Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

metod_technolog_praktika / Programa_technologichna_praktika

.pdf
Скачиваний:
45
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
507.65 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ ПЕРВОМАЙСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ КОЛЕДЖ ППІ

Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова

ЗАТВЕРДЖУЮ Заступник директора з навчальної роботи

_______ О.О. Гиль “_____”______2013 р.

 

 

з виробничої технологічної практики

 

 

 

 

Програма розроблена для підготовки молодших спеціалістів за

напрямом 6.050102 «Комп’ютерна інженерія» для спеціальності

5.05010201 -

“Обслуговування

комп’ютерних

систем

і мереж”.

Галузь

знань 0501 –

Інформатика та комп’ютерна техніка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розподіл навчальних годин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кількість

Загальна

 

Розподіл аудиторних занять

 

Самостійна

Форма

 

семестру

тижнів

кількість

 

Всього

Лекцій

Практичних

Ауд.

 

робота

атестації

 

 

 

годин

 

 

 

 

КР

 

студентів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КР

 

СР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

6

324

 

 

 

216

 

 

 

 

108

залік

 

Всього:

 

324

 

 

 

216

 

 

 

 

108

 

 

Робоча навчальна програма розроблена на підставі Наскрізної програми практики для підготовки молодших спеціалістів за напрямом 6.050102 «Комп’ютерна інженерія» для спеціальності 5.05010201 - “Обслуговування комп’ютерних систем і мереж”.

Програму розробив:

 

Викладач

І.О. Островська

Робоча навчальна програма розглянута та схвалена на засіданні циклової комісії ОКС.

Протокол № 6

15” січня 2013 р.

Голова циклової комісії:

Л.Ф. Клига

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ВІДНОСНО ОРГАНІЗАЦІЇ ТА МЕТОДИКИ ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ

Практична підготовка студентів вищих навчальних закладів є обов'язковим компонентом освітньо-професійної програми для здобуття кваліфікаційного рівня і має на меті набуття студентом професійних навичок та вмінь.

Практична підготовка студентів здійснюється на передових сучасних підприємствах і організаціях різних галузей господарства, науки, освіти, охорони здоров'я, культури, торгівлі і державного управління.

Практична підготовка проводиться в умовах професійної діяльності під організаційно-методичним керівництвом викладача вищого навчального закладу та спеціаліста з даного фаху.

Програма практичної підготовки та терміни її проведення визначаються навчальним планом.

Організація практичної підготовки регламентується Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 року №93.

Технологічна практика для студентів спеціальності "Обслуговування комп'ютерних систем і мереж" є невід’ємною складовою частиною процесу їх професійної підготовки і проводиться на сучасних підприємствах та організаціях, оснащених відповідним апаратним та програмним забезпеченням комп’ютерних систем та мереж. Згідно з навчальним планом спеціальності виробнича практика проводиться на 4 курсі терміном шість тижнів. Технологічна практика передбачає отримання необхідного обсягу практичних знань та умінь відповідно до кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста.

2

МЕТА ПРОВЕДЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами,

формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії,

формування у них, на базі одержаних у вищому навчальному закладі знань,

професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності[2].

Метою технологічної практики для студентів спеціальності 5.05010201

"Обслуговування комп'ютерних систем і мереж" є ознайомлення студентів із існуючими методиками ефективного застосування комп’ютерних та мережних технологій для вирішення задач комплексної автоматизації підприємств і установ, вивчення практичних рішень в галузі організації та побудови регіональних, корпоративних та локальних комп’ютерних мереж, розподілених комп’ютерних систем, дослідження характеристик, виконуваних функцій,

етапів розробки, тестування та впровадження універсального та спеціалізованого апаратного і програмного забезпечення комп’ютерних систем та мереж, що використовується на об’єктах практики.

3

ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ

Під час проходження технологічної практики студенти повинні виконати

наступні завдання:

дослідити об’єкт практики, структуру та функції підрозділів об’єкту практики, їх взаємозв’язок;

дослідити та проаналізувати універсальне та спеціалізоване апаратне забезпечення комп’ютерних систем і мереж, які використовуються на об’єкті практики;

дослідити та проаналізувати універсальне та спеціалізоване програмне забезпечення комп’ютерних систем і мереж, які використовуються на об’єкті практики;

сформувати рекомендації щодо поліпшення існуючих на об’єкті практики технологічних процесів створення, використання та обслуговування комп’ютерних систем і мереж та їх програмного забезпечення (підвищення продуктивності та швидкодії, оптимізація комп’ютерних ресурсів, нові методи розробки, тестування та верифікації апаратного та програмного забезпечення, нові мережні рішення і технології, тощо);

виконати поставлене індивідуальне завдання та сформувати звіт про

проходження виробничої практики.

Для успішного виконання завдань технологічної практики необхідно дотримуватися рекомендованого плану проходження практик.

Виходячи зі специфіки та технологічного оснащення бази практики,

керівником від навчального закладу студенту видається індивідуальне завдання, яке узгоджується з керівником практики від підприємства.

Орієнтовна тематика індивідуальних завдань представлена в додатку Б.

Необхідно приділяти велику увагу своєчасному виконанню індивідуальних завдань для розвитку у студентів самостійності при вирішенні технічних питань та розширенні їх кругозору як фахівців. Тематика індивідуальних завдань повинна відповідати кваліфікацій характеристиці молодшого спеціаліста з

4

комп’ютерних систем та мереж. Тема індивідуального завдання вибирається керівником практики від навчального закладу для студента-практиканта з урахуванням і у відповідності зі сферою особистих професійних інтересів студента, специфікою дослідно-конструкторської або науково-дослідної роботи керівника практики від навчального закладу та від специфіки роботи підприємства – бази практики.

Перелік дисциплін, які студенти повинні знати для засвоєння практики:

1.Комп’ютерна схемотехніка.

2.Електрорадіовимірювання.

3.Організація баз даних.

4.Основи програмної інженерії.

5.Архітектура комп’ютерів.

6.Комп’ютерні мережі.

7.Технічне обслуговування ЕОМ.

8.Системне програмне забезпечення.

9.Системне програмування.

10.Програмування.

11.Web-дизайн.

12.Компютерна електроніка.

13.Операційні системи.

14.Основи екології.

15.Економіка планування.

16.Безпека життєдіяльності.

17.Охорона праці.

5

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЗНАНЬ ТА УМІНЬ СТУДЕНТІВ

Оцінка «5» (відмінно) - виставляється студенту, який має глибоке знання навчального матеріалу, відповідає на теоретичні питання за змістом навчального матеріалу навчально-тематичного плану з технологічної практики правильно,

змістовно, впевнено. Самостійно використовував отримані ним знання на практиці, вільно справлявся з виробничими завданнями. не допускав відхилень від технічних умов, дотримувався правил техніки безпеки, виконував роботу високоякісно, уміє виділяти основне та необхідне, не мав ускладнень при спілкуванні у виробничому колективі. Індивідуальне завдання виконано у повному обсязі із залученням самостійно опрацьованого теоретичного матеріалу. Керівник від підприємства надав позитивний відгук щодо виконання виробничих завдань та дотримання трудової дисципліни під час проходження практики.

Оцінка «4» (добре) - виставляється студенту, який знає весь навчальний матеріал в об'ємі програми, обмірковує його, відповідає без утруднень на питання програми, використовував отримані знання в практичних завданнях, уміло організовував робоче місце, дотримувався правил техніки безпеки, працював без помилок. Можливі несуттєві помилки при виконанні індивідуального завдання.

Пояснювальна записка звіту змістовна, але недостатньо повна. Відгук від керівника практики від підприємства(установи, закладу) позитивний.

Оцінка «З» (задовільно) - виставляється студенту, який знає основний матеріал програми, виділяє основне в завданні, виконував пошук непрацездатних вузлів та елементів окремих блоків ЕОМ під наглядом керівника, справлявся з простими випадками застосування знань на практиці, не допускав відхилень від технічних умов і правил техніки безпеки; перевагу віддає тільки відповідям на поставлені йому запитання. Має відгук керівника від підприємства, що повідомляє про достатній рівень виконання практикантом виробничих завдань.

6

Оцінка «2» (незадовільно) - виставляється студенту, який не знає більшої частини програмного матеріалу, допускає багато грубих помилок, не дотримувався технічних вимог і правил техніки безпеки, неохайний в роботі.

Індивідуальне завдання не виконав. Відгук керівника практики від підприємства щодо виконання виробничих завдань та дотримання трудової дисципліни під час проходження практики негативний.

7

ПРОГРАМА ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Найменування розділів та тем практики і перелік

Кількість

 

 

виконуваних робіт

годин

 

 

 

 

Під керівництвом

 

Самостійна робота

 

 

 

 

 

 

Розділ 1. Техніка безпеки і охорона праці

14

 

10

1

Тема 1.1 Техніка безпеки і охорона праці на об'єкті практики

 

 

 

 

Знайомство з правилами внутрішнього розпорядку

6

 

2

 

підприємства, інструктаж з техніки безпеки та охорони праці,

 

 

 

 

 

 

бесіда спеціалістів.

 

 

 

2

Тема 1.2 Техніка безпеки і охорона праці у підрозділі.

4

 

4

 

 

 

 

 

3

Тема 1.3 Техніка безпеки і охорона праці на робочих місцях.

4

 

4

 

Розділ

2. Загальні відомості про об'єкт практики.

24

 

10

 

Виробничі екскурсії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Тема 2.1 Знайомство з підприємством. Екскурсія по відділам

7

 

2

 

підприємства та службам, що забезпечують його роботу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Тема 2.2

Вивчення роботи основних структурних підрозділів.

6

 

2

 

 

 

 

 

 

6

Тема 2.3

Ознайомлення з обчислювальним центром

7

 

2

 

підприємства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Тема 2.4

Ознайомлення з IT відділом підприємства. Вивчення

4

 

4

 

особливостей роботи окремого структурного підрозділу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ 3. Виконання обов’язків згідно з місцем

116

 

40

 

роботи у ІТ-відділі підприємства

 

 

 

 

 

8

Тема 3.1 Ознайомлення з обов’язками згідно з місцем роботи

2

 

4

 

у IT-відділі підприємства.

 

 

 

 

 

9

Тема 3.2 Робота дублером системного адміністратора.

14

 

4

 

Ознайомлення з обов’язками системного адміністратора.

 

 

 

 

 

10

Тема 3.2.1 Робота на ЕОМ зі стандартним програмним

4

 

2

 

забезпеченням.

 

 

 

 

 

11

Тема 3.2.2 Робота в середовищі сучасних операційних систем

16

 

4

 

та баз даних.

 

 

 

 

 

12

Тема 3.2.3 Інсталяція та настройка операційних систем,

14

 

4

 

апаратних, програмних, локальних та мережевих засобів

 

 

 

 

 

13

Тема 3.3 Робота дублером налагоджувальника комп’ютерних

8

 

2

 

мереж та обчислювальних систем.

 

 

 

 

 

14

Тема 3.3.1 Обслуговування засобів обчислювальної техніки та

14

 

4

 

оргтехніки.

 

 

 

 

 

15

Тема 3.3.2 Тестування роботоспроможності мережі та пошук в

 

 

 

 

них несправностей за допомогою спеціального програмного

6

 

4

 

забезпечення.

 

 

 

8

Продовження таблиці 1.

16

Тема 3.4 Робота дублером ремонтника апаратних засобів ПК.

20

4

17

Тема 3.4.1 Тестування апаратних засобів персонального

4

2

 

комп’ютера стандартним програмним забезпеченням.

 

 

 

18

Тема 3.4.2 Тестування апаратних засобів персонального

4

2

 

комп’ютера спеціальним програмним забезпеченням.

 

 

 

19

Тема 3.4.3 Виявлення несправностей в персональних

8

2

 

комп’ютерах, що не працюють.

 

 

 

20

Тема 3.4.4 Усунення несправностей в персональних

4

2

 

комп’ютерах, що не працюють.

 

 

 

 

Розділ 4. Вивчення екологічних основ захисту довкілля

10

12

21

Тема 4.1 Вивчення основних положень з охорони праці та основ

4

4

 

життєдіяльності на підприємстві.

 

 

 

22

Тема 4.2 Розгляд питань щодо екологічного становища на

2

4

 

підприємстві та впливу його діяльності на навколишнє середовище

 

 

 

23

Тема 4.3 Ознайомлення з матеріалами про екологічне становище

 

 

 

регіону та формування пропозицій щодо його покращення на

4

4

 

конкретному підприємстві.

 

 

 

Розділ 5. Робота над індивідуальним завданням

46

24

24

Тема 5.1 Вивчення наукових розробок в напрямку обраної

14

10

 

теми

 

 

 

25

Тема 5.2 Використовування служб Internet: WWW, FTP,

 

 

 

пошукових серверів. Вивчення структури, області

10

4

 

використання і правил експлуатації інформаційно-пошукових

 

 

 

 

систем.

 

 

26

Тема 5.3 Використовування електронної пошти та

14

6

 

телеконференцій для спілкування

 

 

 

27

Тема 5.4 Вивчення впровадження нових моделей базових

 

 

 

інформаційних процесів та висунення пропозицій щодо

8

4

 

оптимізації, удосконалення та розвитку існуючих.

 

 

 

Розділ 6. Підготовка і оформлення звітних матеріалів

4

12

28

Тема 6.1 Узагальнення та систематизація матеріалу щодо

 

 

 

проходження виробничої технологічної практики. Підготовка

2

6

 

необхідної документації.

 

 

29

Тема 6.2 Оформлення пояснювальної записки звіту з

2

6

 

технологічної практики.

 

 

 

30

Залік з практики.

2

-

 

Всього

216

108

Всього годин – 324

9

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Технологічна практика – одна з приоритетних сфер навчальної діяльності,

важливий чинник удосконалення теоретичної і спеціальної підготовки майбутніх фахівців – молодших спеціалістів техніків з обслуговування комп’ютерної техніки. Розширення науково-професійного світогляду,

формування навичок наукового дослідження, узагальнення і поширення передового практичного досвіду всебічно підготовляє студента до науково-

практичної діяльності після закінчення вищого навчального закладу.

Практична підготовка, більше ніж інша форма навчального процесу, має потребу в конкретизації матеріалу, використанні діючих директивних,

методичних і нормативних даних, а також в спеціалізації навчального матеріалу згідно профілю майбутніх фахівців.

Робоча навчальна програма розроблена на підставі ОКХ та ОПП за спеціальністю “Обслуговування комп'ютерних систем і мереж” напряму підготовки 0915 “Комп’ютерна інженерія” Міністерством освіти і науки України, затверджених в 2009 році.

Технологічна практика має за мету забезпечення закріплення у виробничих умовах знань і вмінь, одержаних студентами в процесі вивчення професійно-орієнтованих дисциплін: “Комп’ютерна схемотехніка”, “Електрорадіовимірювання”, “Мікропроцесорні системи”, “Периферійні пристрої”, “Архітектура ЕОМ”, “Комп’ютерні мережі”, “Технічне обслуговування ЕОМ” та ознайомлення студентів із існуючими методиками ефективного застосування комп’ютерних та інформаційних технологій для вирішення задач, що виникають в реальних умовах функціонування підприємств та установ.

Під час проходження практики студенти мають нагоду використати теоретичний знання, здобуті при вивчені дисциплін «Економіка підприємства», «Екологія», «Охорона праці», «Безпека життєдіяльності», розглядаючи питання економіки і організації виробництва, охорони праці і зовнішнього середовища в

10

Соседние файлы в папке metod_technolog_praktika