Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsyya_1.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
33.06 Кб
Скачать

Загальноосвітні дисципліни

Математика

Хімія

Українська мова

Англійська мова

Спеціальні науки

Рослинництво

Основи менеджменту

Стратегічний менеджмент

Менеджмент підприємств і організацій

Економічний аналіз

Сучасні інтенсивні технології в рослинництві

Менеджмент ефективності виробництва і використання біомас і біопалива

Спеціалізовані дисципліни

Альтернативні джерела використання енергії,

Організація і економіка використання біоресурсів,

Технології біовиробництва,

Біопаливо: ефективність виробництва та споживання в АПК України

Принципи менеджменту ефективності виробництва і використання біомас і біопалива (МЕВВББ) – основні правила, ідеї, норми поведінки, розроблені управлінською наукою та практикою, дотримання яких гарантує ефективне управління виробничо-господарською і соціальною діяльністю організацій з виробництва біомас і біопалива та їх споживання.

Загальні принципи МЕВВББ співпадають з загальними принципами менеджменту:

1) науковість; 2) системність і комплексність; 3) єдиноначальність і колегіальність; 4) демократичний централізм; 5) поєднання галузевого та територіального підходу в управлінні.

1) Принцип науковості.

Цей принцип вимагає побудови системи менеджменту на строго наукових підставах. Необхідність дотримання принципу науковості в управлінні вимагає залучення всього спектру сучасних знань, їх ретельного синтезу.

2) Принцип системності та комплексності.

Системність означає необхідність використання елементів теорії великих систем, системного аналізу в кожному управлінському рішенні.

Комплексність в менеджменті означає необхідність всебічного охоплення всієї керованої системи, обліку всіх сторін, усіх напрямків, всіх властивостей. Таким чином, системність означає спроби структурувати проблеми і рішення по вертикалі, комплексність - розгорнути їх по горизонталі.

3) Принцип єдиноначальності в управлінні і колегіальності у виробленні рішень.

Будь-яке прийняте рішення має розроблятися колегіально (або колективно). Це означає всебічність (комплексність) його розробки, урахування думок багатьох фахівців з різних питань.

4) Принцип демократичного централізму.

Цей принцип є одним з найважливіших і означає необхідність розумного, раціонального поєднання централізованого та децентралізованого в управлінні. На рівні держави це співвідношення між центром і регіонами, на рівні підприємства - співвідношення прав і відповідальності між керівником і колективом.

5) Принцип єдності галузевого та територіального управління. Галузеве управління характеризує необхідність поглиблення спеціалізацій, підвищення концентрації виробництва. Територіальне ж управління виходить з інших цільових установок, зокрема, забезпечення реалізації єдиної державної політики в регіоні щодо соціально-економічного розвитку.

Спеціальні принципи МЕВВББ:

    1. принцип перспективності

Означає, що підприємство повинно планувати й здійснювати діяльність як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Зокрема, виробництво біопалива на початкових етапах може мати невисоку рентабельність, але необхідність його розвитку випливає з перспектив України щодо вступу в Євросоюз, де частка біопалива в структурі енергоспоживання країн регламентується.

    1. збалансованості продовольчого і енергетичного використання біомаси

В світлі продовольчих проблем необхідно враховувати, яку частку біомаси доцільно використовувати для виробництва біопалива, а яку – як продукти харчування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]