Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kultura_dilovogo_spilkuvannya(1).docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
225.29 Кб
Скачать

Висновок

Аналіз теоретичної літератури з проблеми конфлікту показує, що конфлікт з неминучістю супроводжує всі сфери міжособистісної взаємодії. Конфлікт, надаючи дезорганізуюче вплив на спільну діяльність людей, може бути в той же час звернений в продуктивне русло, загострюючи виникле протиріччя і сприяючи виробленню більш усвідомленого і доцільного вирішення проблеми. Крім того, дозвіл індивідом конфліктної ситуації збагачує його життєвий досвід у сфері міжособистісної взаємодії.

Аналіз літератури показав необхідність і практичну значущість вивчення специфіки виникнення та перебігу конфлікту, пошук шляхів його вирішення в діловому спілкуванні.

Список використаної літератури

Книги

  1. Андрєєва, Г.М. Соціальна психологія [Текст] / Г. М. Андрєєва. -М.: Аспект Пресс, 2000. -376 С.

  2. Анцупов, А.Я., Шипілов, А.І. Конфліктологія [Текст] / А. Я. Анцупов, А.І. Шипілов. - М.: Юніті, 2000. - 551 с.

  3. Ворожейкін, І.Є., Кибанов, А.Я., Захаров, Д.К. Конфліктологія [Текст] / І.Є. Ворожейкін и др. - М.: Инфра-М, 2000. - 224 с.

  4. Власова, Н.І. І прокинешся босом: Довідник з психології управління Ч.1 [Текст] / Н. І. Власова. -М.: ИНФРА-М; ЕКОР, 1994.

  5. Гришина, Н.В. Психологія конфлікту [Текст] / Н.В. Гришина. -СПб.: Вид-во "Пітер", 2000. - 464 с.

  6. Джен Ягер. Діловий етикет: як вижити і досягти успіху в міребізнеса [Текст] Пер. з анг / Я. Джен - М.: Джон Уайлі знд Санз, 1994.

  7. Ксенчук, Є.В., Кіянова, М.К. Технологія успіху [Текст] / Є.В. Ксенчук, М.К. Кіянова. - М.: "Справа ЛТД", 1993.

  8. Майерс, Д. Соціальна психологія [Текст] / Д. Майерс. -СПб, Питер, 2001. -752с.

  9. Морозов, А.В. Ділова психологія. - СПб. Вид-во Союз, 2000. -576 С. Швальбе, Б., Швальбе, Х. Особистість, кар'єра, успіх [Текст] Пер. з нього / Б. Швальбе и др. - М.: Прогрес - Інтер, 1993. - 2

  10. Енкельман, Н. Процвітати з радістю: Зб. ст. [Текст] / Н. Енкельман. -М.: СП "Інтерексгюрт"; Економіка, 1993.

Словники

  1. Психологія. Словник / За ред. А.В. Петровського, М.Г. Ярошевського. - М.: Изд-во політичної літератури, 1990. -541 С.

Додаток 1 Додаток 2

СТВОРЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО МІКРОКЛІМАТУ при діловому спілкуванні.

У техніці, що забезпечує створення сприятливого психологічного клімату, дуже важливе місце відводиться довірчого порозуміння, яке в діловому спілкуванні створюється виконанням наступних поведінкових дій.

1. Скорочуйте фізичну і соціальну дистанцію. Починаючи з першого контакту вітайте співрозмовника щирою посмішкою, доброзичливим поглядом і міцним рукостисканням, вставайте йому назустріч, звертайтеся до нього тільки по імені і по батькові.

2.Постійне показуйте ваше бажання зрозуміти позицію співрозмовника.

3. Намагайтеся виявляти позитивні якості вашого співрозмовника, припускайте тільки його добрі наміри і висловлюйте свою зацікавленість в перспективах ваших взаємин.

4.Виражая власні почуття, враховуйте емоційний стан співрозмовника.

5.Подчерківайте рівність позицій, шукайте єдність в інтересах і думках, ведіть себе впевнено, спокійно і доброзичливо, але без небажаних для вас поступок.

6. Емоційно підтримуйте розмову (активне і уважне слухання, легкі кивки головою, доброзичливе вираз обличчя, постійні репліки типу "Так, так.", "Я вас слухаю").

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]