Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
laba_3.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
90.45 Кб
Скачать

3.Команда telnet

telnet - протокол емуляції термінала, що забезпечує підтримку вилученого доступу в Internet .

telnet - так само називається програма в UNIX, що обслуговує ці сеанси роботи; telnet має й свій власний набір команд, які управляють властиво цією програмою, тобто сеансом зв'язку, його параметрами, відкриттям нових, закриттям і т.д.; ці команди подаються з командного режиму telnet, у який можна перейти, нажавши так називану escape-послідовність клавіш, що вам повідомляється при досягненні вилученої машини.

Сеанс забезпечується спільною роботою програмного забезпечення вилученої ЕОМ і вашої. Вони встановлюють TCP-зв'язок і спілкуються через TCP й UDP пакети. Взаємодія це дуже не простої, але результат чудовий. Сидячи, наприклад, у Щвейцарии, можна працювати на машині в США так, ніби вона стояла поруч.

За допомогою команди telnet можна встановити з'єднання з іншим комп'ютером і працювати на ньому, використовуючи ті ресурси, для доступу до яких у вас є права. Щоб установити з'єднання за допомогою програми telnet, виконаєте наступні дії:

  • Виконаєте команду telnet.

  • У вікні програми telnet активізуйте команду Remote System з меню Connect.

  • Уведіть у діалоговому вікні Connect ім'я хоста або IP-адреса комп'ютера, з яким необхідно встановити зв'язок, і вкажіть, який тип емуляції термінала (найкраще VT100) використати. Потім клацніть на кнопку Connect.

  • Після встановлення зв'язку необхідно ввести ім'я користувача й пароль.

4.Команда ftp

FTP (File Transfer Protocol, або “Протокол передачі даних”) - один з найстарших протоколів в Internet і входить у його стандарти. Перші специфікації FTP ставляться до 1971 року. З тих пор FTP перетерпів безліч модифікацій і значно розширив свої можливості. FTP може використатися як у програмах користувачів, так й у вигляді спеціальної утиліти операційної системи.

FTP призначений для рішення завдань поділу доступу до файлів на вилучених хостах, прямого або непрямого використання ресурсів вилучених комп'ютерів, забезпечення незалежності клієнта від файлових систем вилучених хостов, ефективної й надійної передачі даних.

Обмін даними в FTP відбувається по TCP-каналі. Обмін побудований на технології “клієнт-сервер”. FTP не може використатися для передачі конфіденційних даних, оскільки не забезпечує захисту переданої інформації й передає між сервером і клієнтом відкритий текст. FTP-сервер може зажадати від FTP-клієнта аутентификации (тобто при приєднанні до сервера FTP-користувач повинен буде ввести свій ідентифікатор і пароль). Однак пароль, і ідентифікатор користувача будуть передані від клієнта на сервер відкритим текстом.

FTP (File Transfer Protocol) являє собою протокол передачі даних, за допомогою якого можна пересилати двійкові й текстові файли між комп'ютерами. У більшості випадків для обміну даними по протоколі FTP необхідно мати відповідні права доступу. Однак є так називані анонімні FTP-сервери, що надають доступ кожному користувачеві, наприклад, для завантаження безкоштовного програмного забезпечення або одержання інформаційних документів. Приміром, на FTP-сервері фірми Microsoft ви знайдете опис помилок або додаткову інформацію про продукти цієї фірми.

Алгоритм роботи протоколу FTP полягає в наступному:

  1. Сервер FTP використовує як керуючий з'єднання на TCP порт 21, що завжди перебуває в стані очікування з'єднання з боку користувача FTP.

  2. Після того як установлюється керуюче з'єднання модуля “Інтерпретатор протоколу користувача” з модулем сервера - “Інтерпретатор протоколу сервера”, користувач (клієнт) може відправляти на сервер команди. FTP-команди визначають параметри з'єднання передачі даних: роль учасників з'єднання (активний або пасивний), порт з'єднання (як для модуля “Програма передачі даних користувача”, так і для модуля “Програма передачі даних сервера”), тип передачі, тип переданих даних, структуру дані й керуючі директиви, що позначають дії, які користувач хоче зробити (наприклад, зберегти, уважати, додати або видалити дані або файл й інші).

  3. Після того як погоджені всі параметри каналу передачі даних, один з учасників з'єднання, що є пасивним (наприклад, “Програма передачі даних користувача”), стає в режим очікування відкриття з'єднання на заданий для передачі даних порт. Після цього активний модуль (наприклад, “Програма передачі даних сервера”) відкриває з'єднання й починає передачу даних.

  4. Після закінчення передачі даних, з'єднання між “Програмою передачі даних сервера” й “Програмою передачі даних користувача” закривається, але керуюче з'єднання “Інтерпретатора протоколу сервера” й “Інтерпретатора протоколу користувача” залишається відкритим. Користувач, не закриваючи сесії FTP, може ще раз відкрити канал передачі даних.

Щоб створити FTP-з'єднання, виконаєте наступні дії:

  • Виконаєте команду ftp.

  • У вікні, що відкрилося, уведіть команду open з адресою необхідного FTP-сервера. Наприклад, щоб встановити зв'язок із сервером Microsoft? уведіть наступну команду: open ftp.microsoft.com

  • Как тільки зв'язок установлений, у більшості випадків необхідно ввести ім'я користувача й пароль. Деякі FTP-сервери надають можливість анонімного доступу. Для цього введіть ім'я користувача anonymous, а як пароль - своя адреса електронної пошти, наприклад my@mail.ru.

  • Після встановлення зв'язку з FTP-сервером можна переглядати список файлів і копіювати файли на свій комп'ютер.

Команди для роботи на FTP-сервері:

ls – Дозволяє відобразити список файлів. По команді ls -l (маленька буква «L») відображається докладний список.

cd – дозволяє перейти в необхідний підкаталог.

binary – Дозволяє включити двійковий режим, необхідний для передачі двійкових даних. Таким чином, перед тим як копіювати двійкові файли треба за допомогою команди binary активізувати двійковий режим. За замовчуванням включений режим ASCII.

ascii – Дозволяє активізувати текстовий режим.

get – Дозволяє скопіювати заданий файл на свій комп'ютер.

disconnect – Дозволяє завершити сеанс зв'язку з FTP-сервером без завершення роботи програми.

quit – Дозволяє завершити сеанс зв'язку з FTP-сервером із завершенням роботи програми.

З повним списком команд програми ftp можна познайомитися в довідковій системі Windows.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]