Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзаменаційні питаня.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Органи чуттів

  1. Органи чуттів. Загальна морфофункціональна характеристика. Поняття про аналізатори. Будова і цитологічна фізіологія рецепторних клітин. Класифікація органів чуттів. Органи нюху: будова, розвиток, цитофізіологія.

  2. Органи чуттів. Загальна морфофункціональна характеристика. Поняття про аналізатори. Око. Джерела розвитку і основні етапи ембріогенезу. Будова основних функціональних апаратів очного яблука, їх вікові зміни. Адаптивні зміни сітчатки на світлі і в темноті.

  3. Гістофізіологічна характеристика вторинно-чуттєвих сенсо-епітеліальних клітин. Органи смаку. Розвиток, будова, функції, інервація.

  4. Органи слуху. Морфофункціональна характеристика. Розвиток, будова, цитофізіологія рецепторних клітин внутрішнього вуха.

  5. Органи рівноваги. Будова, розвиток, функції. Морфофункціональна характеристика сенсоепітеліальних (волоскових клітин).

Ендокринна система

  1. Ендокринна система. Морфофункціональна характеристика. Класифікація. Поняття про клітини-мішені і рецептори до гормонів. Епіфіз: джерела розвитку, будова, секреторні функції. Місце і роль епіфіза в ендокринній системі.

  2. Ендокринна система. Морфофункціональна характеристика. Гіпоталамус. Нейросекреторні відділи. Джерела розвитку. Будова і крупноклітинні і дрібноклітинні ядра, особливості організації і функції нейросекреторних клітин. Регуляція функції гіпоталамуса.

  3. Ендокринні залози. Морфофункціональна характеристика. Гіпоталамоаденогіпофізарна і гіпоталамонейрогіпофізірна системи. Будова і функціональне значення. Характеристика нейросекреторних клітин. Нейрогемальні органи, особливості їх васкулярізації. Аксовазальні синапси.

  4. Ендокринна система. Морфофункціональна характеристика. Гіпофіз. Джерела і основні етапи ембріонального розвитку. Будова: тканинний і клітинний склад адено- і нейрогіпофіза. Морфофункціональна характеристика аденоцитів. Їх зміни при порушенні гормонального статусу. Регуляції, функції.

  5. Ендокринна система. Морфофункціональна характеристика. Щитоподібна залоза. Джерела і основні етапи ембріонального розвитку. Будова тканин і клітинний склад. Функціональне значення. Особливості секреторного процесу в тироцитах, його регуляція.

  6. Ендокринна система. Морфофункціональна характеристика. Навколощитовидні залози. Джерела розвитку. Тканинний і клітинний склад. Функціональне значення. Вікові зміни. Клітинні елементи інших органів, що приймають участь в регуляції кальцієвого гомеостазу.

  7. Ендокринна система. Морфофункціональна характеристика. Надниркові залози. Джерела і основні етапи розвитку. Будова коркової і мозкової речовини. Морфофункціональна характеристика адренокортикоцитів. Їх зміни в зв’язку з рівнем біосинтезу і секреції гормонів. Секреторна функція наднирникових залоз ї їх регуляція.

  8. Ендокринна система. Морфофункціональна характеристика. Класифікація. Дифузна ендокринна система. Локалізація. Сучасні уявленні про джерела розвитку. Морфофункціональна характеристика гормонопродукуючих клітин. Роль їх гормонів в регуляції функцій і організму (на конкретному прикладі).