Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Word.docx12.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
49.3 Кб
Скачать

Енурез є мимовільним сечовипусканням. Якщо мимовільне сечовипускання трапляється вночі, то говорять про особливий тип розладу.  Це явище зветься нічним енурезом.

Захворювання енурез - патологія, на яку страждають і чоловіки, і жінки, і діти. Цей розлад ємимовільним випуском сечі , який може траплятися як під час денного, так і нічного сну. При енурезі має місце втрата умовного рефлексу на потяги до сечовипускання, що спричиняється розтягненням сечового міхура.

Енурез зустрічається в двох формах:

  1. первинна форма;

  2. вторинна форма випуску сечі.

Первинна форма нетримання спостерігається в дітей віком старших 5 років, в яких ця патологія присутня з народження і не має періодів рецесії. Близько 75-80% дітей страждають на первинну форму енурезу. В таких пацієнтів відсутній умовний рефлекс правильного сечовипускання.

Психогенна форма, в якій може зустрічатися нетримання сечі , називається вторинною. Виходячи з назви, цей тип спостерігається у дитини, в якої раніше впродовж 3-6 місяців не спостерігалося проблем з випуском сечі, тобто, дитина прикидалася сухою. При цьому умовний рефлекс в людини сформований, але існують психогенні фактори, які його гальмують.

При наявності проблем з сечовипусканням люди звертаються до спеціалістів, які можуть поставити їм правильний діагноз та визначити форму патології:

  1. За критерієм наявності/відсутності ускладнень нетримання сечі може бути ускладненим та не ускладненим. Не ускладнена форма енурезу характеризується відсутністю супутніх розладів сечової системи. Ускладнений тип характеризується наявністю дефектів будови сечової системи, інфекціями її органів, причин неврологічної природи.

  2. За перебігом енурез розподіляють на такі форми: легка (нетримання трапляється 1-2 рази на тиждень); - середньої важкості (під час сну проблема нагадує про себе 2-5 разів на тиждень ); - важкий перебіг (нетримання може траплятися 1-2 рази за ніч, зазвичай, на цю форму страждають діти зі спадковими відхиленнями).

  3. Проблему нетримання сечі під час сну класифікують також за типом:  - денний енурез – захворювання, яке спостерігається серед 5% дітей і лише під час денного сну; - нічне нетримання сечі трапляється лише вночі, і спостерігається серед 85% дітей; - змішана форма – нетримання трапляється незалежно від часу доби, діагностується в 10% дітей.

  4. Енурез залежно від причин його розвитку розподіляють на: - невротичний (вторинний). Причиною, яка спричиняє таки тип нетримання сечі, може бути якась психічна травма чи явище в житті людини; - неврозоподібний. Мимовільне сечовипускання первинного типу в цьому випадку пов’язане із затримкою розвитку та встановлення механізмів регуляції сечовипускання. Вторинна форма характеризується наявністю травм, інфекцій, інтоксикацій.

Слід розрізняти поняття нетримання сечі, при якому людина бажає, але не може втримати вміст сечового міхура. При цьому не діагностують енурез, оскільки все трапляється, коли людина не спить. Якщо казати про нетримання як про захворювання, в цьому випадку спостерігається анатомічна та функціональна неспроможність сечового апарату.

Тобто, наявність проблеми нетримання в дорослих не пов’язана з відсутністю умовно-рефлекторних зв’язків сечової системи. Воно спричинено неспроможністю контролювати процес. Таким чином, розрізнити неконтрольоване нічне сечовипускання, спричинене розладами нервово-рефлекторних зв’язків та нетримання сечі як хворобу може лише досвідчений спеціаліст.

Тут застосовуються консервативні та оперативні методи. Але якщо енурез як захворіння не піддається ефективному лікуванню, вирішити проблему допоможуть спеціальні товари. І навіть якщо Ви знаходитеся на стадії лікування сечовипускання, абсорбуючі гігієнічні виробі компанії TENA виявляться дуже корисними для Вас.

Нетримання сечі, денне чи нічне - це симптом, який може супроводжувати інші захворювання. Ми пропонуємо чудовий асортимент товарів для Вас та Ваших близьких, які допомагають людям повернути минулу якість життя та почувати себе впевнено.

За різними даними, енурез спостерігається у 15-20% дітей у віці 5 років і в 7-12% дітей у віці 6 років. Енурез страждає 3% дітей у віці 12 років і 1% дітей у віці до 18 років. У хлопчиків нічний енурез розвивається в півтора-два рази частіше, ніж у дівчаток. У 2-3% хворих, Які в дитинстві спостерігалися з приводу енурезу, протягом всього життя відзначається періодичне мимовільне нічне сечовипускання. Досі чітко не визначена вікова межа, що відокремлює нормальне для дитини мимовільне сечовипускання від патологічного енурезу. Прийнято вважати, що нічний енурез набуває клінічну значимість, коли дитині виповнюється 5 років. З цього моменту проблема повинна розцінюватися, як патологічний стан, привертати увагу батьків та лікарів. У лікуванні нічного енурезу беруть участь лікарі багатьох спеціальностей: педіатри, неврологи, психотерапевти, психіатри, урологи, нефрологи і т.д. Участь різних фахівців обумовлено різноманітністю причин, що призводять до розвитку енурезу.

Класифікація енурезу

Виділяють наступні форми енурезу:

  • Залежно від наявності або відсутності в минулому «сухого» періоду без мимовільних сечовипускань.

Персистуючий (первинний) енурез. Первинним енурез називається нічне нетримання сечі у дитини старше 5 років, якщо в минулому відсутній хоча б один «сухий» період тривалістю більше 6 місяців.

Рецидивуючий (вторинний) енурез – стан, при якому дитина починає мочиться в ліжко після сухого періоду тривалістю від декількох місяців до декількох років. У випадках рецидивуючого енурезу нерідко простежується зв'язок з між мимовільним сечовипусканням і урологічний, ендокрінологіческіми, неврологічного чи психічного захворювання.

  • У залежності від часу мимоволі сечовипускання.

Виделяют нічний, денний і змішаний енурез. Нічний енурез спостерігається у 85%, денний – у 5% і змішаний – у 10% дітей, що страждають мимовільним сечовипусканням. Нічний енурез нерідко розвивається у дітей, Які дуже міцно сплять (профундосомнія). Денний і змішаний енурез може сигналізувати про те, що дитина випробовує проблеми неврологічного або емоційного плану.

  • Залежно від наявності або відсутності супутньої патології.

Неускладненим Вважається енурез, що розвивається при відсутності ознак інфекції або патологічних змін органів сечостатевої системи.

При виявлення інфекції сечових шляхів, анатомо-функціональних змін сечовивідних шляхів або патологічних неврологічного станів діагностується ускладнений енурез. Прийнята термінологія НЕ відображає причини і наслідки патологічних станів. В даному випадку вищевказані стану слід розглядати, швидше, в якості причини нетримання сечі, а не в якості ускладнень енурезу.

Існуюча класифікація не може Відбити всі особливості розвитку та перебігу енурезу. Ряд дослідників виділяє невротичних і неврозоподібних енурез. Невротичний енурез звичайно розвивається в полохливих, соромливих пацієнтів і супроводжується тяжкими переживаннями дитини. Діти, які страждають неврозоподібними енурезом, на відміну від попередньої групи, до підліткового віку ставляться до свого стану байдуже.

Деякі дослідники пропонують виділяти в окрему групу моносімпатіческій нічний енурез, зустрічається у 85% пацієнтів і включає в себе підгрупи з наявності та відсутністю нічний поліурії, з позитивною і негативною реакцією на лікування десмопрессин, з дисфункціями сечового міхура і порушенням пробудження.

Причини енурезу

Виділяють наступні причини енурезу:

  • Затримка розвитку церебральних центрів сечовипускання

У маленьких дітей сечовипускання регулюється спінальним центром і здійснюється мимоволі. Коли дитина досягає віку 2-5 років, в головному мозку формуються центри сечовипускання. У нормі в цьому віці поступово налагоджується взаємодія між церебральними і спінальним центрами, після чого сечовипускання стає повністю керованим. Якщо нормальні взаємини між центрами відсутні, порушується тонус сечового міхура і розвивається первинний енурез.

  • Порушення секреції АДГ

У нормі вночі збільшується секреція вазопресину (гормону, що регулює щільність і кількість виділеної сечі). Продукція сечі знижується, сеча стає більш концентрованою. У пацієнтів з нічним енурезом нерідко виявляється зміна ритму секреції вазопресину. Недолік вазопресину в нічний час обумовлює секрецію великої кількості сечі, переповнення сечового міхура, і, як наслідок, нічний енурез.

  • Інфекції сечовивідних шляхів і урологічні захворювання

Деякі вроджені (стриктури і облітерації уретри) і інфекційні (глистяні інвазії, вульвовагініти у дівчаток і баланопостити у хлопчиків) захворювання можуть стати причиною хронічної затримки сечі, на тлі якої розвивається змішаний енурез.

  • Спадкова схильність

Підтверджена спадкова схильність до енурез. Якщо енурез страждав один батько, нетримання сечі у дітей розвивається в 45% випадків, якщо обидва – в 75% випадків. Хлопчики більшою мірою схильні до впливу спадкових факторів.

  • Стрес і несприятливі психологічні фактори

Відзначено вплив психологічних травм на розвиток вторинного енурезу. У цьому випадку нічний нетримання розвивається після впливу певного стресових фактора (розлучення батьків, переїзд, переклад в іншу школу і т.д.). Іноді дитина починає мочиться в ліжко після народження брата або сестри, що пов'язано з потребою повернути втрачене увагу батьків.

  • Порушення сну

Причиною енурезу може стати дуже міцний сон дитини. Деякі діти практично нездатні прокинутися самостійно при позивах на сечовипускання, що спричинить розвитку енурезу.

Нічний енурез може виник в результаті впливу одного фактора або декількох факторів в різних поєднаннях. Визначення етіології енурезу нерідко пов'язане зі значними труднощами, зумовленими скритністю дитини або специфікою прояву Деяких факторів.