Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2 семинар 1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
515.83 Кб
Скачать

9. Які енергетичні ресурси України обмежені

Достатньо забезпечена:

- вугільні (Запаси вугілля становлять 95,4% від загального обсягу запасів органічного палива в Україні.). Значна частка травматизму, велика собівартість – доцільність реструктуризації.

- уранові (Україна має ресурси та загальні запаси найбільші в Європі (табл.), які виявлені в межах Українського щита. За ресурсами і підтвердженими запасами урану Україна входить до першої десятки країн світу. Державним балансом запасів корисних копалин України враховується 17 родовищ (Кіровоградська обл. — 14, Миколаївська — 2, Дніпропетровська — 1). Відкрито і розвідано 21 родовище. Частка України в світових ресурсах — 1,8 %.).

Недостатньо забезпечена:

- газова (забезпеченість на 20-25%), басейни сильно виснажені. Перспективний лише Причорноморський, але недостатньо коштів на його освоєння.

- нафтова ( забезпеченість на 7-8%). Аналогічно газовій.

- гідроенергоресурси (мають допоміжне значення , малий потенціал рівнинних річок).

Питання для обговорення

1. Аналіз галузевої структури економіки України. Пояснити особливості співвідношення основних секторів виробництва. Основні міжгалузеві комплекси України.

Головними компонентами структури народного господарства є дві сфери : виробнича і невиробнича. Перша сфера передбачає сабозабезпечення а також забезпечення невиробничої сфери та населення різноманітними товарами а друга — в основному забезпечує населення послугами матеріального та нематеріального характеру. Співвідношення між цими двома сферами, як правило, характеризується показниками зайнятості. На сьогодні для України таке співвідношення (між зайнятістю населення у виробничій і невиробничій сферах) становить 70 %/ 30 % відповідно. Отже, на сьогодні в Україні переважає виробнича сфера, існує повільна тенденція до збільшення питомої ваги невиробничої сфери. У зв'язку переходу України до ринкових відносин, частка населення, що зайнята у матеріальному секторі надалі буде зростати.

Невиробнича сфера народного господарства України поділяється на дві групи:

- соціально-культурну (освіта культура, та мистецтво, наука, охорона здоров'я, соціальне забезпечення, спорт, рекреація): частка зайнятих у цих галузях постійно зростає (від 64,3 % у 1980р.до 69,6% (від заг.кількості зайнятих у невиробничій сфері)у 1993 );

- соціально-побутову (ЖКГ, невиробничі види побутового обслуговування населення, управління, транспорт, зв'язок, кредитування та страхування тощо): усі ці галузі, окрім управління , будуть зростати в абсолютному відношенні, хоча відносна доля у порівнянні з галузями першої групи буде зменшуватися.

Виробнича сфера включає промисловість, будівництво, сільське господарство, лісове господарство, транспорт та зв'язок тощо. Саме у виробничій сфері виробляються засоби виробництва (сировина, паливо, енергія, устаткування), на котрі припадає 64 % вартості усієї виробленої продукції. На предмети народного споживання припадає 36% від вартості усієї виробленої продукції. Таким чином, економічна структура виробництва України є однобокою і потребує корінної перебудови у бік збільшення виробництва предметів народного споживання.

Співвідношення між галузями виробничої сфери господарства України: (у % на 1990 р.)

Галузі

зайнятість

ВНП

промисловість

57,3

60,2

будівництво

8,6

7,8

Сільське+ лісове господарств

27,3

21,4

Транспорт+ зв’язок

9,4

4,2

Найбільшою в структурі виробничої сфери є промисловість. Тут зайнято понад 50 % усіх виробників сфери та виробляється понад 60 % ВНП. Продукція промисловості споживається в усіх галузях народного господарства, йде на експорт, у фонд накопичення та на експорт.

Для промисловості характерним є глибокий галузевий розподіл праці та інтеграція. За часткою продукції серед усіх галузей виділяється металургія (23,1 %), далі йдуть машинобудування (15,5 % і харчова промисловість (15,0 %), електроенергетика (14, 7 %), паливна, хімічна та нафтохімічна галузі (6,5 %). Деякі галузі промисловості формують міжгалузеві промислові комплекси. Це системи економічно пов'язаних між собою виробництв, діяльність і розміщення яких технологічно і територіально зумовлені. Основними міжгалузевими промисловими комплексами є:

- паливно-енергетичний (входить електроенергетика та паливна промисловість);

-металургійний (чорна та кольорова металургія)

- машинобудівний; (можна об'єднати із металургійним у металургійно-машинобудівний);

- хімічний;

- лісовий.

Частина галузей разом із разом із галузями інших секторів формують також міжгалузеві комплекси, котрі поєднують ці сектори із промисловим виробництвом. Це: - агропромисловий (поєднує сільське господарство і переробні галузі харчової та начної частини легкої промисловості);- лісовиробничий (лісове господарство та лісопереробні галузі); - будівельно-індустріальний (виробництво будматеріалів та будівництво);

У більшості галузях промисловості переважає виробництво засобів виробництва (важка індустрія)

Частина галузей разом із разом із галузями інших секторів формують також міжгалузеві комплекси, котрі поєднують ці сектори із промисловим виробництвом. Це: - агропромисловий (поєднує сільське господарство і переробні галузі харчової та начної частини легкої промисловості);- лісовиробничий (лісове господарство та лісопереробні галузі); - будівельно-індустріальний (виробництво будматеріалів та будівництво);

У більшості галузях промисловості переважає виробництво засобів виробництва (важка індустрія)

Другою великою галуззю народного господарства України є сільське господарство. У ньому зайнятий кожен четвертий працюючий у виробничій сфері, виробляється майже третина від національного доходу та п'ята частина ВНП. Сільське господарство складається із двох великих галузей : рослинництва і тваринництва.

Рослинництво є базовою галуззю сільського господарства, яка дає 60% валової сільськогосподарської продукції. Воно поділяється на рільництво (вирощування культур на орних землях), плодівництво (вирощування багаторічних насаджень) і луківництво (поліпшення природних пасовищ та сіножатей і вирощування сіяних трав).

Тваринництво (галузь сільськогосподарського виробництва, рівень розвитку якої свідчить про інтенсивність аграрного сектору економіки в цілому) виробляє близько 40% сільськогосподарської продукції країни —1 цінні висококалорійні продукти (молоко, м'ясо, сир, яйця, рибу, мед і сировину для харчової та легкої промисловості (шкіру, вовну, шовк) При цьому воно використовує кормові культури польового та лучне пасовищного виробництв, відходи від харчової промисловості та харчування людей, комбікорми.