Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема № 1.1. Основи економіки туризму.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.03.2015
Размер:
147.46 Кб
Скачать

1.6. Економічний механізм функціонування туризму в сучасних умовах

Щоб зрозуміти діючий економічний механізм функціонування туризму, необхідно вирішити дві задачі: по-перше, потрібно мати чітке уявлення про основні контури всієї системи даного механізму; по-друге, необхідно глибоко вивчити окремі ланки цієї системи. В даному розділі розв'язується переважно перша задача.

Загальна картина економічного механізму функціонування туризму в сучасних умовах може бути розкритий в наступних положеннях.

I. Сучасний туризм діє в ринковому середовищі, контрольованому і регульованому державою і іншими фінансовими і економічними інститутами і організаціями. З цього виходить, що всі туристичні фірми і організації діють на основі трьох початкових економічних принципів:

по-перше, вони віддають перевагу свободі господарювання і відповідно свободу ініціативи і відповідальності;

по-друге, їх господарська діяльність об'єктивно підкоряється законам туристичного ринку (законам вартості, попиту і пропозиції, конкуренції, грошового обігу, ціноутворення);

по-третє, державні і суспільні інститути (зокрема, профспілки) роблять спробу регулювати ринкові процеси в туризмі з метою привнести в туризм соціальний і етичний початок по відношенню до самого туриста, природи і суспільства в цілому.

В туризмі, рівно як і у всякій економічній сфері, необхідно уникати двох крайнощів: а) абсолютно комерційного і б) чисто адміністративної системи організації. Все мистецтво господарської діяльності сучасного туризму якраз і полягає в тому, щоб органічно поєднати два початки - ринкове і інституційне, яке регулюється.

2. Функціонування туристичних фірм в ринковому середовищі об'єктивно вимагає вивчення закономірностей і особливостей туристичного ринку. Реально це означає, що сучасна економіка туризму повинна охоплювати і такий аспект, як всесторонній аналіз попиту і пропозиції на туристичному ринку. Основними аспектами при вивченні туристичного ринку є:

  • механізм функціонування туристичного ринку, його сегментація, сезонний характер;

  • функції туристичного ринку і його сегментів;

  • формування цін і ціноутворення в туризмі;

  • вивчення чинників, що впливають на попит у сфері туризму, і впливи цін і доходів на платоспроможний попит;

  • вивчення чинників, що впливають на пропозицію туристичних послуг, а також вивчення впливу цін і чинників не цінового характеру (інвестицій).

  1. Економічна рівновага на туристичному ринку в довготривалій перспективі об'єктивно вимагає глибокого фінансово-економічного аналізу туристичної індустрії (її структури, тенденцій і умов розвитку, функціональної ролі і спрямованості). Аналіз ресурсів і матеріально-технічної бази туризму дозволяє підійти до рішення питань про реальні можливості туристичної пропозиції, рівновазі попиту і пропозиції на туристичні послуги, а також про якість туристичного продукту.

  2. Найважливішою проблемою економіки туризму є використання робочої сили в цій галузі. У зв'язку з цим економічна ефективність туристичної діяльності в самих різних її проявах вимагає глибокого аналізу. Особливої уваги вимагає аналіз продуктивності праці і трудомісткості.

  3. Економіка туризму як основна проблема досліджує питання про підприємницьку діяльність і поведінки туристичної фірми на ринку. Це припускає облік специфіки підприємницької діяльності в туризмі, глибоке знання комерційного розрахунку, планування цієї діяльності, і передусім бізнес-планування, а також знання бухгалтерського і управлінського обліку.

Найважливішою проблемою підприємництва в туризмі є аналіз витрат туристичної фірми, прибутки, валового виручки і граничного доходу. Знання граничних витрат і граничних доходів дозволяє вирішити питання про поведінку фірми на туристичному ринку.

  1. Найважливішим розділом економіки туризму є аналіз факторних доходів: заробітної платні і ціни праці; проценту і ціни капіталу; туристичної ренти. Особливу увагу треба приділяти проблемі туристичної ренти і граничного продукту. Це дозволить визначити джерела внутрішнього самофінансування туризму і встановити межі продуктивності чинників виробництва у сфері туризму.

Економіка туризму органічно включає фінансові проблеми: фінансові ресурси самої турфірми, можливості використання кредиту, взаємостосунки з банками і банківською системою, відносини з бюджетом всіх рівнів і оподаткуванню.

31