Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dogliad_tema_17-18_red.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
214.02 Кб
Скачать

Vі. Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня знань.

Ситуаційні задачі

Хворим у палаті хірургічного відділення санітарка замінила натільну білизну. Яким чином має бути виконане після цього прибирання палати?

Відповідь: для вологого прибирання санітарка повинна застосувати 1% розчин хлораміну, або 3% розчин перекису водню з 0,5% синтетичним миючим засобом.

Санітарка провела прибирання в палатах хірургічного відділення вологим способом. Як вона має поступити з інвентарем для прибирання?

Відповідь: інвентар для прибирання потрібно занурити на 60 хв. у 0,5% розчин хлорного вапна або у 1% розчин хлораміну на 60 хвилин.

Хворий Б., спорожнився у підкладне судно. Як має поступити санітарка з підкладним судном в даному випадку?

Відповідь: після звільнення підкладного судна необхідно занурити його на 60 хвилин у 0,5% розчин хлорного вапна.

Медична сестра зробила хворому Б. очисну клізму. Як вона повинна поступити з наконечником для клізми?

Відповідь: медична сестра повинна занурити наконечник на 60 хвилин у 3% розчин хлораміну.

У хворого Ш. з шлунково-кишковою кровотечею бува застосований міхур з льодом, який прикладали йому на живіт в епігастральній ділянці. Яким чином має бути оброблений міхур після використання?

Відповідь: міхур необхідно протерти двічі з інтервалом в 15 хвилин 1% розчином хлораміну.

Хворому К. було проведене гоління передньої черевної стінки з метою приготування його до оперативного втручання з приводу перфоративної виразки шлунку. Як треба поступити з лезом і станком для гоління, що були застосовані у даного пацієнта?

Відповідь: лезо занурити у 5% розчин хлораміну на 60 хвилин і утилізувати, станок занурити для дезінфекції у 3% розчин хлораміну на 60 хвилин.

Хворому М. було проведене вимірювання температури тіла медичним термометром. Яким чином провести знезараження термометру?

Відповідь: термометр необхідно занурити у 1% розчин хлораміну на 15 хвилин.

Необхідно приготувати 0,5% розчин хлорного вапна для замочування підкладних суден та сечоприймачів у кількості 10 л. Яким чином необхідно це зробити?

Відповідь: необхідно до 500 мл 10% розчину хлорного вапна додати 9,5 л води.

Хворому Д. для полегшення виходу газів було застосовано газовідвідну трубку. Яким чином необхідно провести знезараження цієї трубки після маніпуляції?

Відповідь: трубку треба промити 3% розчином хлораміну а потім занурити у цей розчин на 60 хвилин.

Після гоління волосся у хворого С. в ділянці промежини необхідно занурити лезо для гоління в 5% розчин хлораміну не 60 хвилин. Як приготовити необхідний розчин дезінфектанту?

Відповідь: 5 г хлораміну необхідно розвести в 95 мл води, підігрітої до 45о С.

Санітарка має замочити інвентар для прибирання у розчині хлораміну. Як приготовити необхідний розчин хлораміну у необхідній кількості?

Відповідь: необхідно взяти 50 г порошку хлораміну і розвести його в 4,950 л теплої води. Інвентар замочити в цьому розчині на 60 хвилин.

Дезінфектор має приготовити 10 л освітленого хлорного вапна. Яким чином вона має це зробити?

Відповідь: приготування даного розчину повинно виконуватись у спеціально відведеному для цього приміщенні, 1 кг сухого хлорного вапна висипати у маркіровану емальовану ємність місткістю 10 л. Водопровідну воду в кількості 9 л долити невеликими порціями, розміщуючи хлорне вапно дерев’яною лопаткою. Ємність закривають кришкою і залишають в темному місці на 24 години. Протягом перших розчин декілька разів розмішують дерев’яною лопаткою. Після 24 годин отриманий розчин переливають через кілька шарів марлі в маркіровану пляшку з темного скла місткістю 10 л. Пляшку закривають пробкою.

Санітарка повинна провести знезараження клейонки на оглядовій кушетці. Якій розчин для цього можна застосувати і як саме виконати дану процедуру?

Відповідь: можна застосувати хлорне вапно 0,5%, цим розчином протерти клейонку двічі з інтервалом 15 хвилин.

Треба приготувати 3% розчин хлорного вапна для знезараження. Яким чином має зробити це медична сестра?

Відповідь: медична сестра повинна розвести 5000 мл 10% розчину хлорного вапна в 7 л води.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]