Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratornaya_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
698.88 Кб
Скачать

1.6. Паяння газовим полум'ям та дуговим розрядом з порожнім катодом

Цей спосіб паяння широко застосовується завдяки простому обладнанню, автономності, можливості нагрівання незалежно від масогабаритних характеристик деталей та низькій вартості. Як горючий газ використовують ацетилен, природний газ, метан, пропан, бутан, водень, пари бензину, керосину, спирту тощо. Газополуменеве паяння здійснюють за допомогою стандартне обладнання для газополуменевої обробки металів. Для паяння низькотемпературними припоями виробів невеликих розмірів випускаються паяльні лампи (рисунок 1.10) та спеціальні комплекти, до яких входять малі балони з газом та спеціальні пальники. Пальники комплектують кількома наконечниками для зміни потужності полум'я.

Для паяння водневим полум'ям доцільно отримувати водень в спеціальних установках, що випускаються промисловістю для електролізу води.

Для паяння деяких виробів, наприклад круглого і трубчатого перерізу, випускаються спеціальні багатополуменеві пальники. Пальники для різних газів відрізняються один від одного лише розмірами отворів у мундштуках, інжекторах та змішувальними камерами.

Для локального нагрівання деталей при паянні перспективним є застосування дугового розряду з порожнім катодом, при якому електричну дугу у вакуумі стабілізують введенням у розряд невеликої кількості інертного газу, наприклад аргону. Катод виготовляють у вигляді трубки діаметром 2,0...8,0 мм з танталу або вольфраму. Катод вставляється в водоохолоджуваний мундштук.

Паяння проводиться у вакуумній камері. Через отвір катода подається аргон з витратою 1... 4 л/год. При малих силах струму дуга має дифузну форму і додатково може стабілізуватися магнітним полем. Розряд займає проміжне положення між електронним променем і плазмовим струменем.

Улабораторних роботах використовується установка дугового розряду з порожнім катодом "Розряд-1". Нагрівання металу відбувається при довжині дуги біля 10 мм напругою 18... 20 В, силі струму 15... 60 А.

Рисунок 1.10. Будова паяльної лампи:

1 - резервуар для пального; 2 - ванночка для розпалювання лампи;

3 - змішувальна камера; 4 - сопло; 5 - ручка регулятора витрат пального;

6 - повітряний насос

Використана література:

Паяння матеріалів. Дослідження фізико-хімічних процесів та технологічних факторів паяння / В.В. Квасниць кий, В. Ф. Квасниць кий, Б.В. Бугаєнко, Г.В. Єрмолаєв; Під наук. Ред.. В.Ф. Квасниць кого. – Миколаїв: НУК, 20069. – 160 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]