Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Документ Microsoft Word

.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
22.88 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний педагогічний університет ім. А.С.Макаренка

Кафедра БОФК

Курсова робота з медико-біологічних основ

на тему : «Поняття гнучкості та рухливості у суглобах»

Студента 932 групи

Романенка Олександра

Науковий керівник:

Кандидат пед. наук., доцент

Бріжата Ірина Анатоліївна

Національна шкала ____

Кількість балів___ Оцінка :ECTS___

Суми – 2013

ЗМІСТ

Вступ

Розділ 1.Фізичні вправи. Основні причини ушкоджень при заняттях фізичними вправами

1.1 Суть поняття, структура, статистика

1.2 Причини ушкоджень, що виникають під час занять фізичними вправми

1.3 Класифікація й ознаки травм, що виникають під час занять фізичною культурою

Розділ 2. Головні заходи уникнення фізичних ушкоджень та перша допомога

2.1 Профілактика травматизму під час занять фізичними вправами (організація та методи тренування і занять)

2.2 Надання долікарської допомоги при травмах, що виникають під час занять фізичною культурою

Розділ 3. Травматизм та його профілактика при виконанні фізичних вправ: спостереження та власний досвід

Висновки

Список використаної літератури

ВСТУП

Актуальність цієї теми полягає в тому,що значна частина людей,яка займається фізичними вправами не придає належного значення ризику отримати ушкодження,травму. Пріоритетним завданням фізичного виховання студентів на сучасному етапі є збереження їх здоров'я. Одним із аспектів реалізації цього завдання є боротьба з травматизмом у процесі занять з фізичного виховання. Проте, на сьогоднішній день фізичне виховання відноситься до дисциплін найвищого ризику щодо травматизму. Саме тому важливо передбачити систему заходів, спрямованих на профі-лактику травматизму та факторів ризику отримання травми на заняттях з фізичного виховання. Отримання травми під час рухової активності є не лише медичною проблемою . Травматизм потребує комплексних профілактичних заходів як з боку працівників охорони здоров'я, так і зі сторони викладачів, працівників соціальних служб, батьків. Профілактична спрямованість української охорони здоров'я обумовлює проведення комплексу попереджувальних заходів для збереження і зміцнення здоров'я людини. В ці заходи входить величезна по своїх масштабах система заходів по профілактиці травматизму, зокрема при заняттях спортом.

Спостерігаються випадки розвитку хронічних процесів в результаті раніше отриманого пошкодження. Великі фізичні навантаження, вживані іноді при заняттях спортом, особливо в умовах напружених тренувань і змагань, вимагають добре налагодженої системи відновлення пошкодженої області і організму в цілому.

Узагальнені матеріали про стан захворюваності спортсменів представників всіх видів спорту показують, що на першому місці по частоті розповсюдження стоять хронічні запальні і дегенеративні зміни опорно-рухового апарату, що є слідством перенесених і недостатньо вилікуваних травм, повторних мікротравм і фізичних перевантажень. До них відносяться: деформуючий артроз, хронічний періостити, паратеноніти, тендовагініти, міофасцити, міозити і ін. При цьому переважно вражаються самі навантажуванні суглоби, зв'язково-сумочний апарат і м'язи.

Частота захворювань опорно-рухового апарату у кваліфікованих спортсменів більшої, ніж у менш кваліфікованих і початківців спортсменів, що до певної міри пов'язано з більш високими фізичними навантаженнями в тренуванні. Значний відсоток таких змін у ведучих спортсменів пояснюється недостатньо відповідальним відношенням до лікування травм, відновленням тренувань, до настання функціонального відновлення, а також недостатньо розробленою діагностикою і оцінкою функціонально стани нервово-м'язового апарату і тим, що не вирішені ще повністю питання про ефективні засоби відновлення нервово-м'язової системи після великих фізичних напруг. Мета цієї курсової роботи – визначити загальні причини травматизму при занятті фізичними вправами, окреслити засоби та методи профілактики, надання першої допомоги та реабілітації травмованого, який отримав ушкодження або захворювання опорно-рухового апарату. Відповідно до цієї мети, визначено такі завдання:

  • . Визначити частоту та локалізацію травм під час виконання фізичних вправ

  • Дослідити теми занять з фізичного виховання, на яких були отримані травми

  • Визначити порядок дій при наданні долікарської допомоги при виникненні травми на занятті фізичною культурою.

Об’єкт дослідження заняття з фізичної культури, на прикладі якого буде розглянуто ймовірність виникнення травм, а також способи профілактики їх виникнення.

Предмет – система теоретичних та практичних навичок, необхідних для профілактики травматизму під час занять фізичними вправами.

Методи дослідження Теоретичний аналіз літературних і наукових даних, аналіз передового практичного досвіду спеціалістів з фізичної культури та спорту, особистий досвід тренування, документи планування, обліку і звітності, що відображають навчально-тренувальний процес.

Структура роботи. Курсова робота складається із трьох розділів. У першому розділі «. Основні причини ушкоджень при заняттях фізичними вправами» даємо визначення травм, які виникають під час занять фізичними вправами, класифікуємо травми, з’ясовуємо ймовірні причини їх виникнення.

В другому розділі «Головні заходи уникнення фізичних ушкоджень та перша допомога» ми визначаємо, які заходи необхідно вживати для профілактики травматизму . Насамперед, йдеться про організацію та методи тренування. Окрім того, ми визначаємо практичні рекомендації надання долікарської допомоги при травмах, які можуть виникнути на занятті фізичної культури. Йдеться про накладання пов’язок, шин, спинення кровотечі, транспортування травмованого тощо.

У третьому розділі «Травматизм та його профілактика при виконанні фізичних вправ: спостереження та власний досвід» на прикладі занять фізкультурою у школі розглянуто приклади профілактики травматизму, а також надання долікарської допомоги при виникненні травм на заняттях.

Враховуючи всі викладені в роботі аспекти роботи викладача фізичної культури, вчитель, тренер може зробити проведення занять значно безпечнішим з точки зору виникнення травм.

Курсову роботу завершують висновки та список літератури.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Бріжата І. Попередження травматизму при заняттях лижною підготовкою в школі / А. Юнак, І. Бріжата // Вісник Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка. Серія: Педагогічні науки. Фізичне виховання та спорт. – Чернігів : ЧДПУ, 2011. – Вип. 86. – С. 213–215. (фахове видання).

2. Бріжата І. А. Спортивний травматизм та його профілактика при вивченні біомеханіки студентами спортивних спеціальностей / І. А. Бріжата // Вісник Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка. Серія: Педагогічні науки. Фізичне виховання та спорт. – Чернігів : ЧДПУ, 2011. – Вип. 91, т. ІІ. – С.14–17. (фахове видання).

3. Бріжата І. А. Наступність у підготовці майбутніх фахівців фізичної культури при вивченні біомеханіки / І. А. Бріжата // Вісник Чернігівського державного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка. Серія: Педагогічні науки. Фізичне виховання та спорт. – Чернігів: ЧДПУ, 2012. – Вип. 102, т. 1. – С. 95–98. (фахове видання).

4. Бріжата І. А. Методики здоров’язбережувальної підготовки майбутніх вчителів фізичної культури на заняттях із динамічної анатомії / І. А. Бріжата // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології / Сумський державний педагогічний університет ім. А. С. Макаренка. – Суми, 2012. – № 1(19). – С. 223–229. (фахове видання).

5. Бріжата І. А. Профілактика шкільного травматизму у професійній підготовці майбутнього вчителя фізичної культури / І. А. Бріжата // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології / Сумський державний педагогічний університет ім. А. С. Макаренка. – Суми, 2012. – №7(25). – С. 211–218. (фахове видання).

6. Бріжата І. А. Моніторинг якості здоров’язбережувальної підготовки фахівців фізичної культури в системі післядипломної освіти / І. А. Бріжата // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології / Сумський державний педагогічний університет ім. А. С. Макаренка. – Суми, 2012. –№8(26), 2012. – С.227–234. (фахове видання).