Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема № 1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
87.55 Кб
Скачать

4.2. Теоретичні питання до заняття:

  1. Знати організацію стоматологічного кабінету.

  2. Перелічити та охарактеризувати види стоматологічних крісел.

  3. Знати види бормашин, їхню будову, принцип роботи.

  4. Знати типи стоматологічних наконечників, їхню будову і призначення.

  5. Знати види борів, їхнє призначення.

  6. Перелічити та охарактеризувати групи стоматологічного інструментарію.

4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

1. Вміти ідентифікувати запропонований викладачем стоматологічний інструмент, що знаходиться в лотку лікаря стоматолога.

2.Класифікувати стоматологічні накінцівники в залежності від призначення.

3.Ідентифікувати та визначити функцію борів, що наглядно демонструються викладачами.

5. План і організаційна структура навчального заняття з дисципліни.

Етапи заняття

Розподіл часу

Види контролю

Засоби навчання

1.

Підготовчий етап

15хв

практичні завдання,ситуаційні задачі, усне опи­тування за стан­дартизованими переліками питань.

під­ручники, посібни­ки, методичні рекомендації.

1.11.1

О Організаційні питання.

1.2

Формування мотивації.

1.3

Контроль початкового рівня підготовки .

2.

Основний етап.

55хв

3.

Заключний етап

20 хв

тестові завдання

3.1.

Контроль кінцевого рівня підготовки.

3.2.

Загальна оцінка навчальної діяльності студента.

3.3

Інформування студентів про тему наступного заняття.

Зміст теми:

Для організації стоматологічного кабінету на одне робоче місце мусить бути виділено простре приміщення з добрим природним освітленням, площею не менше 14 метрів квадратних. На кожне додаткове крісло додається площа не менше 7 метрів квадратних. Крісла бажано розташовувати в один ряд, біля вікон. Кабінет мусить бути забезпечений приточно-витяжною вентиляцією і штучним освітленням. Стіни доцільно пофарбувати олійними фарбами м'яких тонів, а підлогу застелити лінолеумом.

Устаткування кабінету:

-Крісло стоматологічне.

-Стілець зі "спинкою" для лікаря - пересувний, краще на колесах. і

-Установка стоматологічна з бормашинами, світильником, плювальницею, діатермокоагулятором, електродіагностичним приладом, престосованим для гідротерапії.

-Білякрісловий столик лікаря.

-Канцелярський стіл для записування лікарем у бланках історій хвороб і ведення іншої звітної документації.

-Письмовий стіл, яким користується допоміжний персонал.

-Стільці.

-Раковина для миття рук.

-Раковина з тумбочкою або пристінною поличкою для миття використаного інструментарію.

-Витяжна шафа із стерилізатором (бажано електричним).

-Тумбочка, столик або поличка для амальгамо змішувача.

-Стіл з комплектом стерильних інструментів, матеріалу, шприців тощо.

-Стілець гвинтовий до робочого столу медсестри.

-Столик для медикаментів, пломбувальних та інших матеріалів (робоче місце медичної сестри).

-Шафа багатоярусна з багатьма відділеннями для зберігання медикаментів, інструментарію, перев'язних, пломбувальних матеріалів та ін.

-Стіл діагностичної та лікувальної апаратури.

-Електросушарка.

Доцільно, щоб ліва половина кабінету знаходилась у розпорядженні лікаря, права полонина для допоміжною персоналу.

Крісла стоматологічні призначені для фіксації хворого сидячи або лежачи; вони забезпечують певні зручності хворому, належне положення його голови, а це поліпшує лікареві доступ до операційної ділянки. У лікарській практиці можуть застосовуватись крісла різної конструкції:

1.крісло з ручним гвинтовим підйомом;

2.крісло з ножним пневматичним насосом,

3.крісло з гідравлічним педальним підіймачем;

4.крісло з електричним механізованим підіймачем.

Стоматологічне крісло з масло-гідравлічним підйомом має такі основні частини: металева основа з резервуаром для олії та вмонтованим у середині основи механізмом підйому - масляним насосом з педаллю і одним-двома телескопічними пристроями; рами з сидінням, спинки з пристосуванням для регулювання її висоти, підголовник з регулятором висоти і глибини, підлокітники з регулюючими їх фіксаторами; підніжки з механізмом для нахилу крісла.

Підняття сидіння крісла здійснюється за допомогою педалі або електричного механізованого гідравлічного привода.

Крісло стоматологічне ВКЗ.-2 має масивну металеву основу, на якій розташовано підйомник. Сидіння закріплене на рамі підйомника. Спинка крісла фіксується на потрібній висоті й глибині за допомогою спеціальних гвинтів. Підйомник має шарнірні регулятори глибини та висоти положення, підлокітники крісла рухомі. Недоліками крісла є значна маса, застаріла форма, ножний масляний підіймач, ручне керування положення спинки.

Крісло стоматологічне ВКЗ.-7 зручне в експлуатації. Підлокітники крісла синхронно змінюють своє положення відповідно до нахилу спинки. Управління кріслом електрифіковане - відхилення спинки в межах до 90 градусів від вертикалі здійснюється за допомогою кнопок, розташованих збоку на спинці крісла, підіймання крісла регулюється ножною педаллю.

У кріслі КІС-9 сидіння переміщується гідропідіймачем за допомогою ножної педалі, в кріслі КС-10 - електрогідравлічним підіймачем.

Крісло КС РД-1 призначене для стоматологічною обслуговування дітей. Це крісло може бути в комплексі з обладнанням пересувних стоматологічних кабінетів. Стілець для стоматолога має колеса, а тому легко переміщується. Висота стільця регулюється обертами (навколо вертикальної вісі). Рухома спинка стільця утворює зручну опору для спинки, що полегшує роботу.

У терапевтичній стоматології використовують бормашини різних типів: а) стоячі ножні нерозбірні; б) стоячі ножні розбірні, складні, в) комбіновані ножні та з мотором, г) стоячі зелектромотором (стаціонарні), є) портативні, ж) турбінні; з)універсальні стоматологічні установки.

Стоячі ножні бормашини складаються з металевої триноги (підставки), на широкому боці якої закріплено стойку. Па вузькому боці стойки закріплюється педаль. Під педаллю вмонтовано пружину, що утримує педаль в горизонтальному положенні. Збірна ножна бормашина відрізняється від стоячої ножної бормашини лише тим, що всі вузли та окремі деталі бормашини легко розібрати і скласти у валізу.Стояча бормашина з електромотором приводиться в дію електроенергією. Мала вага і невеликі розміри цих бормашин полегшують їх переміщення з одною місця на друге та в зручне для роботи положення.

Стаціонарні електробормашини бувають різних моделей, вона складається з таких основних частин. 1) основи, 2) стойки; 3) поворотнього столика з рухомим кронштейном; 4) освітлювача операційного поля, 5) бормашини з розсувною штангою;

Поворотний столик, закріплений на кронштейні, має висувні ящики для інструментів та обойму для флаконів. Освітлювач складається з корпусу, обойми з об'єктивом, конденсатора та електролампи. Основною частиною бормашини є електродвигун, закріплений на кронштейні, що приводить у рух бор через приводний шнур і гнучкий рукав. Двигун робить 1200+200 об/хв., а на борі - до 4000 + 200 об/хв. Пускорегулювальний пристрій призначений для зміни потужностей двигуна бормашини.

Висячі настінні електробормашини застосовують у терапевтичних стоматологічних відділеннях і кабінетах у тих ситуаціях, коли утруднено використання бормашин інших моделей через умови приміщення, освітлення робочого місця лікаря. Настінна електробормашина складається з таких основних частин. 1) настінного розсувного кронштейна; 2) електродвигуна з поворотним кронштейном; 3) розсувної штанги і пускорегулювального пристрою.

Портативні електробормашини призначені для надання спеціалізованої стоматологічної допомоги поза кабінетом - біля ліжка тяжкохворого, у домашніх умовах. Бормашина електрична портативна безрукавна укомплектована мініатюрним електроприводом зі змінними наконечниками для закріплення борів, частота обертання борів 3000 - 10000 об/хв.

Бормашина пневматична із вмонтованим компресором. Турбінна бормашина завдяки частоті обертання бора 100000...З00000 об/хв дає змогу скоріше препарувати тканини зуба і значно зменшує больові відчуття.

Універсальна стоматологічна установка змонтована в одному агрегаті, це -комплекс апаратів і пристосувань, необхідних для надання хворим висококваліфікованої спеціалізованої стоматологічної допомоги. Оснащена швидкісним електромотором і пускорегулювальним пристроєм, що дає змогу одержати і регулювати частоту обертання бора від 1000 до 30000 об/хв.

Установки стоматологічні пневматичні УСП-30/300 або УСП-30/500 , що пересувається на трьох колесах.

Обертові рухи від бормашини до наконечника і бора передаються за допомогою гнучкого і жорсткого рукавів. Гнучкий рукав під час роботи може згинатись у всіх напрямках, рухи жорстким рукавом дещо обмежені.

Стоматологічні наконечники служать для закріплення всіх обертових інструментів при терапевтичних і ортопедичних роботах. Випускаються наконечники кількох типів, прямий з автоматичним затискувачем, кутоподібннй та кутоподібний з поворотною головкою. Випускаються наконечники для ущільнення амальгами та ендодонтичної обробки кореневих каналів.

Прямі та кутоподібні наконечники мають частоту обертання до 10000 об/хв і до 30000 об/хв. Турбінні наконечники мають частоту обертання 150000 об/хв. і 300000 об/хв, зуботехнічний наконечник до 160000 об/хв.

Прямий та кутоподібний наконечник складається з обертових (основних) і нерухомих (фіксуючих) частин. До обертових частин у прямому наконечнику належать шпиндель з розташованою в ньому нішою, натискною втулкою, натискною кнопкою з прокладками (шайбами), з затискним важелем (коромислом), ковзною обоймою (повзунок). До нерухомих частин прямого наконечника належать корпусна, захисна та ковзна , зовнішня ковзна втулка, храпова гайка, фіксатор, контргайка, внутрішня ковзна втулка, шайба.

Вставляти бор у цей наконечник слід у такий спосіб: правою рукою взятись за ковзне з'єднання, а лівою натиснути на корпус наконечника і перевести його у крайнє положення. Потім великим і вказівним пальцями правої руки зафіксувати корпус наконечника у поперечному положенні, лівою рукою вставити в отвір наконечника бор.

Кутоподібний наконечник, як і прямий призначений для передавання обертального руху від бормашини через гнучкий рукав на бор. Цей наконечник складається з основних (обертових) і допоміжних (фіксуючих) частин. Обертові частини, зубчастий патрон, шестерня мала ведучої вісі, ведуча вісь і поводок. Фіксуючі частини: головка, підшипник, комбінована защіпка бора, рифлена (корпусна) гільза, з'єднувальна ковзна гільза.

У кутоподібному наконечнику з поворотною головкою є ще поворотна гільза, защіпка поворотної гільзи, шестерня мала, проміжна вісь, підшипник проміжної вісі, верхня і нижня букси. Змащувати зуболікарські наконечники слід двічі на тижденьза допомогою спеціального масла та після змащування зберігати в ємкості, опустивши головкою вниз.

Матеріали для самоконтролю:

А. Завдання для самоконтролю (приклад)

Соседние файлы в предмете Детская стоматология