Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Имущественные права

.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
19.84 Кб
Скачать

Контрольна робота з навчальної дисципліни «Речові права» для студентів ІV курсу заочного відділення

Для студентів заочної форми навчання учбовим планом передбачено написання домашньої контрольної роботи. До виконання контрольної роботи ставляться наступні вимоги: вона виконується на основі вивчення теорії цивільного права (підручників та учбових посібників), останніх надбань наукової доктрини та судової практики, аналізу чинного законодавства.

Контрольна робота складається з теоретичних питань та задачі. В письмовій відповіді не дозволяється: пряме переписування текстів, скорочення слів, використання неперевірених фактів, статистичних даних тощо. Оформлення посилань на застосовані джерела - обов'язкове. Обсяг контрольної роботи - максимум 15 аркушів формату А-4, 14 шрифтом, полуторним інтервалом. Якщо студенту зручніше виконувати роботи письмово від руки - це можливо, але чітко дотримуйтесь вимог щодо обсягу роботи (пропорційно розмаху почерку). Відповідь на завдання має бути розгорнутою, змістовною, аргументованою. Наприкінці контрольної роботи слід вказати список використаної літератури. Виконану роботу студент здає в встановлені терміни до деканату заочного навчання для реєстрації.

Учбовою програмою передбачається три варіанти контрольної роботи. Вибір варіанту є чітко фіксованим - за першою літерою прізвища студента.

Перша буква прізвища студента

Варіант контрольної роботи

3 літери «А» по «3» включно

№ 1

3 літери «1» по «П» включно

№ 2

3 літери «Р» по «Я» включно

№3

Варіант №1

1. Система прав на чужі речі.

2. Форми й види припинення права власності.

Завдання.

У зв'язку з недостачею коштів для закупівлі медичного устаткування керівник приватної клініки Марченко О.О. звернувся до друзів за допомогою. Двоє з них передали йому по 60 тис. грн. з умовою, що він почне виплачувати борг за рахунок діяльності клініки, коли устаткування принесе прибуток. Договір був засвідчений у нотаріуса. З появою наростаючого прибутку Марченко О.О. запропонував друзям по 70 тис. грн. Однак вони прийняти гроші відмовилися, пояснивши це тим, що внесли їх в якості конкретного майна.

Тому стали співвласниками його приватного підприємства і розраховують на відсотки від прибутку загального устаткування й клініки в цілому.

Марченко О.О. звернувся до юридичної консультації за роз'ясненням. Розкрийте підстави виникнення приватної власності й особливості і регулювання відносин при одержанні прибутку у приватному підприємстві. Дайте розгорнуту консультацію по справі.

Варіант №2

1. Загальні та спеціальні способи набуття права державної власності.

2. Переважне право купівлі частки в праві спільної часткової власності.

Завдання.

Після оформлення права приватної власності на житловий будинок Коломієць вирішив спорудити на присадибній ділянці басейн. Після того, як він почав копати фундамент, до нього з'явились представники районного відділу зв'язку з попередженням про незаконність робіт. Вони вказали на те, що через його ділянку заплановано проведення підземного електрокабелю. У свою чергу, гр. Коломієць вважав, що він є повновладним власником житлового будинку і присадибної земельної ділянки, а тому без його згоди на ній ніхто ніяких робіт проводити не має права.

За захистом своїх порушених, на його погляд, прав власника він звернувся до юридичної консультації. Дайте відповідь на спірні питання.

Варіант №3

1. Засоби захисту права власності.

2. Наслідки припинення права власності.

Завдання.

Ребров жив в успадкованому ним будинку разом із колишніми членами своєї родини. У зв'язку з переїздом на інше місце проживання він продав будинок Анчакову. При цьому в умовах договору не передбачалось проживання в будинку інших громадян. Після укладення договору Ребров виїхав із будинку. В той же час його колишні родичі залишити будинок відмовилися, мотивуючи це тим, що іншої житлової площі вони не мають. Новий власник звернувся до суду з позовом про звільнення цими особами його будинку. На підтвердження своїх вимог позивач указував на те, що якщо будинок залишив попередній власник, то члени його родини, до того ж колишні, і поготів зобов'язані залишити будинок. Відповідачі, заперечуючи проти позову, вказували на те, що у свій час вселилися в будинок як члени сім'ї власника й зміна власника не тягне для них зобов'язання звільнити будинок. Крім чого, вони розглядають ці відносини як сервітутні.

Вирішіть справу. Чи зміниться розв'язання суду, якщо до укладення договору особи, які проживали у будинку, дали письмове зобов'язання звільнити будинок, але потім від його виконання відмовилися?

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ІСПИТУ:

1. Система речових прав.

2. Поняття та ознаки речових прав.

3. Обмежені права на чужі речі - проаналізувати в схемах.

4. Система законодавства про право власності.

5. Право власності в системі речових прав.

6. Статика і динаміка права власності.

7. Основні ознаки права власності.

8. Зміст права власності.

9. Об'єкти права власності.

10. Об'єкти речових прав.

11. Речовий характер завдатку.

12. Характеристика та види сумісної власності.

13. Порівняльний аналіз підстав виникнення речових прав і права власності.

14. Переважне право купівлі частки в праві спільної часткової власності. 15.Поняття та види права спільної сумісної власності.

16.Право спільної часткової та сумісної власності подружжя. 17.Поділ та виділення майна учасника спільної власності. 18.Припинення права спільної власності.

19.Звернення стягнення на частку в майні, що є спільною частковою або спільною сумісною власністю.

20.Підстави та способи виникнення права на чужі речі. 21.Зміст права на чужі речі. 22.Набувальна давність та речові права. 23.Класифікація сервітутів.

24.Захист прав особи, що користується чужими речами.

25.Особливості припинення речових прав на чужі речі.

26.Засоби захисту права власності.

27.Види засобів захисту права власності.

28.Речовинно-правові засоби захисту права власності.

29.Віндикаційний позов.

30.Особливості віндикації грошей та цінних паперів.

31 .Розрахунки при витребуванні майна з чужого незаконного володіння.

32.Негаторний позов (підстави, зміст, умови).

33.Визнання права власності.

34.Визнання незаконним правового акта, що порушує право власності.

З5.Відшкодування шкоди, завданої власникові.

36.Захист речових прав на чуже майно.

37.Поняття припинення права власності.

38.Підстави припинення права власності.

39.Особливості припинення права власності юридичних осіб.

40.Форми й види припинення права власності.

41.Реквізиція та конфіскація.

42.Наслідки припинення права власності.