Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ МЗЗО Гаврилюк О.Д.ТТ35.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2023
Размер:
459.94 Кб
Скачать
    1. Особливості зовнішньої торгівлі між Україною та країною-відправником

Україна  Шри-Ланка (Південна Азія)

Україна може постачати в Шри-Ланку промислові товари, серед яких продукція металургії, хімічної промисловості та сільського господарства (овочі, зернові, олійні культури, ).

Шри-Ланка, у свою чергу, може постачати харчову (чай, кава, фрукти) та промислову (текстиль, одяг) продукції.

Перспективи є також у сферах авіа- та суднобудування, енергетичного та транспортного машинобудування, рекреаційне співробітництво та туризм.

Зазначається, що двостороння торгівля товарами між Україною та Шри-Ланкою демонструє тенденцію до збільшення. За 6 місяців 2021 року товарообіг між двома країнами склав $28,5 млн. Зокрема, експорт зріс на 12,8%, порівняно з аналогічним періодом минулого року — до $9,2 млн.

    1. Аналіз імпортно-експортних операцій України за заданим вантажем

На сьогодні чай виробляють в більше 30 країнах світу. Загалом виготовляють щорічно понад 3.5 млн тонн чаю, і з щороку виробництво зростає. Це не випадково, оскільки зростає попит на чай. Лідерами світової чайної індустрії як і раніше залишаться Індія і Китай.

Основними промисловими виробниками і експортерами чаю є Індія, Китай, Тайвань, Шрі-Ланка, Японія, Кенія, Індонезія. Чай культивується також в ряді регіонів Африки (Танзанія, Камерун, Малаві), Південної Америки (Аргентина), Європи, Центральної Азії (Туреччина), Закавказзя (Грузія), а також Таїланд, Росія та Туреччина, хоча обсяг виробництва незначний.

Індія - один з найбільших світових виробників і експортерів чорного чаю. Виробництво чорного чаю, в основному, зорієнтоване на західного споживача. В Індії виробляють різноманітні види чорного чаю - від «ортодокса» до терпкого СТС. На півночі Індії також виготовляють зелений чай з приємним смаком і пряним букетом.

Китай - це батьківщина чайної рослини, і саме звідси поширилась на весь світ самобутня чайна культура. Головна перевага китайського чаю - розмаїття сортів: тут виробляють майже всі види чаю. Деякі китайські чаї справді унікальні. Китайці вирощують чай у таких провінціях, як Юньнань та Чжецзян.

Тайвань офіційно має статус провінції Китаю, проте особливі чайні традиції острову визначають Тайвань як окремий і самостійний чайний регіон. Тут виробляють різноманітні чаї: і чорні, і зелені, але насамперед, відомий він високогірними оолонгами.

Шрі-Ланка - батьківщина цейлонских сортів. Разом з Індією Цейлон є лідером-експортером чорного чаю. Цейлонські чаї ділять на три категорії в залежності від висоти зростання чайної рослини: Low Grown - до 600 м над рівнем моря, Medium Grown - 600-1200 м, High Grown - вище 1200 м. Чай з плантацій нижче 600 м і середньовисотних - середньої якості. Останнім часом Шрі-Ланка експортує не тільки чорний, але і зелений чай, який неухильно популяризується в Європі і Америці. 

В Японії чайна культура формувалася століттями. І хоча там виготовляють тільки зелений чай, проте він відрізняється смаковими властивостями. Переважно його виробляють в префектурі Шизука, яка розташована в 150 км на південний захід від Токіо.

Кенія сьогодні постачає значну частку чаю на світовий ринок. І хоча чайне виробництво зародилося на початку XX століття, невдовзі ця країна змогла стати одним з найбільших експортерів чорного чаю в світі. В Кенії сприятливі природні умови для вирощування чайної рослини: відсутня «сезонність» виробництва, урожай збирають протягом року. В Кенії виготовляється чорний чай високої якості, що відрізняється міцністю, ніжним ароматом, і приємною терпкістю.

Індонезія також є провідним експортером на світовому чайному ринку. Тут виготовляються не тільки чорні вагові чаї і СТС, але і зелений чай. Індонезійський гірський клімат створює ідеальні умови для вирощування якісного чаю, що відрізняється насиченим смаком і пряним ароматом.

Відсоткове співвідношення світового виробництва чаю по країнах у 2007 р.:

Рис. 1.1 2007 р.

Топ 10 країн-виробників чаю протягом 2006-2012 років :

Рис. 1.2 2006-2012 рр.

Український ринок чаю повністю залежить від імпорту і, як наслідок, від валютних змін. Цейлонські чаї займають половину всього імпорту, Індія і Кенія - 15%, Китай - 10%, та інші країни - 10%, що залишилися.

У 2014 році імпорт та експорт чаю в Україну був значно вищим, ніж у 2015 (млн. $).

Рис. 1.3 Рис 1.4

Експорт чаю займає лише кілька відсотків від обсягу імпорту та направлений до ближчих країн – Білорусі, Молдови. Незважаючи на напружені економічні відносини Росії та України, за словами економіста Віктора Скаршевського, Росія залишається найбільшим торговим партнером України.

Великими компаніями є:

  1. Unilever ,британсько-нідерландська компанія, яка контролює 15% українського чайного ринку, співпрацює з Україною з 1993 року. Unilever була заснована 1930 року в результаті об'єднання двох виробництв-імпортерів. До моменту злиття Procter & Gamble та Gillette Unilever була найбільшим виробником споживчих товарів у світі.

На українському ринку продукція компанії представлена ​​брендами Lipton, Brooke Bond та Бесіда. Це марки низької та середньої цінової категорії, які мають постійний попит у покупців.

  1. Ahmad Tea – британська компанія, яка експортує свою продукцію до більш ніж 80 країн. Чай під цією маркою виробляється у Британії, Шрі-Ланці, Ірані, Китаї, ОАЕ, Росії та Україні. У нашій країні бренд представлений з 1993 року, а 1998 року було засновано Українську чайну фабрику. Продукція компанії також потрапляє до середнього цінового сегменту та подобається аудиторії через гідне поєднання вартості та якості.

  2. «Орімі-Трейд» з'явилася в Україні 1998 року, створивши дослідне виробництво фасування чаю. У 2013 році в Київській області з'явилася чаєрозважальна фабрика, де сьогодні фасують листовий та пакетований чай, який випускає компанія. "Орімі Трейд" належать торгові марки "Принцеса Нурі", "Принцеса Ява", "Принцеса Канді", "Принцеса Гіта". Також компанія представляє торгові марки TESS та Greenfield. Продукція «Орімі-Трейд» належить до сегменту високих та низьких цін.

  3. Компанія "Май-Україна" розвивається на чайному ринку близько 20 років. Вона наповнює полиці магазинів брендами «Майський», «Лисма», Curtis та Richard, які відносяться до низького та середнього цінового сегменту.

  4. «Мономах» – чайна компанія, яка прийшла до України ще 1991 року. Вона однією з перших відкрила виробництво чаю в Україні та зараз представлена ​​у вигляді марок «Мономах», Lovare, «Три слоні», «Чайні шедеври» та «Fruits».

  5. «СолоМія» – компанія, яка утримує понад 11% ринку. Їй належать бренди "Askold", "Batik", "Домашній чай" та "Небесна пагода", що належать до середньої цінової категорії. Чай випускається в картонній упаковці, гранульований та листовий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]