Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спланхнология.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
833.02 Кб
Скачать

Жіночий сечівник (urethra feminina)

Жіночий сечівник є трубкою завдовжки 3-6 см, що проходить позаду лобкового симфіза (symphysis pubica) і своїм зовнішнім вічком сечівника (ostium urethrae externum) відкривається в присінок піхви (vestibulum vaginae).

Спереду і вгорі цей отвір оточений поперечно-смугастим зовнішнім м’язом-замикачем сечівника (m. sphincter urethrae externus) – вольовим, який належить до м’язів промежини (mm. perinei).

Жіночий cечівник (urethra feminina) має:

внутрішнє вічко сечівника (ostium urethrae internum);

внутрішньостінкову частину (pars intramuralis);

зовнішнє вічко сечівника (ostium urethrae externum).

М’язова оболонка жіночого сечівника (tunica muscularis urethrae femininae) має коловий шар (stratum circulare), в якому виділяють внутрішній м’яз-замикач сечівника (m. sphincter urethrae internus) та поздовжній шар (stratum longitudinale).

Будова чоловічого сечівника буде розглянута в розділі чоловічих статевих органів.

Статеві системи

Система чоловічих і жіночих статевих органів там, де вона досягає більш високого розвитку (вищі тварини), складається з таких частин:

- статевих залоз, які виробляють статеві клітини;

- шляхів, по яких статеві клітини виводяться із залоз;

- органів, де статеві клітини зберігаються або плід дозріває;

- зовнішніх статевих органів, які сприяють з’єднанню статевих клітин.

Більша частина тварин (навіть безхребетних) роздільностатева. Порівняно рідко спостерігаються у однієї і тієї самої особини чоловічі та жіночі статеві клітини.

В ембріональному періоді розвитку закладка органів жіночих та чоловічих статевих систем відбувається однаково, лише згодом в одних зародків розвиваються чоловічі статеві органи, а жіночі органи залишаються недорозвиненими, в інших зародків – навпаки.

Якщо в однієї людини розвиваються статеві органи обох статей, то ця патологія позначається як гермафродитизм.

При диференціюванні жіночих статевих органів мезонефральні протоки (вольфові протоки) підлягають повній редукції, зате парамезонефральні протоки (мюллерові протоки) перетворюються у жіночі статеві органи.

Дистальні відділи правої і лівої парамезонефральних проток зливаючись, утворюють канал з одним спільним просвітом, з якого розвиваються непарні органи – матка та піхва.

З краніальних відділів правої і лівої парамезонефральних проток, які йдуть окремо, розвиваються маткові труби.

У ділянці зовнішньої поверхні сечостатевої мембрани утворюється підвищення – статевий горбик, або зачаток статевого члена, а поблизу навколо нього знаходиться статевий валик.

Біля основи статевого горбика, з боку, найближчого до відхідника, знаходиться первинний сечостатевий отвір, який з боків оточений тонкими краями – статевими складками. Така є індиферентна стадія розвитку зовнішніх статевих органів.

При розвитку жіночої особини ріст статевого горбика відстає, з нього виходить клітор з двома печеристими тілами; залишається неглибока сечостатева пазуха, що перетворюється в присінок піхви.

Первинний сечостатевий отвір значно здовжується в сагітальному (стріловому) напрямі; із статевих складочок, які оточують його з боків, походять малі соромітні губи з вуздечкою клітора.

Статевий валик у свої бокових частинах перетворюється у великі соромітні губи, краніальний непарний його відділ дає лобкове підвищення.

Перешийок між статевою щілиною та анусом залишається коротким.

Чоловіча статева система

(systema genitale masculinum)

Чоловіча статева система поділяється на:

внутрішні чоловічі статеві органи (organa genitalia masculina interna), до яких належать:

яєчко (testis) з над’яєчком (epididymis);

сім’яний канатик (funiculus spermaticus);

сім’явиносна протока (ductus deferens);

пухирчаста залоза (glandula vesiculosa);

передміхурова залоза (prostata);

цибулинно-сечівникова залоза (glandula bulbourethralis);

зовнішні чоловічі статеві органи (organa genitalia masculina externa), до яких належать:

калитка (scrotum);

статевий член (penis).

Чоловічий сечівник (urethra masculina) служить не лише для виведення сечі, а й для виведення сперми. Тому він належить як до сечової системи (systema urinarium), так і до статевої системи (systema genitale).