouch. The inferior
glands originate from the fourth branchial pouch.
B. Ectopic parathyroid glands occur along with tissues that have similar
embryological origin.
C. Ectopic parathyroid gland may be any one of the four glands or a supernu-
merary gland (more than four).
D. Supernumerary glands may be responsible for persistent hyperparathyroid-
ism after parathyroidectomy.
E. The most common location for supernumerary parathyroid glands is within
the thymus or near the thyrothymic ligament.
Answer: A
Explanation: The superior parathyroid glands originate from the fourth branchial pouch, while the inferior glands originate from the third bran­chial pouch.
14. A medical student is learning about the vascular supply of parathyroid glands. Which of the following is incorrect?
A. The parathyroid glands are supplied by branches from the external
carotid artery. B. The superior parathyroid glands are supplied by the inferior thyroid artery. C. The inferior parathyroid glands are supplied by the inferior thyroid artery.
222
https://t.me/med1917
R. R. Altur et al.
D. Each parathyroid gland has its own end arterial supply. E. Parathyroid veins drain into the thyroid vein plexus and hence to superior,
middle, and inferior thyroid veins.
Answer: A
Explanation: The parathyroid glands are supplied by branches from the thyrocervical trunk of the subclavian artery, including the inferior thyroid artery that supplies both the superior and inferior parathyroid glands. They are not supplied by branches from the external carotid artery.
15. A 50-year-old patient with suspected PC is undergoing preoperative diagnostic evaluations. In preoperative diagnostic studies of PC, which of the following is incorrect?
A. The most sensitive imaging for pathologic parathyroid gland is sestamibi
scintigram.
B. The most sensitive technique for the detection of possible signs of malig-
nancy was CT scan. C. The most widely used imaging for PC is ultrasonography. D. Ultrasound is more sensitive than a sestamibi scan for the detection of PC. E. Usage of nuclear magnetic resonance and PET scan was unusual.
Answer: D
Explanation: Ultrasound is not more sensitive than a sestamibi scan for the detection of PC.CT scan is the most sensitive technique for detecting possible signs of malignancy, followed by ultrasound and sestamibi scan.
16. A 55-year-old patient is being evaluated for PHPT and is discussing treatment options with their endocrinologist. Regarding the approach for PHPT, which of the following is incorrect?
A. Persistent or recurrent PHPT is an indication for re-exploration. B. Symptomatic cervical disc disease is an absolute contraindication for
parathyroidectomy.
C. Asymptomatic PHPTH is an indication for surgery in certain
circumstances. D. Parathyroid cancer is considered an indication for surgical exploration. E. Patients with familial hypocalciuric hypercalcemia should not undergo
parathyroidectomy.
Answer: B
Explanation: Symptomatic cervical disc disease is a relative contraindi­cation for parathyroidectomy, meaning it should be carefully considered and evaluated on an individual basis.
17. A pathologist is examining tissue samples from a suspicious parathyroid lesion. Regarding the diagnosis of PC, the incorrect statement is:
A. The absence of brous bands arranged in a trabecular design is required for
diagnosis. B. Inltration of surrounding structures is a key diagnostic feature. C. Vascular invasion is necessary for diagnosing PC.