Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УФС.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
76.99 Кб
Скачать

Завдання 6

Проведіть розрахунок відносних пок-в фін. стійкості.

Однією з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства є його фінансова стійкість. Виконання аналізу фінансової стійкості підприємства передбачає розрахунок відносних показників (табл. 4).

Розрахунок відносних показників фінансової стійкості

Показник

Джерело інформації, ф.1

Нормативне значення

Коефіцієнт автономії

0,5, збільш.

К фін.залежності

2, зменш.

К фін. ризику

0,5,

крит. - 1

К маневреності вл. капіталу

0, збільш.

К структури покриття довгостр. вкладень

-

К довгострокового залучення коштів

0,4

К фін. незалежності капіталізованих джерел

0,6

За досліджуваний період коефіцієнт автономії зменшувався (з 0,10 до 0,05), це говорить, що підприємство є фінансово нестійким та має велику залежність від зовнішніх кредиторів.

Коеф. фін. ризику показує співвідношення залучених коштів і вл. капіталу. Значення даного показника значно перевищує нормативне значення, що свідчить про високий рівень залежності підпр-ва від кредиторів, варто зазначити, що на кінець 2013 р. спостерігається тенденція росту коефіцієнта, що свідчить про посилення залежності підп-ва від зовнішніх інвесторів та кредиторів, тобто про зниження фін. стійкості.

Коефіцієнт маневреності вл. капіталу протягом 2013 р. має від’ємне значення, що зумовлено відсутністю власного оборотного капіталу та свідчить про неможливість підприємства вільно маневрувати власними коштами.

Коефіцієнт структури покриття довгострокових вкладень показує, яка частина основних засобів та інших необоротних активів профінансована за рахунок зовнішніх інвесторів, у нашому випадку 82%.

Коеф. довгострокового залучення коштів та коеф. фін. незалежності капіталізованих вкладень у сумі дають одиницю і харак-ть структуру довгострокових пасивів підпр-ва, що складаються з вл. капіталу та довгострокових зобов’язань. У звітному періоді коеф. довгострокового залучення коштів перевищує нормативне значення, так як довгострокових зобов’язань у підпр-ва більше чим короткостр-х, що свідчить про низьку фін. стійкість під-ва.

Таким чином, розрахунок відносних показників фінансової стійкості показав, що ТОВ «Кулиничівський» має дуже низький рівень фін. стійкості. Тому, керівництву підприємства необхідно з’ясувати причини кризового стану, розробити заходи щодо відновлення фін. стійкості, необхідно спрямовувати дії на обґрунтування зменшення запасів і витрат, поповнення вл. об. коштів, прискорення обертання капіталу в поточних активах.

Завдання 7

Розрахуйте та проаналізуйте показники, що характеризують прибутковість діяльності (рентабельність) господарюючого суб’єкта.

Перейдемо до аналізу коефіцієнтів рентабельності, що визначають загальну ефективність діяльності підприємства. Розраховані показники рентабельності підприємства наведені в табл. 5.