Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
істУкраїни.docx 11,12,13.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
58.57 Кб
Скачать

4. Партизанський рух на Україні в роки Великої Вітчизняної війни

Як і в багатьох інших країнах, існувало 2 течії руху Опору: комуністичне та націоналістичне підпілля. Підпільні комуністичні організації наспіх не мали необхідної кількості кадрів. Відсутність досвіду конспіративної роботи, діяльність фашистських провокаторів призвело до значних втрат протягом першого року війни. З літа 1941р на окупованій території створилися підпільні обкоми, міськкоми, райкоми, а в жовтні 1942р почав діяти нелегальний ЦК КПКП(б)У. Перші радянські партизанські загони формувались на Поліссі. В Сумській області виникли великі зєднання під командуванням Сидора Ковпака та Олександра Сабурова. З літа 1942р партизанським рухом з-за лінії фронту керував укр.штаб партизанського руху УШПР (начальник штабу Тимофій Стокач)

В квітні 1943р добре організовані партизанські зєднання Сидора Ковпака, О.Федоова, О.Собурова, М.Наумова. Нарахували близько 29,5 тис.осіб, а на січень 1944р – 58,5 тис.осіб. В1943р було організовано ряд рейдів партизанських зєднань на правобережжі, які мали, крім військ, мети нейтралізувати вплив ОУН на цій території. В липні в Карпатський рейд вирушило зєднання Ковпака. В партизанських загонах діяли десятки професійних розвідників і деверсантів. Найбільш відомий серед них Миколи Кузнєцов. Між УПА та радянськими партизанами склалися напружені відносини, відносини, УПА намагалась налагодити з ними контакти, проте цьому перешкоджало Московське керівництво, за наказом якого було вбито комісара зєднання Ковпака-Руднева (оскільки він висловлювався проти ворожнечі з УПА). Існувало протиріччя із польськими партизанами, які призвели до братовбивчої війни на Волині.

  1. Збройна боротьба ОУН, УПА.

На східну і центральну Україну вирушили похідні групи ОУН («бандерівців», «мельниківців»), які просувалися слідом за наступаючими німецькими військами. Вони організували мережу підпільних ОУНівських організацій в багатьох містах України. В кінці 1941р на початку 1942р близько 300 ОУНівців було заарештовано в Києві та знищено з бабиному яру. Восени 1942р утворилась українська повстанська армія (УПА). Офіційною датою створення УПА пізніше було визначено 14 жовтня 1942р на свято Покрови. До середини 1943р бандерівці взяли під свій контроль загони мельниківців та «Поліську Січ» Тараса Бульби (Боровця).

6.Визволення України.

Восени 1942 року на Волзі в районі Сталінграда розпочалася одна з найбільших битв Другої світової війни. У результаті наступу радянської армії 19-23 листопада в оточенні опинилося 330-тис. німецьке угруповання. 2 лютого 1943 року фашистські війська капітулювали. Перемога під Сталінградом відкрила можливість для наступу радянських військ в Україні. 18 грудня 1942 року фашистів вибили із с. Півнівка Міловського району (Луганщина). Того ж дня від нацистів звільнено ще декілька населених пунктів України. Першим районним центром, звільненим від окупантів, було м. Мілове. 1 066 солдатів і офіцерів загинули за визволення першого міста на українській землі.

Улітку 1943 року (5 липня - 23 серпня) радянським військам удалося завдати поразки гітлерівським арміям на Курській дузі. Загальний наступ під Курськом дав можливість визволити місто Харків (23 серпня 1943 року). Уперше за всю історію Другої світової війни Москва салютувала визволителям українського міста. Почався загальний наступ, який мав на меті повністю звільнити Україну від німецько-фашистських загарбників. Першим етапом цього плану стала підготовка до визволення Лівобережної України.

Протягом серпня - вересня 1943 року від німців звільнено Лівобережжя з його промисловим серцем — Донбасом. Операції на території Лівобережної України відбувалися в досить важких умовах. Відступаючи, нацисти в безсилій люті теж застосували тактику «випаленої землі» — знищували все, передусім промислові об'єкти й матеріальні цінності, які не можна було вивезти до Німеччини. У жовтні 1943 року радянські війська остаточно ліквідували німецькі плацдарми в районі Мелітополя та Запоріжжя й самі почали закріплюватися на правому березі Дніпра біля Києва та Кременчука. На черзі була операція з визволення столиці України.