Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія досліження моди.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
724.48 Кб
Скачать

5.Види стилю

Сучасні модельєри, як ніколи, прагнуть оживити моду. Проте це не означає простого копіювання старого, а, навпаки, передбачає нові варіанти, нові елементи.

Слово “стиль” – від грецького stylus ( паличка) структурна єдність обраної системи і прийомів художнього вираження. У стилі завжди відбуваються короткочасні зміни, які прийнято називати модою. Слово “мода” у перекладі з французької означає “міра, образ ”, роль у розвитку формування різних видів одягу.

Сучасна мода допускає поєднання усіх стилів. За умови правильного стильового вирішення одяг, створений за такими принципами, гармонійним поєднанням кольорів і різноманітністю оздоблення. Єдина умова – почуття міри.

Вважають, що мода зародилась у ХІІ-ХІІІ ст. Центром моди був та залишається Париж. Кожна епоха має свій стиль, форму та традиційний вигляд костюму. Чимало зробила для розвитку мистецтва костюму ХХ ст. Габріель Шанель – видатний художник-модельєр. Головним принципом творчості якої стало спрощення форми одягу. Її повсякденні костюми відрізнялися не лише професійною майстерністю, а й точністю пропорцій, зручністю форми, художнього смаку, простотою і чіткістю ліній. Костюм Шанель підкреслював елегантністю і декоративність. Саме тоді появилося гасло “Все є і нічого зайвого”!

            У сучасному світі прийнято вирізняти чотири основні стилі:класичний, романтичний, фольклорний та спортивний, кожен з яких має свої особливі різновиди!

5.1.Класичний стиль.

Один із най старіших і провірених стилів, його девізом є “Усе є і нічого зайвого”. Класика передбачає відсутність не функціональних деталей, зайвих прикрас, яскравих кольорів. Зміна даного стилю стосується в основному  зміною тканин, кольорів, часткове вдосконалення моделей перевірених часом. Класичний стиль прийнято асоціювати з Шанель. Туфлі з мисом іншого кольору, контрастує з основним одягом і сумочко конверт із ланцюжком від Шанель стали символом класики…

5.2. Романтичний стиль.

Однією із відмінностей від класичного стилю є те що романтичний стиль увібрав у себе весь комплекс прикрас та деталей… Різноманітна біжутерія, дорогоцінні прикраси, витонченні вишивки та мережива, квіти, незвичайні фактури, кольори – це все романтичний стиль…

Представниками даного стилю називають Крістіана Діора його одяг відзначається жіночністю: похилі вузькі плечі, підкреслення грудей….

5.3.Фольклорний стиль.

Фолькльорний стиль передбачає надання сучасному одязі рис національного, традиційного костюма. Даний стиль різниться у кожній країні своїми неповторними особливостями. Стиль Індії, Китаю або Японії, Шотландський стиль, Український…

5.4.Спортивний стиль.

Спочатку даний стиль будувався на основі одягу для професійного спорту, уніформи, пізніше він трансформувався в окремий стиль який ми сьогодні знаємо. Асортимент даного стилю включає практично усі види неформального одягу: куртки, джинси, майки, кепки, різної форми штани, різноманітні тканини та кольори та їхні неймовірні на перший погляд поєднання, характерне є використання багато блискавок, ґудзиків, гачків, кнопок, усе це і є спортивний стиль. Щодо фасону то він найрізноманітніший – від елегантного пальто до піджака з поясом….