Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Модульная работа

.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
104.61 Кб
Скачать

А ще:

В українській історіографії це повстання називають Національної революцією чи Національно - визвольною війною

Літопис Самовидця , оповідаючи про результати Переяславської ради , підкреслює всенародну підтримку присяги.

Сучасний український історик Наталя Яковенко характеризує повстання 1648 і подальшу війну як « всенародну війну - козацьку революцію » , сенсом якої були соціальні домагання козацтва , прагнув стати легітимним соціальним станом у Речі Посполитої.

Н. Яковенко виступає проти трактування війни як « національно -визвольної » оскільки війна відбувалася до виникнення націй .

Історик Лев Гумільов вважав : , що «... першорядне значення мала єдина суперетнічна приналежність Росії та України , масова підтримка " своїх " , одновірців ». Так само , на його думку , два близьких етносу - російська та українська - « з'єдналися не завдяки , а всупереч політичній ситуації , оскільки народне" волим " або « не волим " незмінно ламало ті ініціативи , які не відповідали логіці етногенезу ».

Французький історик і секретар Французької академії Елен Каррер д'Анкосс вважає , що в 1654 році мова йшла саме про возз'єднання Росії та України , а не про анексію . Це стало результатом релігійного , політичного і національного кризи, що почалася в Україні напівстоліттям раніше. Оволодіння Україною означало зближення Росії з Європою , воно призвело до появи в Москві « більш західних , більш освічених еліт , ніж доморощені правлячі кола ». І нарешті д'Анкосс зазначає: «Об'єднання України з Росією - це один з головних успіхів часів становлення імперії »

Ставлення уряду Речі Посполитої до козаків .

Слідом за козаками в південні степи проникають офіційні влади , литовські , польські , українські магнати і шляхта. Уряд Речі Посполитої прагнуло взяти козаків під свій контроль , щоб використовувати їх у своїх державних інтересах : для захисту своїх володінь від татар і турів , у протистоянні з Москвою. З цією метою в 1572 р. польський король прийняв на військову службу 300 козаків . Вони були вписані до реєстру - список , звідки і отримали назву реєстрових козаків. На кін. XVI ст. реєстр був збільшений до 3 тисяч (у подальшому його чисельність змінювалася ) . Реєстрові козаки користувалися особливими привілеями : отримували землю , плату грошима , звільнялися від податків і повинностей , мали власне самоврядування . Реєстрові повинні були також контролювати нереєстрових козаків , придушувати антипольські , антифеодальні рухи . Але реєстрові козаки самі часто брали участь у козацько - селянських антипольських повстаннях , здійснювали самостійні зовнішньополітичні акції , відстоювали право на самоврядування.

РЕЗУЛЬТАТ ВІЙНИ:

Результатом війни стало формування національної еліти і створення української національної держави , частина якого у формі автономії у складі Росії проіснувала до початку 80- х років XVIII століття. Результатом війни стало знищення польської адміністрації в краї , приєднання України до Росії , і добровільний перехід Війська Запорізького з усіма містами і православним населенням під

руку російського царя.