Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична ЕП 5.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Практичне заняття 5. Тема: Витрати виробництва та собівартість продукції

Зміст практичної роботи: Визначення рівня собівартості основних видів продукції у аграрному підприємстві, розрахунок структури витрат за елементами затрат на виробництво сільськогосподарської продукції та визначення чинників, які впливають на рівень поточних витрат і собівартість продукції.

Мета: Опанувати зміст основних категорій з теми й оволодіти методикою визначення рівня собівартості основних видів сільськогосподарської продукції, розрахувати структуру витрат на основне виробництво в цілому по підприємству і окремо по рослинництву і тваринництву в абсолютному й відносному виразі, дослідити кількісний вплив агрегованих факторів на формування рівня собівартості та обґрунтувати резерви її зниження в аграрних підприємствах.

Терміни і поняття.

Собівартість– це грошовий вираз витрат підприємства на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг).

Виробнича собівартість– грошовий вираз витрат, що пов’язані з виробництвом і доробкою продукції, її транспортуванням до франко-місця зберігання.

Повна собівартість– відповідає поняттю «собівартість», отже, включає в себе виробничу собівартість і витрати на реалізацію продукції.

Валові витрати виробництва і обігу– сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (послуг), які придбаваються (виробляються) таким підприємством для їх подальшого використання у господарській діяльності.

Основні витрати– це витрати, що безпосередньо пов’язані з технологічним процесом, без яких виробництво відповідного виду продукції неможливе.

Витрати з організації виробництва та управління– це витрати на управління та організацію виробництва на рівні підприємства разом з витратами на організацію і управління виробництвом у бригадах (фермах), цехах та інших підрозділах.

Прямі витрати– ті, які в момент виникнення можна безпосередньо віднести на об’єкт планування і обліку (певну культуру, вид тварин тощо).

Непрямі витрати– ті, що пов’язані з виробництвом кількох видів продукції і не можуть бути безпосередньо віднесені на певний об’єкт планування і обліку.

Готівкові витрати– це витрати, що формуються і покриваються за рахунок готівки.

Безготівкові витрати– це витрати, що не вимагають для їх покриття вільних грошових коштів.

Постійні витрати– це такі витрати, що безпосередньо не змінюються при збільшенні або зменшенні масштабів виробництва у короткостроковому періоді.

Змінні витрати– ті, величина яких безпосередньо залежить від масштабів виробництва продукції.

Граничний (маржинальний) ресурс– додаткові витрати ресурсу, використані для виробництва додаткової продукції. Визначається відніманням від кожного наступного обсягу витрачання ресурсу його попереднього обсягу.

Граничний (маржинальний) продукт – це приріст продукції від додатково спожитого (граничного) ресурсу. Визначається відніманням від кожного наступного рівня виробництва продукції його попереднього значення.

Граничні витрати– це приріст витрат, що необхідний для виробництва однієї додаткової одиниці продукції.