Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Чи є в Україні лабораторії, у яких можна провести дослідження на виявлення гмо в продуктах харчування ?

В Україні існує всього п’ять лабораторій, у яких можна провести відповідні дослідження. Куди більше існує суперечливих поглядів, щодо шкідливого впливу генетично-модифікованих організмів на власне організм людини. Проти науки не попреш, її результати можна підтверджувати або спростовувати, але значно гірше – замовчувати, що успішно робиться упродовж тривалого часу, до прикладу, в сусідній Росії. Саме там, як уже згадувалося, а також і в західних країнах, більше десяти років проводяться відповідні дослідження, висновки щодо яких далеко не втішні і щонайгірше, досі остаточно не підтверджені усіма європейськими сусідами. Таку тенденцію можна пояснити зростанням генетично модифікованих продуктів: овочів, фруктів, зернових та злакових сільськогосподарських культур і фактичне витіснення ними натуральних, тих, що не піддані генній інженерії.

Висновок

За даними екологів, за останні 4 роки частка генетично модифікованих продуктів на ринку України зросла за різною інформацію до 30-40%. А відсоток вмісту трансгенів у вітчизняних та імпортних продуктах може коливатися у межах від 0,5% до 30%...

Що насправді ми їмо під виглядом продуктів, які пропонують нам вітчизняні товаровиробники, і чи є там скандально відомі ГМО, найближчим часом українці не дізнаються. На аналізи немає ні коштів, ні достатньої законодавчої бази. Про генно-модифіковані організми широкому загалу українців стало відомо понад рік тому, коли одна з кондитерських компаній України раптом почала друкувати на коробках та обгортках своїх виробів знаки «Без ГМО». Та багато хто не знає й досі, що ГМО у продуктах харчування на ринку України - вже понад 10 років. Зараз у світі модифіковано понад сто видів рослин, хоча для продажу вирощують невелику їх частину. На світовому ринку можна знайти ГМ-сою, кукурудзу, гарбузи, бавовник, тютюн, помідори, огірки, паприку, салат, картоплю, а також парфумерію та косметику. Такі рослини стійкіші до несприятливих температурних режимів, їх не нищать шкідники, однак невідомий їх вплив на організм людини. Отож, тільки час розставить крапки над “і” щодо користі та ризику використання ГМО.

6