Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota4_5_ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4.

Тема: Дослідження порядку запуску комп'ютера

Мета: усвідомити порядок початкового завантаження комп'ютера, знати її етапи, можливі несправності та методи їх діагностики.

Обладнання: комп'ютер в зборі, або випробувальний стенд, віртуальна машина.

Теоретичні відомості:

При подачі живлення процесор спочатку звертається до мікросхеми ПЗУ для запуску програми, ініціалізує роботу комп'ютера. У цей момент на екрані монітора спостерігається повідомлення про версію BIOS.

Процедура ініціалізації запускає процедуру POST (Power-On Self-Test), що виконує самотестування базових пристроїв. Спочатку на екрані спостерігається повідомлення Memory Test: і вказівка обсягу перевіреної пам'яті комп'ютера.

При відсутності збою в оперативній пам'яті або інших пристроїв, відбувається звернення до мікросхеми CMOS, в якій записані дані, що визначають структуру і настройки пристроїв входять до складу системної плати. На екрані монітора ці дані відображаються в таблиці System Configuration.

Встановивши параметри жорсткого диска, комп'ютерна система звертається в його системну область, знаходить там завантажувач операційної системи і починає її завантаження. При цьому на екрані з'являється повідомлення

  1. Starting тип операційної системи ...

  2. Далі робота з комп'ютером виконується під управлінням операційної системи.

  3. Види і призначення дисків.

  4. ДИСК призначений для зберігання інформації

  5. Диски підрозділяються на перезаписувані і не перезаписувані.

Перезаписувані:

- Жорсткий диск (HD);

- Гнучкий диск (FD);

- Диск резервного копіювання (ZIP, JAZZ, магнітооптичні);

- Переписувати (DVD-RW, CD-RW)

Чи не перезаписувані:

- CD-ROM

- DVD.

Принцип роботи HD. Основні принципи роботи накопичувачів на жорстких і гнучких дисках практично однакові: дані записуються і зчитуються універсальними головками з поверхонь обертових магнітних дисків, розбитих на доріжки і сектори. У накопичувачах зазвичай встановлюється декілька дисків, і дані записуються на обох сторонах кожного з них. У більшості накопичувачів є щонайменше два або три диски, що дозволяє виконувати запис на чотирьох або шести сторонах, але існують також пристрої, зміст до 11 і більше дисків. Однойменні (однаково розташовані) доріжки на всіх сторонах дисків об'єднуються в циліндр. Для кожної сторони кожного диска передбачена своя доріжка читання / запису, але при цьому всі головки змонтовані на загальному стрижні, або стійці. З цієї причини голівки не можуть переміщатися незалежно один від одного і рухаються тільки синхронно. Жорсткі диски обертаються набагато швидше, ніж гнучкі. Частота їх обертання навіть у більшості перших моделей становила 7200 об / хв і до останнього часу є стандартом для жорстких дисків. Швидкість роботи того чи іншого жорсткого диска залежить від частоти його обертання, швидкості переміщення системи головок і кількості секторів на доріжці. Крім того, завдяки поєднанню всіх цих факторів обмін даними з жорсткими дисками здійснюється набагато швидше, ніж з накопичувачами на гнучких дисках. При нормальній роботі жорсткого диска головки читання / запису не стосуються дисків. Але вони опускаються на поверхні при вимиканні живлення і зупинці дисків. Під час роботи пристрою між головкою і поверхнею диска, що обертається утворюється дуже малий повітряний зазор (повітряна подушка). Якщо в цей зазор потрапить порошинка або відбудеться струс, головка "зіткнеться" з диском, що обертається "на повному ходу". Якщо удар буде досить сильним, то відбудеться поломка головки, Наслідки цього можуть бути різними-від втрати кількох байтів даних до виходу з ладу всього накопичувача. Тому в більшості накопичувачів поверхні магнітних дисків легують і покривають спеціальними мастилами, що дає їм змогу витримувати щоденні "злети" і "приземлення" головок, а також більш серйозні потрясіння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]