Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна / Voen-u / Росташування військ.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
654.34 Кб
Скачать

15

ТЕМА: ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ САНІТАРНОГО НАГЛЯДУ ЗА ПОЛЬОВИМ РОЗМІЩЕННЯМ ВІЙСЬКОВИХ І ЦИВІЛЬНИХ ФОРМУВАНЬ ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ ТА ПІД ЧАС ВІЙНИ. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ САНІТАРНОГО НАГЛЯДУ ЗА УМОВАМИ ПРАЦІ ЛІКВІДАТОРІВ НАСЛІДКІВ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ.

МЕТА ЗАНЯТТЯ: Засвоїти гігієнічні вимоги щодо розміщення військ, формувань та населення, обов’язки посадових осіб формувань по їх санітарно-гігієнічному забезпеченню та оволодіти методами медичного контролю за розміщенням особового складу формувань і потерпілого населення при надзвичайних ситуаціях.

Ознайомитись з особливостями умов праці та методами контролю за станом здоров’я і працездатності цивільних аварійно-рятувальних формувань при ліквідації наслідків катастроф та надзвичайних ситуацій.

ПИТАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ:

1. Польове розміщення особового складу цивільних та військових формувань.

2. Укриття населення в захисних (фортифікаційних) спорудах. Основні види захисних споруд, гігієнічні вимоги до їх обладнання та експлуатації при надзвичайних ситуаціях.

3. Закриті фортифікаційні споруди (сховища): основні елементи планування, нормативи площі, об’єму та санітарного благоустрою. Загальні правила перебування у захисній споруді.

4. Основні шкідливості закритих захисних споруд. Розрахунок умов перебування в закритих фортифікаційних спорудах. Характерні особливості умов праці при надзвичайних ситуаціях у залежності від їх походження.

5. Шкідливі і небезпечні фактори, які супроводжують катастрофи та інші надзвичайні стани, їх вплив на здоров’я і працездатність ліквідаторів наслідків катастроф та потерпілого населення.

6. Клінічні та психофізіологічні методи оцінки працездатності, стомленості, стану здоров’я ліквідаторів.

7. Гігієнічна характеристика індивідуальних засобів захисту, які використовуються при надзвичайних ситуаціях ліквідаторами, військовими та цивільними формуваннями.

ЗАВДАННЯ:

1. Дати гігієнічну оцінку проекту військового табору та захисної закритої фортифікаційної споруди.

2. Розв'язати ситуаційні задачі щодо умов перебування в фортифікаційних спорудах.

3. Оволодіти методами визначення фізіологічних показників стомленості та перевтоми у ліквідаторів наслідків катастроф та інших надзвичайних ситуацій.

4. Ознайомитися з індивідуальними засобами захисту при ліквідації наслідків катастроф та інших надзвичайних станів.

ЛІТЕРАТУРА:

основна:

1. Загальна гігієна: пропедевтика гігієни. (За ред. Є.Г.Гончарука. — К.: Вища школа, 1995. — С. 118—137.

2. Общая гигиена (пропедевтика гигиены) Под ред. Е.И.Гончарука. — К.: Вища школа, 1991. — С. 98—118.

3. Беляков В.Д., Жук Е.Г. Учебное пособие по военной гигиене и эпидемиологии.— М.: Медицина, 1988. — С. 27—47.

4. Кошелев Н.Ф., Логаткин М.Н., Михайлов В.П. Санитарно-гигиенический контроль за питанием, водоснабжением и размещением войск. — Л., 1983. — С. 303—416.

5. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять // За ред. проф. І.І.Даценко. — Львів: Світ, 1992. — С. 4—47; 51—55; 253—255.

6. Пивоваров Ю.П., Гоева О.Э., Величко А.А. Руководство к лабораторным занятиям по гигиене. — М.: Медицина, 1983. — С. 59—64; 93—101; 107—110; 210—213.

7. Методичні матеріали самостійної роботи студентів з курсу військової гігієни — Вінниця, 1994, С. 50-64.

8. Матеріали лекції.

додаткова:

1. Надзвичайні ситуації. Основи законодавства України; т.1 — К., 1998. — 544 с.

2. Надзвичайні ситуації. Основи законодавства України; т. 2 — К., 1998 — 496 с.

3. Медицина катастроф. — М., 1996. — С. 76—104.

4. Петров Н.Н. Человек в чрезвычайных ситуациях. — Челябинск, 1995. — С. 60, 81-88.

5. Медицина катастроф. (Учбовий посібник для студентів медичних вузів). Дубицький А.Є., Семенов І.О., Чепкий А.П. — К.: Здоров'я, 1993. — 462 с.

6. Гигиеническая диагностика в экстремальных ситуациях. Захарченко М.П., Лопаткин С.А., Новожилов Г.Н., Захаров В.И. — С. — Петербург: Наука, 1995. — 222 с.

7. Стихійні лиха та ліквідація стихійних лих. – Львів, 2003.

Методика виконання самостійної роботи

В ході перших 45 хв. практичного заняття після перевірки вихідного рівня теоретичних питань до теми, студенти вивчають проекти військового табору, захисної закритої фортифікаційної споруди та обґрунтовують гігієнічні висновки, розв’язують ситуаційні задачі.

В ході других 45 хв. практичного заняття студенти оволодівають методиками дослідження фізіологічних показників важкості, інтенсивності та напруженості праці у ліквідаторів наслідків катастроф та інших надзвичайних ситуацій, проводять окремі дослідження, знайомляться з засобами захисту тіла, органів слуху, дихання, зору та результати роботи оформляють протоколом.

Додаток 1

Ситуаційна задача

Учбовий проект військового табору

ПН

Сх

Зх

ПД

Ситуаційний план. (Масштаб 1:5000)

Для спорудження начального військового табору була відведена окрема земельна ділянка на північно-західному узбережжі річки Безіменної. Ділянка суха, з незабрудненим супіщаним ґрунтом, низьким стоянням ґрунтових вод, похилим схилом рельєфу в південно-східний бік, що вкритий рідким лісом та чагарником.

Територія ділянки межує на північному заході — зі змішаним лісом, на південному сході — з обривистим невисоким берегом р. Безіменної. За рікою, на відстані 1,2 км від неї розташована залізниця.

Напрямок вітрів у даній місцевості, що домінує — північно-західний. Об’єктів, які забруднюють атмосферне повітря у радіусі 3,5 км, немає (додаток 1).

План табору Пояснювальна записка (див. Додаток 2)

Військовий табір включає наступні зони та смуги розташування об’єктів:

1. Смуга стройових підрозділів, що відмежовується передньою та середньою лінійками.

2. Смуга адміністративно-господарських споруд, що розміщується між середньою та задньою лінійками.

3. Смуга розміщення бойової (автотракторної) техніки, складів та інших допоміжних споруд, що розташовується за задньою лінійкою та відмежовується тиловою дорогою.

4. Спортивна зона.

5. Зона штурмових містечок та тирів, яка розміщується перед передньою лінійкою.

6. Танкодром та артилерійський полігон, який розміщується на окремій ділянці. Смуга стройових підрозділів обладнується табірними наметами, що розташовуються окремими ділянками побатальйонно та поротно. Намети встановлюються над гніздами, вкопаними в землю на глибину 0,7 м та обладнаними дощатими нарами.

Смуга адміністративно-господарських споруд включає класи (намети зі столами та лавками для проведення занять, вивчення та чистки особистої зброї).

Для збирання нечистот обладнується вигрібний туалет з вигребом всмоктувального типу, для збирання помиїв — помийна яма по типу поглинального колодязя на відстані 25 м від кухні. Знезараження нечистот та помиїв відбувається шляхом їх закопування.

Додаток 2

Генеральний план військового табору експлікація

  1. Передня лінійка

  2. Середня лінійка

  3. Задня лінійка

  4. Табірні намети

  5. Намети для занять та чищення зброї

  6. Медпункт

  7. Караульне приміщення

  8. Штаб

  9. Столова

  1. Кухня

  2. Клуб

  3. Спортмайданчики

  4. Намети для бойової та автотранспортної техніки

  5. Технічні склади

  6. Майстерні

  7. Гаражі

  8. Речовий склад

  9. Продовольчий склад

  10. Овочесховище

  11. Склад ГММ

  12. Склад боєприпасів

  13. Тилова дорога

  14. Зона штурмових містечок та тирів

  15. Лазня, пральня

  1. Вбиральня

  2. Стадіон

  3. Артезіанська свердловина з водонапірною вежею

  4. Житлова зона офіцерського складу

  5. Помийна яма

Лазня та пральня розташовуються на окремій ділянці обривистого берега річки на відстані 80,0 м від межі ділянки табору нижче за течією. Для виведення лазнево-пральних вод планується обладнання фільтрувальної канави зі спуском очищених стічних вод у річку. Річка Безіменна за санітарними характеристиками придатна для купання.

СХЕМА

Соседние файлы в папке Voen-u