Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операційний менеджмент.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
48.1 Кб
Скачать

4.Функції управління виробництвом.

До основних функцій управління відносять:-          планування;-          організацію;-          мотивацію;-          контроль.

Планування – функція управління, що визначає перспективи розвитку економі-чної системи та її майбутній стан, обумовлені темпами розвитку, джерелами, обра-ними методами і формами виробництва для досягнення сформульованої мети у ви-гляді конкретних планових моделей (розрахунків) завдань і показників з установлен-ням термінів виконання.

Організація – функція управління, метою якої є формування керівної і керова-ної систем, а також зв'язків і відносин між ними, що забезпечують кооперування лю-дей і знарядь праці з максимальною ефективністю протікання їх спільної трудової ді-яльності. Особливість функції організації стосовно інших полягає у тому, що вона є єдиною функцією, яка забезпечує взаємозв'язок і підвищує ефективність всіх інших функцій управління. Результатом здійснення функції організації є створення на осно-ві об'єктивних функцій управління відповідних органів управління; побудова чіткої структури апарату управління; обґрунтоване формування управлінських підрозділів; розробка положень про органи управління і посадових інструкцій; встановлення вза-ємозв'язків між управлінськими підрозділами; розстановка управлінських кадрів за функціональною ознакою; розробка нормативів, методик, технологічних карт тощо.

Мотивація – функція управління, яка вказує на комплекс причин, які спонука-ють членів трудового колективу до спільних впорядкованих і узгоджених дій для до-сягнення поставленої перед суб'єктом господарювання мети.

Контроль – функція управляння, яка завершує будь-яку діяльність і представ-ляє собою перевірку, а також постійне спостереження з метою перевірки чи нагляду. Він найщільніше переплетений з іншими елементами системи управління, відтак за його допомогою можна визначити, наскільки ефективно працює підприємство. Конт-роль не є самоціллю, він лише коригує вироблену стратегію.

Процес контролю відбувається за такою послідовністю:

-          встановлення контрольних показників (чого хоче досягти підприємство);

-          заміри показників ринкової діяльності підприємства (що відбувається);

-          аналіз діяльності підприємства (чому так відбувається);

-          коригувальні дії (що необхідно зробити для поліпшення поточного стану).

Коригувати відхилення від нормальної ходи господарської діяльності підприємс-тва можна за допомогою різних методів, а саме: шляхом перегляду планів або мо-дифікації цілей, перерозподілу або уточнення виробничих завдань, виділення додат-кових коштів, шляхом залучення додаткового персоналу, кращим добором та на-вчанням кадрів, удосконаленням самого процесу управління.

Отже, метою контролю є виявлення потенційних можливостей, проблем, надання рекомендацій стосовно програми стратегічних і тактичних дій щодо комплексного удо-сконалення господарської діяльності підприємства з орієнтацію на прийняту стратегію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]